hirdetés

Amerika egy szavát nem hiszi el Putyinnak

Amerika háborúra készül. A New York Times értesülése szerint az Egyesült Államok titokban felállított egy olyan csapatot, amely terveket készít arra az esetre, ha Oroszország nukleáris, vagy vegyi fegyvert használna.
hirdetés

Az amerikai lapnál úgy tudják, hogy az Egyesült Államok készenléti terveket készít arra az esetre, ha Oroszország bevetné legerősebb fegyvereit.

Háborús tervek készülnek (Forrás: MTI/MTVA)

A Fehér Ház titokban összeállított egy nemzetbiztonsági tisztviselőkből álló csapatot. Feladatuk, hogy forgatókönyveket készítsenek arra a helyzetre, ha Putyin orosz elnök szabadjára engedi tömegpusztító fegyvereit. A Tigriscsapat elnevezésű társaság hetente háromszor ülésezik. A csoport megalakítását azért határozhatták el, mert egyre több bizonyíték utal arra, hogy Oroszország vegyi fegyverek bevetésére készül Ukrajnában.

Márpedig az utóbbi időben a titkosszolgálati jelentések nagyban felértékelődtek, miután Putyinnak sikerült átvernie az egész európai elitet. Az orosz elnöknek minden vezető politikus elhitte, még az ukrajnai támadás előtt napokkal is, hogy nem fog inváziót indítani szomszédja ellen. Tették ezt annak ellenére, hogy a világ legjobb titkosszolgálatai egybehangzóan jelezték, Oroszország háborúra készül. Putyin azóta is elkápráztatja dezinformációkkal a világot. A legemlékezetesebb, amikor azt mondta, csapatai csak békefenntartó erőként működnek majd Ukrajnában. A probléma csak az, hogy a világ nem látott még olyan békefenntartókat, akik gyerekeket és civileket öltek volna bombákkal, rakétákkal. Ellenkezőleg, őket szokták védeni.

A titkosszolgálatok valószínűleg egyéb okok miatt is, más profilt rajzoltak fel Putyinról, mint ami az európai közvéleményben él. Ehhez ismerni kell az orosz politikus múltját. A rendszerváltás előtt öt évig a Német Demokratikus Köztársaságban (NDK) dolgozott, a Drezdában működő Barátság Háza igazgatójaként. Természetesen ez egy fedőintézménye volt a hírhedt szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek. 1992-ben alezredesi rendfokozatban a KGB tartalékos állományába helyezték. Saját visszaemlékezése szerint ekkortájt taxisofőrnek is állt, hogy kiegészítse bérét.

Aztán 1996-ban Moszkvába hívták, ahol szinte hihetetlen karriert futott be mindössze 3 év alatt. Jelcin elnök 1999-ben már miniszterelnöknek nevezte ki az egykori KGB ügynök, taxisofőrt. Ezt megelőzően 1998 nyarán kinevezték a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójának, vagyis az orosz titkosszolgálat vezetőjének. A villámkarrier hátterével foglalkozott Nyikolaj Andruscsenko ellenzéki politikus. Gyanús ügyleteket tárt fel, amelyekhez Putyinon kívül alvilági körök is kapcsolódtak. Aztán Andruscsenkot 2017-ben az utcán ismeretlenek összeverték. A támadás szövődményeibe belehalt. A feltárt ügyek arról szóltak, hogy Putyin köréből sokan tettek szert állami megrendelésekre és ezáltal jelentős vagyonra.

Miniszterelnökként sok energiát fektetett abba, hogy teljes ismeretlenségét gyorsan feledtesse. Putyint Csecsenföld ellen indított akciói tették ismertté és népszerűvé. 1999 szeptemberében több orosz lakótelepen történt robbantás, több száz halottal és sérülttel. A hatóságok szerint a merényletekért a csecsen szeparatisták feleltek, bár tetteseket nem találtak. Putyin kemény megtorlást ígért és meg is támadta a csecseneket, mely a tíz évig tartó háborúhoz vezetett. Közben az orosz elnök mindent megtett azért, hogy nyugaton is népszerűvé váljon. Kinyitotta az orosz piacot a nagy multik előtt, szárnyalt az orosz gazdaság és jól jártak a külföldi cégek is. 2001-ben Putyin felszólalt a német parlamentben, ahol óriási tapsot kapott.

Körülbelül 10 év kellett ahhoz, hogy az orosz elnök személyiségében bekövetkezzen egy olyan változás, amelyet Magyarország egyik legnépszerűbb katolikus papja, Pálferi úgy jellemzett, kezdte magáról elhinni, hogy ő élet és halál ura. Hogy mi volt az igazi fordulópont, valószínűleg soha nem derül ki. Voltak azonban olyan pillanatok, amelyek a folyamatos pozitív orosz propaganda ellenére elérték az európai közvélemény ingerküszöbét. Lehet választani.

  • 2006, amikor Londonban meggyilkolják Alexandr Litvinyenko volt KGB ügynököt. A polónium-210 nevű radioaktív izotóppal mérgezte meg az orosz titkosszolgálat, nem törődve azzal, hogy londoni civileket is megfertőzhettek. Litvinyenko szörnyű kínok között halt meg, belső szervei gyakorlatilag szétégtek.
  • 2008, Grúzia elleni háború, amit akkor még Orbán Viktor is élesen elítélt.
  • 2012, amikor meghekkelve az orosz alkotmányt, amely maximum 2 ciklust enged egy politikusnak az elnöki pozícióban, újra a legfőbb méltósággá szavaztatja magát.
  • 2013, amikor 30 év házasság után elválik feleségétől, aki kitartott mellette jóban-rosszban.
  • 2014, a Krím-félsziget elfoglalása.
  • 2019, Németországban egy orosz kém fényes nappal meggyilkol egy volt csecsenföldi katonai vezetőt egy berlini parkban.
Putyin 1999-től sok munkát és pénzt fektetett abba, hogy pozitív imázst alakítson ki magáról és Oroszországról Európában. Berlinben médiaközpontot is felépített propagandája népszerűsítése érdekében. Mindig vigyázott arra, hogy közvetlenül ne köthesse senki bűncselekményekhez, annak ellenére, hogy tudta és engedélye nélkül, nyilvánvalóan nem történhettek meg bizonyos esetek. Az ukrajnai háborúval Putyin átlépte saját Rubiconját és teljesen nyíltan nemzetközi jogot sértett. Ezt még Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is kiemelte annak ellenére, hogy a NATO tagországok közül Magyarország képviseli a legpuhább álláspontot az orosz invázióval kapcsolatban.

Joe Biden amerikai elnök viszont valószínűleg soha nem az európai tömegkommunikációból tájékozódott. Őt nyilván az amerikai titkosszolgálatok látják el információval. Biden már hivatalba lépése után, 2021 márciusában gyilkosnak nevezte Putyint és véleménye azóta csak tovább romlott. Most már következetesen háborús bűnösként, vagyis tömeggyilkosként aposztrofálja az orosz elnököt. És valóban nagy kérdés, hogy Putyin, akinek egykor oly sokat jelentett, hogy mit gondolnak róla az emberek, miért iratkozott fel önmagától az ukrajnai háborúval az emberiség elleni bűntettet elkövetők fekete listájára? És meddig megy el ebben, valóban képes lenne bevetni atomfegyvereit, ártatlan emberek millióit meggyilkolva, vagy csak fenyegetőzik? Egyik sem pozitív forgatókönyv.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo