Nagy a baj Görögországban

Érvényes lett a mondás. Adj a pletyire vagy félelemre, és vegyél a hírre! Pedig Görögországban úgy tűnik, hogy nagy a baj, ugyanis a hétvégi választások után úgy tűnik, hogy nincs olyan erő, amely képes lenne egy stabil kormányt alakítani.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Görögországban a választásokon nyertes Új Demokrácia pártja visszaadta az elnöknek a kormányalakítási megbízást, így most a voksolás nagy nyertesei, a radikálisok, a radikális baloldal alakíthat kormányt, habár nagy valószínűséggel ők is belebuknak a feladatba. Ez lökést adhat a nagykoalíció kialakítását célzó próbálkozásoknak. Ha pedig az sem megy, akkor új választások lesznek.

Annak kimenetele pedig eléggé bizonytalan. Mindenesetre annak valószínűsége, hogy a görögök kilépjenek az EMU-ból még mindig kisebb, mint 50%. A piacok nagyjából ezt is árazták. A kezdeti esést követően gyors emelkedésbe kezdett pl. a DAX index. Az amerikai indexek meg szinte tudomást sem vettek az európai eseményekről. Technikailag pedig pont úgy néznek ki, legalábbis a dinamikus indikátorok alapján, hogy fölfelé akarnak menni.


Forrás: Erste

USA, Európa:

- A negatív oldalon nyitottak tegnap a vezető tengerentúli indexek, a nap folyamán azonban a veszteség nagy részét ledogozták a piacok, a zárás előtti órákban viszont újra lefelé fordultak (Dow -0,23%, Nasdaq 0,05%, S&P500 0,04%).

- Az európai piacok is mínuszban kezdték a kereskedést, a görög választások eredménye nem okozott sokáig hangulatromlást a tőzsdéken, napon belül nagyot emelkedtek az indexek (CAC40 1,65%, DAX 0,12%).

- Az AIG biztosító 5 milliárd dollár értékű részvényeit értékesíti az amerikai pénzügyminisztérium. A 2008-as válság során vásárolt be az állam a biztosítóóriás részvényeiből, most 164 millió részvényt értékesít 30,5 dolláros árfolyamon. Az államnak azonban továbbra is 63%-os a részesedése van a vállalatban. A részvénycsomagból 2 milliárd dollárnyit az AIG vásárol meg.


Forrás: Erste

Olaj, arany:

- Eseménytelenül telt a tegnapi kereskedés az arany piacán, egy meglehetősen szűk sávban mozgott az árfolyam, 1.632-1.638 dollár között. A reggeli órákban is folytatódik az oldalazás, hamarosan nagyobb elmozdulásra számíthatunk.

- A kőolaj árfolyama nagy zuhanással indította a tegnapi kereskedést. A 200 napos mozgóátlag alatt, a 95,4 dolláros három hónapos lokális mélypontról fordult pozitív irányba a kurzus, majd zárásra 97,9 dollárig kapaszkodott vissza. Nagy alsó kanóccal fordult a 200 napos mozgóátlagról a kurzus, amennyiben a mai napon megerősítést kapunk, akkor nagyobb pozitív korrekció indulhat.

Távol-Kelet:

- Vegyes a hangulat az ázsiai piacokon, de többségében pluszban vannak a mutatók (Nikkei 0,69%, Hang Seng 0,08%, Shanghai -0,1%).

- Fontosabb makroadatok nem láttak napvilágot, leginkább korrekciónak tűnik a hajnali kereskedés a tegnapi nagy mínuszok után. A legjobban teljesítő papírok: Honda (2,2%), Nissan (2,1%), Toshiba (2,3%).

Devizák:

- A dollár az 1,3-as támaszt napon belül letörte, és 1,295-ig esett az árfolyam, ahonnan irányt váltott, és zárásra 1,305-ig emelkedett az árfolyam. Az 1,3-as támasz nem sérült, ezért rövidtávon gyengülhet a dollár az euróval szemben. Az 1,328-as lokális tetőt tesztelheti vissza az árfolyam.

- A forint enyhe gyengüléssel zárta a tegnapi kereskedést, két nap után kifulladt a korrekció. Rövidtávon azonban tovább gyengülhet a forint az euróval szemben.

Határidős piacok:

- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo