Vitték a magyar dollárkötvényeket a befektetők

A magyar állami kibocsátó összesen 3,25 milliárd dollár 5, illetve 10 éves devizakötvényt értékesített az irányadó amerikai államkötvények felett 335, illetve 345 bázisponttal. Ez 4,2, illetve 5,4 százalék körüli hozamot jelent. A felkínált kötvényekre 12 milliárd ajánlat érkezett. Londoni elemzői vélemény szerint Magyarország az Európával és különösen az euróövezettel kapcsolatos piaci hangulat "drámai javulását" tudta kihasználni a keddi dollárkötvény-kibocsátással. Magyarország ezt megelőzően 2011 márciusában, illetve 2010. januárjában adott el dollárkötvényt a nemzetközi tőkepiacokon.

Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal. Előbbiből 1,25 milliárd dollárnyi kelt el 335 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény felett, 10 bázisponttal kisebb prémiummal az eredeti 345 bázispontnál. Tízéves lejáratú kötvényt 2 milliárd dollár értékben bocsátott ki Magyarország 345 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény hozama felett, szintén 10 bázisponttal alacsonyabb prémiummal az eredeti szint alatt.

Az előzetesen vártnál kedvezőbb hozam

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. kedden közölte, hogy mandátumot adott a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált benchmark kötvény kibocsátás megszervezésére Magyarország számára.

A hír, hogy Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír felügyeletnek (SEC) hétfőn, közép-európai idő szerint kedd hajnalban került nyilvánosságra. A piacok számítottak a kötvénykibocsátásra, az elmúlt néhány hétben az Egyesült Államokban és Európában tartott magyar befektetői roadshow után.

Finanszírozási terv, 2013
Az ÁKK által decemberben közzétett, ez évre vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelyet 4-4,5 milliárd eurós devizakibocsátással, illetve a lakossági eurókötvény (Prémium Euró Magyar Államkötvény - PEMÁK) 400 millió eurós és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől kapott további 400 millió eurós forrásbevonással kíván finanszírozni.
Az ÁKK ugyanakkor január közepén jelezte, hogy új sorozatot indít a PEMÁK lakossági eurókötvényből, mivel az értékesítés már elérte az 1 milliárd eurót. Az adósságkezelő akkor hangsúlyozta, hogy a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést. A szervezet jelezte, a tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg.
A piacon legalább 2 milliárd dollár értékű, 5-10 éves futamidejű kötvénykibocsátást vártak, 5,25-5,50 százalék közötti hozamszint mellett. A magyar hatóságok és a befektetők közötti találkozók február elején fejeződtek be, miután az ÁKK január közepén bejelentette, hogy több pénzintézetet is felkért kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült  Államokban.

Jelentős külföldi részvétel a magyar kötvénypiacon

A jelenlegi rendkívül kedvező piaci kondíciók egyik fő tényezője vételi oldalról tekintve az igen erőteljes befektetői kereslet a magasabb hozamot ígérő adósságpiaci eszközök iránt nyilatkozta az MTI-nek Nicholas Spiro. A Spiro Sovereign Strategy, szuverén adóskockázat-értékelésre szakosodott londoni elemzőház alapító vezérigazgatója szerint a másik fő tényező az, hogy az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos nemzetközi tőkepiaci érzékenység már jóval a keddi dollárkötvény-kibocsátás előtt igen komoly mértékben csökkent. Ezt mutatta, hogy Magyarország jelentős mennyiségű forrást tudott bevonni a forintpiaci állampapír-kibocsátásokkal is, és  a hazai kötvénypiacon kialakult külföldi tulajdonosi arány a legmagasabbak között van a globális felzárkózó térségen belül.

Kibocsátás 2011 márciusában
Közel két éve, 2011 márciusában 3 milliárd dollár értékben 10 éves, 750 millió dollár értékben pedig 30 éves dollárkötvényt bocsátott ki Magyarország. A 10 éves kötvények 310 bázispontos felárral, míg 30 éves kötvények 330 bázispontos felárral keltek el, amely 15 bázisponttal alacsonyabbak voltak a tervezettnél. Ezt megelőzően Magyarország még sohasem bocsátott ki se forint-, se devizaalapon 30 éves államkötvényt.
Ez utóbbi ugyanakkor "kétélű fegyvernek" is bizonyulhat, ugyanis a külföldi befektetők "kivétel nélkül, minden esetben elsőként távoznak a kijárati ajtón, ha megfordul a hangulat". A magyar kormány "tökéletesen tudatában van ennek", és ezért "hajtotta át" a keddi dollárkötvény-kibocsátást, kihasználva a jelenleg rendkívül kedvező külső adósságpiaci hangulatot - mondta a londoni szakértő.

Töretlen vonzerőt jelentenek a rendkívül magas hozamok

Magyarország, csakúgy, mint az euróövezeti országok közül Spanyolország és Olaszország, "a kockázatvállalási hajlandóság hullámát lovagolja meg", és nyilvánvaló, hogy Magyarország esetében külön vonzerőt jelentenek a térségen belül a többi közép- és kelet-európai gazdasághoz mérve "nagyon magas" kötvényhozamok. Az európai szuverén kockázatot ugyanakkor alulárazzák, és ez nem Magyarország-specifikus jelenség; ugyanez történik Spanyolországban, Olaszországban, sőt Franciaországban is.

Magyarország esetében azonban az esetleges külső tőkepiaci hangulati váltás szempontjából nagyon fontos odafigyelni az amerikai adósságpiacra, ugyanis ha az amerikai piaci kamatok jelentős emelkedésnek indulnának, az kedvezőtlen hatással lehet a hozamelőny-keresési - és ezzel összefüggésben a kockázatvállalási - hajlandóságra. Jelenleg mindazonáltal nincs jele annak, hogy az amerikai kötvényhozamok emelkedése eszkalálódna. Az amerikai hozamok emelkednek ugyan, de nem mutatkozik eladási hullám az amerikai állampapírpiacon - hangsúlyozta Nicholas Spiro.

Esett a csődkockázat

Kedvezően befolyásolta a kibocsátás a magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazását.

Szakadtak a felárak
Egy évvel ezelőtt, 2012 elején még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tavaly ilyenkor felszámított díjszabásoknál most mintegy 460 ezer euróval alacsonyabb a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon. (A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak a törlesztésképesség szempontjából azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott CDS-kontraktusok vonatkoznak.)
Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég adatai szerint a magyar szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 290 bázispont környékén mozgott Londonban tagnap. Egy héttel korábban 303 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek a londoni piacon az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo