Biztató kilátások dinnyefronton

Öt százalékkal nőtt a dinnye termőterülete az elmúlt évhez képest Magyarországon. Az ágazat főszereplői bizakodva várják az idei szezont. Az időjárási feltételek kedveztek a termesztésnek, s az elmúlt három évben a dinnye lakossági fogyasztása is megnőtt, hangzott el a Syngenta medgyesegyházi szakmai rendezvényén.

Az elmúlt húsz év folyamatosan csökkenő tendenciái után 2011 óta ismét erőre kapni látszik a hazai dinnyetermesztés. 2013-ban 5600, idén már 6 ezer hektáron zajlik a termesztés. A dinnye ma több mint tízezer embernek biztosítja a megélhetését, mondta Antal Gyula, a zöldségfélék termékmenedzsere. A tavalyi 210 ezer tonnás termésmennyiségnél 5-10 százalékkal teremhet több zamatos dinnye, fele részben Békés megyében. Ezenkívül jelentősebb termesztés folyik még Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyékben.

Új fajtával próbálkoznak
A Rubin olyan görögdinnyefajta, amely mindenben tekintetben megfelel a magyar fogyasztók ízlésének, s bizonyosan tovább emeli a magyar dinnyetermesztés presztízsét. Olyan színt, olyan magas cukortartalmat rejt, amely bizonyosan visszacsalogatja a vásár-lót. A többi fajtához nem hasonlító sötét héjszíne pedig jól felismerhetővé teszi a pultokon.
– A szezon előtti kilátások biztatóak – hangsúlyozta Antal Gyula. – Bár az időjárás áprilisban és májusban okozott aggodalmas napokat, a hőmérsékleti értékek mindig a dinnye számára átvészelhető szinten maradtak. A takarás alatt nevelkedő dinnyék nem károsodtak. A májusi és júniusi meleg mindenért kárpótolt, a növények olyan lendületet vettek a fejlődésben, hogy a dinnyetáblák zöld szőnyeggé változtak napok alatt. Mostanra elmondható, hogy szép, egészséges állományok várják az első szedések időpontját.

De úgy tűnik, hiába jó a magyar dinnye, ha akciós a külföldi.

Antal Gyula az előbbiekhez még hozzátette: a jól fejlett állományok egyelőre garantálják a kiváló minőséget és a termelő számára jövedelmet jelentő jó hozamokat. A szezon vége azonban még messze van, az állományok jelenlegi állapotukban a teljes  termés kétharmadát mutatják, hiszen a növények folyamatosan virágoznak. Az alapok mindenesetre jók, a kiváló minőség jelenleg ott van a földeken. Az első magyar érett dinnyék már kóstolhatóak a terület egy részéről, az igazi nagy dinnyeszezon július 5-e után indul. Az export pedig július 10-e után indulhat, főként Németországba és Lengyelországba.

Kép: Syngenta

– A termelőknek nehézséget okoz az importdinnye, de szerencsére a magyar dinnye minden évben versenyképes az importtal szemben – mondta Csige László szakértő. – A versenytárs Észak-Olaszországban az elmúlt év kudarcai után 30 százalékkal kevesebb a termőfelület. Vélhetően onnan nem lesz túlkínálat. Görögországban a tavaszi hűvös időjárás okozott problémákat a minőségben és mennyiségben egyaránt. Veszélyt jelenthet ugyanakkor a gyengébb minőség dömpingáron történő piacra juttatása. Emellett fontos felhívni a figyelmet, hogy a több ezer kilométerről érkező árut sok esetben nem teljes érettségben szedik le. A magyarországi termés növényvédelmi és minőségi szempontból is sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb.

Az ágazat viszonteladói felkészülten várják a magyar dinnye érkezését. A nagybani piac július 5-től nappali nyitva tartással, nagyobb árusítótérrel várja a magyar gyümölcsöt. Az ellenőrző hatóságok kiemelt figyelemmel követik az eseményeket, ellenőrzik a déli  határforgalmat, kiszűrik a kétes eredetű árut. Három héten keresztül NÉBIH-ellenőrzések zajlanak a kiemelt dinnyetermő régiókban a nyomon követhetőség, eredetjelölés, számlaellenőrzés, az esetleges átcsomagolások miatt.

Véleményvezér

Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.
Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper

Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper 

Gigászi gyümölcsárak a piacokon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo