hirdetés

Mikor nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni?

A közelmúltban a parlament megszavazta, hogy a megtakarításainkat ezek után nemcsak a 16 százalékos kamatadó, hanem 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli. A Piac&Profit szakértője, Szopper Zsófia abban segít, hogyan lehet ezt megtakarítani.
hirdetés

Kép: SXC

Amennyiben valaki elhelyez évi 100 ezer forintot 5 százalékos kamatra, akkor a kamat 5 ezer forint, a kamatadó, 800, az EHO  300 forint lesz. Így végül 3900 forintot hoz egy év alatt a megtakarítás. Ezt az összeget azonban még egyéb tételek is terhelik: a tranzakciós adó, a kezelési költségek, számlavezetési díjak. Ezek bankonként és konstrukciónként eltérhetnek. Sok esetben azonban még az is előfordulhat, hogy kevesebb pénzt kapunk vissza, mint amennyit eredetileg elhelyeztünk a bankban.

A példa jól érzékelteti, hogy milyen helyzettel szembesülnek a magánszemélyek az új szabályokból eredően. (A vállalkozói megtakarításokat, lekötéseket a kamatadó nem terheli.)

Természetesen vannak olyan konstrukciók, amelyek után nem kell megfizetni az újonnan bevezetett adót. Ezek közé tartozik a TBSZ, vagyis a tartós befektetési számla, és a NYESZ, azaz nyugdíj-előtakarékossági számla, továbbá az államkötvények. A probléma a TBSZ-el és a NYESZ-el, hogy rugalmatlan konstrukciók, több évre is le kell mondani úgy a pénzről, hogy csak akkor tudunk a megtakarításokhoz hozzájutni, ha az időközben be nem fizetett adót lerójuk (ez a szabály a TBSZ-re vonatkozóan), vagy (a NYESZ-nél) a korábban igénybe vett kedvezményeket növelt értéken kell visszafizetni.

Öngondoskodni kell, segítenek az adókedvezmények
Az öngondoskodás ma már nem csak valamikori terveinkben szerepel: aki csak teheti, tudatosan tervezi jövőjét, s a célok elérésének fedezetére megtakarít. Ennek során értelemszerűen mindenki szívesen él az adókedvezményekkel, egyebek mellett a tartós befektetési számlák (TBSZ) révén kínált lehetőségekkel. De akár bukhatunk is az üzleten, tehát számlanyitás előtt érdemes alaposan tájékozódni.
Közép, illetve hosszú távon gondolkodóknak mindkét lehetőséget érdemes végiggondolni. A TBSZ nyitásánál ugyanis, ha ki tudjuk várni a 3 vagy 5 évet, akkor sem a kamatadót, sem az EHO-t nem kell megfizetni. Erre azonban csak az augusztus 1- ig megkötött szerződések eseteben van lehetőség.

A NYESZ-en elhelyezett megtakarításokhoz csak a nyugdíjas korhatár elérését követően lehet az adókedvezmények megtartása mellett hozzáférni, így ebben az esetben hosszabb időszakra kell vállalni azt, hogy az adott összeg a számlán marad. Itt vonzó lehet ugyanakkor, hogy 30% állami támogatást is igénybe vehetünk. (A hosszú távú, úgynevezett unit-linked biztosításokkal kapcsolatban sok a felmerülő kérdés, ezért jelenleg a minisztériumi állásfoglalásra vár a biztosítási piac.)

Szopper Zsófia www.penzugyitanacsadas.com

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo