A 3 leggazdagabb brit: egy indiai, egy orosz és egy üzbég

Lassan ledolgozzák a 2008-2009-es krach idején elszenvedett veszteségeiket a brit gazdagok leggazdagabbjai, akiknek vagyona az elmúlt egy évben szépen gyarapodott.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva. A vasárnap megjelent 2011-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 60,2 milliárd fonttal 395,8 milliárd fontra (118 ezer milliárd forintra) emelkedett. Ez 18 százalékos bővülés egy év alatt, és a Rich List felső ezre immár látótávolságra van a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért 413 milliárd fontos eddigi vagyoncsúcstól.

A Rich List 2011 megállapítása szerint a brit milliárdosok száma is közelít az eddigi rekordhoz: a vasárnap közzétett idei rangsorban 73 olyan mágnás szerepel, akinek vagyona meghaladja az egymilliárd fontot. Tavaly 53 fontmilliárdost tartottak nyilván a lista összeállítói az ezer leggazdagabb brit között; a rekordot a 2008-as Rich List tartja, 75 milliárdossal.

Mittal, Abramovics, Uszamov

A listát az idén is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal vezeti. A nagyvállalkozó cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja. Mittal vagyonát a Rich List 2011 összeállítói 17,514 milliárd fontra teszik, kiemelve ugyanakkor, hogy az acélgyáros az idei rangsor szereplői közül a legtöbbet vesztette egy év alatt. Az iparmágnás tavaly óta 4,936 milliárd fonttal, a válság előtti utolsó békeévben, 2008-ban becsült 27,7 milliárd fontos vagyonrekordjához képest pedig több mint tízmilliárd fonttal lett szegényebb a cégcsoport részvényárfolyamának hanyatlása miatt.

Lakshmi Mittal az idei Rich List kimutatása szerint azonban még így is - egymás után immár hetedszer - maga mögé utasította a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics oligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 44 éves tulajdonosát. Abramovics vagyona ugyanis az idei lista szerint - 2,9 milliárd fontos gyarapodással - 10,3 milliárd font.

Ráadásul ez a Rich List 2011-en már csak a harmadik helyre volt elég; Abramovicsot az idén megelőzte az üzbég származású, orosz állampolgárságú Aliser Uszmanov, a legnagyobb orosz vasérctermelő csoport, a Metalloinvest 45 százalékos tulajdonosa, aki emellett fa- és távközlési, valamint internetes cégekben is jelen van. A jórészt szintén Londonban élő Uszmanov az Arsenal labdarúgó csapatban is érdekelt 27 százalékos részesedés erejéig, bár a Premier Ligában játszó észak-londoni klub ellenőrző részvényhányadát épp nemrégiben halászta el előle egy amerikai befektető. Uszmanov vagyonát a Rich List 2011 szerkesztői 12,4 milliárd fontra becsülik; ez 7,7 milliárd font gyarapodást jelent egyetlen év alatt, és az üzbég-orosz-brit mágnás ezzel hat helyet lépett előre, egyben a legnagyobb mértékben gazdagodott a felső ezer tagjai közül.

Az élmezőnyhöz képest a brit uralkodó továbbra is szinte szegénynek tűnik, azzal együtt is, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 85 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 300 millió fonttal szerepel. Tavaly a The Sunday Times 290 millió fontra becsülte az uralkodó befektetési portfoliójának, valamint birtokainak, kastélyainak, ékszereinek piaci értékét.

A királynőt a brit pop-rock, a musical és az irodalom világának nagyjai is messze maguk mögött hagyják.

Szórakoztatóipari százmilliók

Sir Paul McCartney, az éppen harmadjára nősülni készülő 68 éves egykori Beatles-gitáros vagyona a Rich List 2011 szerint jelenleg 495 millió font a tavaly kimutatott 475 millió font után. Lord Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző 680 millió fonttal szerepel a rangsorban; igaz, az idei lista szerkesztői szerint ő 20 millió fonttal szegényebb lett egy év alatt, elsősorban ingatlanbefektetéseinek értékvesztése miatt.

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat Skóciában élő, 45 éves szerzőjének a The Sunday Times - 11 millió fontos gazdagodással - 530 millió font vagyont tulajdonít. Ezzel Rowling - aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban - messze a világ leggazdagabb regényírója.

A hét Harry Potter-epizód köteteiből eddig 450 millió példány fogyott világszerte - Joanne Rowling minden eladott példány után hozzávetőleg 1 font jogdíjat kap -, és a könyvekből készült hét film becsült jegyárbevétele 6,3 milliárd dollár. Az utolsó filmepizód júliusban kerül a mozikba, és a The Sunday Times előrejelzése szerint újabb egymilliárd dollár bevételt hozhat a forgalmazóknak. Rowling egyike annak a 108 szupergazdag hölgynek, akik vagyonuk alapján felkerültek a 2011-es listára. A Rich List hölgyklubjának létszáma az idén haladta meg első ízben a százat, vagyis a teljes lista 10 százalékát; összvagyonuk a szerkesztők becslése szerint 45,23 milliárd font.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo