Anglia: 51 ezer milliárdos bukás!

Vagyonuk csaknem 40 százalékát elvesztették a brit gazdagok leggazdagabbjai a pénzügyi válságot kísérő tőzsdei és ingatlanpiaci árfolyam-összeomlások miatt. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról. 

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vasárnap megjelent 2009-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 412,8 milliárd fontról (136 ezer milliárd forintról) 155,5 milliárd fonttal 258,27 milliárd fontra (85 ezer milliárd forintra) zuhant. Ez majdnem 38 százalékos vagyonvesztés; a gazdagok ilyen mértékű szegényedésére a Rich List 21 éves történetében még nem volt példa.

Az exkluzív klubnak a mostani válságig az aranykort jelentette a baloldali kormányzás eddigi 12 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a felső ezer összvagyona "mindössze" 98,99 milliárd font volt; a tavalyig ehhez hozzájött csaknem 314 milliárd font 317 százalékos vagyongyarapodásnak felelt meg. Az elmúlt egy évben azonban négy évnyi gazdagodás veszett oda: legutóbb 2005-ben volt 250 milliárd font környékén a felső ezer összvagyona.

Akik a legtöbbet bukták

A The Sunday Times az idén külön listát állított össze a legtöbbet vesztő ötven mágnásról. E kimutatás egyik kirívó jellemzője, hogy aki ebben az ötvenes csoportban a legjobban járt, az is 418 millió fonttal lett szegényebb tavaly óta. A legsúlyosabb veszteséget a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal kénytelen elkönyvelni. Mittal vagyonát a The Sunday Times 10,8 milliárd fontra becsüli; ez 16,9 milliárd fontos, 61 százalékos zuhanás a tavaly kimutatott 27,7 milliárd fontos vagyonhoz képest. A mágnás cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja; a világpiac 10 százaléka az övé. A feldolgozóipar globális összeomlása nyomán azonban összeomlott az acéltermelés, és így az acélipari cégek tőzsdei árfolyama is.

Lakshmi Mittal azonban az idei Rich List kimutatása szerint ismét - egymás után immár ötödször - maga mögé utasította a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 42 éves tulajdonosát. Abramovics vagyona ugyanis az idei lista szerint szintén nagyot zuhant, a tavaly becsült 11,7 milliárd fontról 4,7 milliárd fonttal - 40 százalékkal - 7 milliárd fontra. A vagyonok erózióját mutatja, hogy a The Sunday Times 2009-es listáján a milliárdosok száma már csak 43 az eddigi rekordot jelentő tavalyi 75 helyett.

A válság nem kímélte a brit pop és rock legnagyobb sztárjait sem. A 62 éves Sir Elton John vagyona például 26 százalékkal, a tavalyi 235 millió fontról 175 millió fontra olvadt. Sir Paul McCartney, a máig aktívan turnézó 66 éves ex-Beatle jelenleg kénytelen 440 millió fonttal (145 milliárd forinttal) beérni a 2008-ban kimutatott 500 millió font helyett, vagyis vagyonának 12 százaléka úszott el egy év alatt. Sir Mick Jagger, a Rolling Stones veterán frontembere 16 százalékkal lett szegényebb, és most már csak 190 millió fontja van a The Sunday Times idei becslése szerint.

Harry Potter és a királynő sem maradt ki

Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat szerzője 61 millió fonttól volt kénytelen búcsút venni, de így is messze a világ leggazdagabb regényírója. A Skóciában élő 43 éves Rowling vagyonát a The Sunday Times 499 millió fontra becsüli a tavalyi 560 millió font után.

Osztozott szegényedő alattvalói sorsán II. Erzsébet királynő is. A 83 éves uralkodó befektetési portfoliója a lap számításai szerint 30 százalékot vesztett értékéből, és ehhez hozzájön még birtokainak és kastélyainak piaci értékvesztése. Az idei Rich List mindezek alapján 270 millió fontos vagyont mutat ki a királynőnek a tavalyi 320 millió font után.

A The Sunday Times az idén is külön összeállítást közölt a világ 50 leggazdagabbjáról. A globális felső ötven összvagyona a 2009-es Rich List szerint 605,9 milliárd font (éppen 200 ezer milliárd forint), 117,5 milliárd fonttal, 16,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo