Mikor nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni?

A közelmúltban a parlament megszavazta, hogy a megtakarításainkat ezek után nemcsak a 16 százalékos kamatadó, hanem 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli. A Piac&Profit szakértője, Szopper Zsófia abban segít, hogyan lehet ezt megtakarítani.

Kép: SXC

Amennyiben valaki elhelyez évi 100 ezer forintot 5 százalékos kamatra, akkor a kamat 5 ezer forint, a kamatadó, 800, az EHO  300 forint lesz. Így végül 3900 forintot hoz egy év alatt a megtakarítás. Ezt az összeget azonban még egyéb tételek is terhelik: a tranzakciós adó, a kezelési költségek, számlavezetési díjak. Ezek bankonként és konstrukciónként eltérhetnek. Sok esetben azonban még az is előfordulhat, hogy kevesebb pénzt kapunk vissza, mint amennyit eredetileg elhelyeztünk a bankban.

A példa jól érzékelteti, hogy milyen helyzettel szembesülnek a magánszemélyek az új szabályokból eredően. (A vállalkozói megtakarításokat, lekötéseket a kamatadó nem terheli.)

Természetesen vannak olyan konstrukciók, amelyek után nem kell megfizetni az újonnan bevezetett adót. Ezek közé tartozik a TBSZ, vagyis a tartós befektetési számla, és a NYESZ, azaz nyugdíj-előtakarékossági számla, továbbá az államkötvények. A probléma a TBSZ-el és a NYESZ-el, hogy rugalmatlan konstrukciók, több évre is le kell mondani úgy a pénzről, hogy csak akkor tudunk a megtakarításokhoz hozzájutni, ha az időközben be nem fizetett adót lerójuk (ez a szabály a TBSZ-re vonatkozóan), vagy (a NYESZ-nél) a korábban igénybe vett kedvezményeket növelt értéken kell visszafizetni.

Öngondoskodni kell, segítenek az adókedvezmények
Az öngondoskodás ma már nem csak valamikori terveinkben szerepel: aki csak teheti, tudatosan tervezi jövőjét, s a célok elérésének fedezetére megtakarít. Ennek során értelemszerűen mindenki szívesen él az adókedvezményekkel, egyebek mellett a tartós befektetési számlák (TBSZ) révén kínált lehetőségekkel. De akár bukhatunk is az üzleten, tehát számlanyitás előtt érdemes alaposan tájékozódni.
Közép, illetve hosszú távon gondolkodóknak mindkét lehetőséget érdemes végiggondolni. A TBSZ nyitásánál ugyanis, ha ki tudjuk várni a 3 vagy 5 évet, akkor sem a kamatadót, sem az EHO-t nem kell megfizetni. Erre azonban csak az augusztus 1- ig megkötött szerződések eseteben van lehetőség.

A NYESZ-en elhelyezett megtakarításokhoz csak a nyugdíjas korhatár elérését követően lehet az adókedvezmények megtartása mellett hozzáférni, így ebben az esetben hosszabb időszakra kell vállalni azt, hogy az adott összeg a számlán marad. Itt vonzó lehet ugyanakkor, hogy 30% állami támogatást is igénybe vehetünk. (A hosszú távú, úgynevezett unit-linked biztosításokkal kapcsolatban sok a felmerülő kérdés, ezért jelenleg a minisztériumi állásfoglalásra vár a biztosítási piac.)

Szopper Zsófia www.penzugyitanacsadas.com

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo