Volt, aki jól járt az adóváltozásokkal

A 10 százalékos kedvezményes társasági adó kulcs kiterjesztése, valamint az adókedvezmények jelentős megugrása révén 270 milliárd forint maradt tavaly a vállalkozásoknál az adóhatóság adatai szerint.

A vállalkozások pozitív adóalapja 2011-ben 12,8 százalékkal, 3063 milliárd forintra nőtt, az adóváltozások miatt mégis kevesebb - az előző évi 323,3 milliárd helyett 316,6 milliárd forint - társasági adó folyt be.

Nőtt a vállalkozások árbevétele

A vállalkozások száma - 2011 végén 398 ezer - közel azonos volt az egy évvel korábbival. A vállalkozások nettó árbevétele tavaly 71 372 milliárd forintot tett ki, az előző két gyenge év után 6,5 százalékkal nőtt és elérte a válság előtti szintet (2008-ban 71 252 milliárd forint volt). Az export árbevétel 14,9 százalékkal, 21 822 milliárd forintra emelkedett.


Társasági adóbevallások kiemelt adatai, Forrás: NAV

Mind a belföldi értékesítés, mind az exportbevétel a mikrovállalkozásoknál nőtt a legnagyobb mértékben, ami Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint bizakodásra ad okot. A szakember ugyanakkor a NAV sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint jelezte, hogy a nettó árbevétel dinamikája a nagyvállalkozásoknál volt a legmagasabb annak köszönhetően, hogy az exportbevételek súlya náluk a legnagyobb, így e bevételek megugrása jobbára tőlük eredt.


Forrás: NAV

Több nyereséges cég - kevesebb adó

A nyereséges vállalkozások száma 1,8 százalékkal, 212 369-ra, az általuk kimutatott nyereség 17 százalékkal, 5513 milliárd forintra nőtt. A veszteséges társaságok száma 0,5 százalékkal, 161 459-re, veszteségük 42,3 százalékkal, 3166 milliárd forintra emelkedett.

Bár a pozitív adóalap 12,8 százalékkal nőtt (3063 milliárd forint), a számított adó összege 2,7 százalékkal mérséklődött (430 milliárd forint), aminek oka a 10 százalékos kedvezményes adókulcs alkalmazásának lehetősége. Az átlagos adóterhelés a 2010. évi 12,9 százalékról 2011-ben 9,4 százalékra esett.

Megugrottak az adókedvezmények

A társasági adókötelezettség (288 milliárd forint) 17,9 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest, amiben a legnagyobb szerepe az adókedvezmények jelentős, 50,9 milliárd forintos megugrásának volt 2010-hez képest.

Kkv-knak is nyitott a lehetőség
A látvány-csapatsportok támogatása ma már nem csupán a társadalmi felelősségvállalás, vagy éppen a presztízsnövelés szempontjából lehet fontos a vállalatok számára. A labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, valamint a jégkorong támogatásában komoly adómegtakarítási potenciál is rejlik. 

Az adókedvezmények, adómentességek, visszatartott adó összege 2011-ben 143 milliárd forintra rúgott. A kedvezmények nagy részét - 71 milliárd forintot - a beruházási kedvezmények tették ki, amelyeket utoljára 2011-ben lehetett igénybe venni.

A látvány-csapatsport támogatás kedvezményét az első évben 26 milliárd forint értékben tüntették fel a bevallásokban.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo