hirdetés

A magyaroknak sem lesz nehéz a házvásárlás

A horvát állampolgárokkal és cégekkel azonos feltételekkel szerezhetnek ingatlanokat február elsejétől az Európai Unió és így Magyarország polgárai és gazdasági társaságai, ez azonban mezőgazdasági és természetvédelmi területekre nem vonatkozok - hangsúlyozza a zágrábi magyar nagykövetség internetes oldalán olvasható tájékoztató, amelyben az intézkedés részleteit ismertetik.
hirdetés

 A tájékoztató emlékeztet arra, hogy az Európai Unió és Horvátország által 2005-ben megkötött Stabilitási és Társulási Megállapodás irányozta elő, hogy négy év elteltével az EU állampolgárai - a kivételektől eltekintve - a horvát állampolgárokkal azonos feltételek mellett szerezhetnek ingatlant. Ennek a kötelezettségének tett eleget a horvát kormány, amikor 2008 végén a Sabor, vagyis a horvát parlament elé terjesztette a szükséges törvényváltozás szövegét, amelyet december 5-én fogadtak el. (Korábban a magyarok Vir szigeti házainak bontása került a figyelem középpontkjába...)

Ezentúl is jobb, ha segít egy ügyvéd

A törvény életbe lépéséig a magyar állampolgárok úgy szerezhettek ingatlant Horvátországban, hogy magánszemélyként akár évekig tartó államigazgatási engedélyezési eljárást követően válhattak az ingatlan tulajdonosává, vagy cégalapítással tudtak rövidebb idő alatt tulajdonhoz jutni. Február elsejét követően az adásvételi szerződést a területileg illetékes bíróságoknál kell benyújtani, ahol csak azt vizsgálják, hogy a szerződés megfelel-e a jogi feltételeknek. A zágrábi nagykövetség felhívja a figyelmet arra, hogy nem kötelező, de célszerű, ha a magyar állampolgárok, jogi személyiségek horvát ügyvéd bevonásával kötik meg az adásvételi szerződést, mert ők ismerik a vonatkozó horvát jogszabályokat, a horvát jogi nyelvezetet, az adásvételi szerződések és az engedélykérelmek jogi kellékeit.

Az újonnan életbe lépett törvény a folyamatban lévő és a korábban elutasított ügyekről is rendelkezik. A folyamatban lévő engedélyezési eljárást hivatalból leállítják, külön kérésre a benyújtott eredeti okmányokat visszaküldik. A vevőnek vagy jogi képviselőjének a már elindított eljárás vagy korábbi elutasítás esetén is az adásvételi szerződést a kérelemmel együtt a területileg illetékes bíróságra kell benyújtania.

Állambiztonsági okok

A törvény rögzíti, hogy ha külföldi állampolgár vagy társaság olyan területen szerzett ingatlant, amelyet a vásárlást követően állambiztonsági okokból külföldi számára elidegeníthetetlennek minősítettek, esetleg öröklés útján jutott ilyen minősítéssel rendelkező ingatlan birtokába, ezekben az esetekben kártérítés illeti meg. A jelentős változást hozó törvény kapcsán a horvát Igazságügyi Minisztérium nyomtatott tájékoztatókat készített az ingatlanbejegyzés szabályairól, a kiadványok a bíróságokon igényelhetők. Horvát nyelvű telefonos ügyfélszolgálatot működtetnek és a www.uredjenazemlja.hr oldalon horvát nyelven elérhetők a szükséges információk, és itt azt is ellenőrizni lehet, hogy egy adott adásvételi szerződés ügyintézése hol tart.

A nagykövetség tájékoztatója kitér arra, hogy Horvátországban két ingatlan nyilvántartás létezik, ezek egyesítése még folyamatban van. A kataszter az ingatlan, a földterület és a rajta, illetve alatta tartósan meglévő ingatlanok, az ingatlan felhasználási céljának - például szántó, erdő, lakóház - leírása, de a tulajdonos azonosítására a tulajdoni lap szolgál. Ez utóbbi tartalmazza az ingatlan elhelyezkedését, a tulajdonos adatait, a tulajdonosi jogokat korlátozó bejegyzést - például hitelről -, valamint széljegyzetet a folyamatban lévő ügyekről.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo