A szórakozáson spórolunk, ha kell

Elégedettebbek a magyarok az életszínvonalukkal a tavalyinál, de még mindig gyászos, ahogy a helyzetünket látjuk. Ha spórolni kell, a szórakozással kezdjük, de nyaralást azért tervez a többség – derült ki a Provident nemzetközi kutatásából.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Provident és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) által végzett, 8000 fős reprezentatív kutatás azt vizsgálta, hogy az IPF leányvállalatok egyes országaiban a lakosság mennyire elégedett jelenlegi életszínvonalával: terveznek-e nyaralást, illetve mennyit költenek utazásra és szabadidős programokra. A felmérésben a következő országok vettek részt: Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Litvánia.

Egyre elégedettebbek a magyarok a jelenlegi életszínvonalukkal

A válaszadók többsége (86%) elégedett vagy közömbös a jelenlegi életszínvonalával kapcsolatban. Magyarországon összességében a válaszadók 81%-a válaszolt így, ami a tavalyi évhez képest jelentős javulást mutat, hiszen 2015-ben ez a szám még csak 64% volt. Meg kell jegyezni azonban, hogy míg az európai válaszadók 47%-a volt kifejezetten elégedett az életszínvonalával, addig a magyaroknak mindössze 18%-a vélekedik így.

Kép: Pixabay

A felmérésben részt vevő országok lakosai közül a litvánok bizonyultak a legkevésbé, a lengyelek és a csehek pedig a leginkább elégedettnek jelenlegi életszínvonalukkal. Mindkét utóbbi ország esetén a válaszadók több mint fele megfelelőnek találta helyzetét. Magyarországon a kutatás közel azonos arányban talált olyan résztvevőket, akik kifejezetten elégedettek, illetve elégedetlenek az életszínvonalukkal.

Lassan eljön a csoportos utak alkonya?
2016-ban várhatóan tovább erősödik az egyéni turizmus, még inkább előtérbe kerülnek a személyre szabott utazások. Az elmúlt két évben az európaiak 41 százaléka választott inkább egyéni utazást, és mindössze 36 százalék csoportos üdülést, holott ezt megelőzően a szervezett utak voltak a népszerűbbek.
2016-ban elsősorban az élelmiszerre és háztartási cikkekre fordított kiadásaikat növelték a válaszadók. Azok a külföldi válaszadók, akik a tavalyi évhez viszonyítva kevesebbet költöttek idén, főként az utazásra, szórakozásra, illetve a háztartási cikkre fordított kiadásaikat fogták vissza. A legóvatosabb költekezőknek idén a litvánok, a bolgárok és a magyarok bizonyultak, legszabadabban pedig a románok költekeznek idén a kérdőívre adott válaszaik szerint. Azok a magyar válaszadók, akik 2015-höz képest többet költenek az idei évben, leginkább a fogyasztói és háztartási cikkre, valamint szórakozásra fordítanak többet, míg, akik visszafogták kiadásaikat, szintén ezt a két területet, illetve a nyaralással kapcsolatos költségeket jelölték meg.

Arra a kérdésre, hogy mennyire jelentene problémát egy hirtelen, nem várt kiadás, a válaszadók 55 százaléka azt nyilatkozta, hogy nehezen tudnák kezelni a helyzetet.

Minden második válaszadó tervez idén nyaralást

A felmérésben részt vevők legnagyobb hányada (45%) tervei szerint otthon tölti éves szabadságát, 26 százalék belföldi, 12 százalék pedig külföldi utazást tervez idén. A részt vevő országok közül legnagyobb arányban a litvánok tervezik otthon tölteni szabadságukat, a legnagyobb valószínűséggel pedig a románok készülnek utazásra az idén. A nyaralással kapcsolatos kiadásokat illetően a válaszadók közel felének egyelőre nincsenek kiforrott pénzügyi elképzelései, csupán minden tizedik válaszadó nyilatkozta, hogy az idei évben többet fordít nyaralásra. Magyarországon is hasonló a helyzet. 52 százalék bizonytalan jelenleg a nyaralás költségeivel kapcsolatban, és 8 százalék tervez idén többet költeni, a tavalyi büdzséhez képest. A megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy nem áll rendelkezésére elegendő összeg a nyaralás költségeinek fedezésére. Míg a cseh válaszadók inkább összegyűjtenék a szükséges pénzt, addig a magyarok és a litvánok külső pénzügyi forrásokat vennének igénybe. A magyarok a tavalyihoz hasonló összeget terveznek nyaralásra fordítani, a válaszadók 34 százaléka maximum 40 ezer forintot költene idén erre a célra.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo