Az étel, ami történetet mesél, és kapcsolatot teremt

A Food&Wine szerint a baszkok kétszer annyit költenek élelmiszerre/étkezésre, mint az amerikaiak, és valószínűleg jóval több időt töltenek főzéssel és evéssel is. Ha megkérdezünk egy spanyolt, hogy hol a legjobb a konyha az országban, biztosan a baszk tartományokat említi. Így hát felkerekedtünk mi is, hogy felfedezzük Észak-Spanyolország egyik legkülönlegesebb régióját.

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pintxos-túra

A „pintxos” elnevezés olyan ételeket takar, amelyeket csak bárokban lehet kapni, a baszkok soha nem készítenek ilyen falatkákat otthon. Ezek lehetnek harapásnyiak, de lehetnek tenyérméretűek is. Lehetnek hidegek, melegek, és az egészen tradicionális ízektől a legújabb trendekig minden variációban léteznek. A pintxos lényege nem az evés, hanem a társasági esemény. Nem „beülős” étkezés, a helyiek bárról bárra járnak, kipróbálják a hely specialitását, összefutnak új emberekkel, megisznak egy pohár bort. Baszkföld a legalkalmasabb hely arra, hogy bepillantsunk a borozók sajátos világába, és annyi különféle borból kortyoljunk, ahányból csak tudunk.

Ciderház

A ciderház – baszk nyelven a sagardotegia – szintén kihagyhatatlan élmény, hisz Baszkföld ciderország. A régióban a 15. század óta készítik a tradicionális alkoholos italt. A szezonja januártól áprilisig tart, és nem édes, sokkal inkább kesernyés, friss és savanyú. A ciderházak olyanok, mint egy rusztikus borozó, ahol mindig számíthatunk sós tőkehalomlettre, tőkehalra karamellizált hagymával, szárított marhahúsra juhsajttal és almaszósszal, desszertként pedig diót kínálnak. A ciderházak kulcsembere a cidermester. Ha valaki azt kiabálja, hogy „txotx”, érdemes rögtön sorba állni, ugyanis ekkor nyitják a meg a hordót, és mindenki tölthet magának az italból. Fontos tanács: a cider frissen a legjobb, így csak néhány kortyot töltsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk.

Txakoli-kóstoló

Aki itt jár, annak a helyiek újból divatba jött habzóborát, a Txakolit is meg kell kóstolnia. Erre remek alkalom, ha a San Sebastiantól 25 perces buszútra lévő Getaria valamelyik vendéglőjében ebédelünk. A (faszénen) grillezett halakhoz, legyen szó akár rombuszhalról, ördöghalról vagy éppen szardellákról, remekül passzol a két helyi szőlőfajta keresztezéséből készülő Txakoli. A habzóbort magasról töltik a poharakba, hogy a buborékok kimenjenek, és a bor finoman pezsegjen. Az íze könnyű, frissítő, egyáltalán nem édes, tökéletes a halakhoz.

 Kirándulás PasajesbeSan Sebastian egyik legnagyobb előnye – véli Cristina –, hogy a városból könnyen elszökhetünk, hogy felfedezzük a csodálatos természetet. A Pasajesbe vezető túraútvonalat a helyiek jól ismerik. A Zurriola strand végéről induló hat kilométeres séta követi a partvonalat a kikötőig. Az úton számtalan zarándokkal fogunk találkozni, akik a velünk ellenkező irányba haladnak a Szent Jakab-úton. A kilátás lélegzetelállító, ez az ideális hely, ahol képet kapunk arról, hogy a buja növényzet és a természet milyen fontos szerepet játszik a baszkok életében.

A túra után kapjunk be egy falat pintxot, igyunk egy pohár bort, és üljünk be egy vízitaxiba, ami elvisz bennünket a kikötő másik oldalán lévő cuki városba, ahol kedvünkre válogathatunk az éttermek között: a Ziaboga Bistro, a Casa Camara vagy a helyiek kedvence, a Txulotxo egyaránt tökéletes befejezése a kirándulásnak. Visszafelé pattanjunk fel egy buszra, vagy üljünk taxiba, és 15 perc alatt visszaérünk San Sebastianba.

Tavasztól nyárig, bármikor

És hogy mindezt mikor tegyük? Lényegében bármikor, de azért erre is kaptunk Cristinától pontosabb útmutatást.

Télen december 21-én van Szent Tamás napja, január 20–21. pedig a Tamborrada ünnepe. Mindkét alkalomra jellemzőek a régió tradícióihoz híven a jó ételek és italok. Ugyan esőt jósolnak, mégis minden utca élettől fog pezsegni, ahogy a helyiek és a turisták chistorra kolbászokat esznek, és cidert isznak

Ebben a régióban a tavasz hideg és esős, de a virágok ekkor kezdenek el virágozni, ráadásul sorozatos táncelőadásokat tartanak, például a La Concha strandon megtekinthető lesz egy balett is.

Nyáron meleg van, a napsütés csábítja a turistákat Baszkföldre, július 20–26. közt pedig a Jazzaldia jazzfesztivál is várja az érdeklődőket. Amikor a nyárnak vége, még sokáig gyönyörködhetünk a gyönyörű naplementékben. Szeptember végén tartják a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivált, a várost ekkor ellepik a színészek, rendezők és a filmművészet szerelmesei. Október első két hetében a La Gastronomika nemzetközi vásárra és találkozóra az egész világból érkeznek séfek azért, hogy megmutassák tehetségüket.

Ország az országban

Baszkföld, amelyet a helyiek Euskadi vagy Euskal Herria néven emlegetnek, az Atlanti-óceán északi partján, a francia határ közelében fekszik. Közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozik, de amolyan „ország az országban”, ami a régió kulturális, történelmi és nyelvi hagyományaiban egyaránt érezhető. Mivel a baszkokat nem igázták le sem a rómaiak, sem a mórok, fennmaradt a régió sajátos nyelve, az euskara. Eredetét a mai napig homály fedi; ez az egyetlen európai nyelv, amely nem mutat rokonságot más népek nyelvével. Vannak, akik szerint a mongolra, míg mások úgy vélik, a magyarok, a japánok vagy éppen a földönkívüliek nyelvére hasonlít.

 Társadalmilag hasznos vállalkozás, társadalmilag hasznos utazás

Hogyan mutathat túl az utazásunk rajtunk, hogyan lehetünk a helyi társadalom hasznára? Úgy, hogy az új országok, régiók felfedezése során tiszteletben tartjuk az ottani kultúrát, a gazdaságot, az ökológiai környezetet. „Vagy hagyjuk úgy, ahogy mi kaptuk, vagy hagyjunk pozitív nyomot magunk mögött” – tanácsolja az Eat One Feed One Food Tours vezetője.

San Sebastian ékes példája a turizmus pozitív hatásának. A nem is olyan régen még fegyveres szeparatista mozgalmak által sújtott város macskaköves utcáin ma újból hömpölyög a tömeg, a városlakók békés, ételekre összpontosító energiával veszik körül az idelátogatókat. Ez Spanyolország negyedik legnépszerűbb városa, ami azt is jelenti, hogy a turizmus számos, ellentmondásos módon hat a régióra. Fokozta a helyi gazdaságot, hozzájárul az egyedülálló kulináris hagyományok továbbéléséhez, de megemeli a lakásárakat, és kiszorítja a helyi embereket az óvárosból a külvárosba vagy a szomszédos városokba. A negatív hatások ellensúlyozásáról szól az Eat One Feed One Food utazási iroda koncepciója: a túrák szervezői a társadalmi hasznosság jegyében a turizmus fellendülését arra használják, hogy a rászorulóknak adjanak. Minden tematikus kulináris körút más szociális projektet támogat. Van, amelyik az értelmi fogyatékkal élők integrációs projektjét vagy az utcán élő rászorulóknak levest osztó konyhákat segíti, a másik a lesbói menekülttáborban élő menekültek élelmiszerellátáshoz járul hozzá. Mindenki, aki csatlakozik egy túrához, ételt adományoz egy arra rászorulónak, ahogyan az iroda neve is mutatja: Egyél, és etess!

S.O.

[email protected]

Véleményvezér

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten 

A jövedelemhez képest Bécsben a legolcsóbb a lakhatás egész Európában.
Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt

Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt 

A nyugdíjas fizetések nagyon felizgultak Magyar Péter látogatása miatt.
Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben

Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben 

Az ellenzéki vezető szerint a Fidesz propagandistákat vet be, hogy az emberek ismerhessék meg a valóságot.
Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről

Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről 

Az elmaradt reformok tragédiája.
Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben

Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben 

Rendet kellene tenni az új-zélandi parlamentben.
Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát

Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát 

Nagy az erőlködés a Fidesznél a sikerélményekért.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo