Mihez kezdjünk a megtakarításainkkal?

Kína preferált piac marad jövőre is, ám az OTP részvények okos vásárlásával is megduplázhatjuk tőkénket. A kisebb papírokat is érdemes figyelni.

"2009 mindenképpen egy nehéz év lehet a globális tőkepiacokon, így az év elején még változatlanul a nem túl magas kockázatvállalási hajlandóság lehet kifizetődő. A részvényportfólió allokációk azt mutatják, hogy az intézményi befektetők a magas osztalékot fizető távközlési és közszolgáltató cégeket, valamint a recessziós időszakot kevésbé megsínylő gyógyszergyártó cégeket súlyozzák felül. A Generali szerint a vissza-visszatérő eladói hullámok során jövőre már érdemes lehet a túladottnak tűnő technológiai cégeket, ipar- és energiavállalatokat, nagyon szelektíven pedig a pénzügyi szektor bizonyos reprezentánsait preferálni" - írja elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő Részvényportfólió menedzsere.

A másfél-két évvel ezelőtt látott, nagyon magas értékeltségi szintekről a hosszabb távú növekedési kilátásokat egyértelműen alulbecslő, kimondottan olcsó piacoknak nevezhetőek a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) piacai. Mindazonáltal érdemes szétválasztani ezen országokat a jelenleg látható kockázatok szempontjából: a hirtelen hatalmasat zuhanó olaj- és nyersanyagárak leginkább Oroszország és Brazília rövidtávú kilátásait érintették érzékenyen. A Generali szerint a preferált piac továbbra is Kína, méghozzá több ok miatt: vonzó értékeltség, erőteljes folyó fizetési mérleg többlet, devizastabilitás és a kilátásba helyezett, lakossági fogyasztást ösztönző gazdaságpolitikai lépések.

"Alapvetően egy mélyülő gazdasági krízis során nem a nyersanyagszektorban érdemes keresni a biztonságosnak tartott befektetést. A hirtelen ingadozásokat hozó, volatilis környezetben beválthatják a befektetők elvárt hozammal kapcsolatos várakozásait a jól menedzselt, historikusan kedvező adatsorral rendelkező abszolút hozamú alapok, amelyek esetében nem csak az emelkedő, de a csökkenő árfolyamokból eredő nyereség realizálására is lehetőség nyílik." - véli Pallag Róbert.

Hazai lehetőségek

Néhány hónapra előretekintve még nem látszik pozitív fordulat az energiaszektor megítélésében - áll az elemzésben. Az alacsony olajárak kézenfekvő módon nagyobb mértékben rontják a kitermelés-fókuszú cégek eredménykilátásait, de a finomítói marzsok szűkülésére és/vagy tartósan nyomott szinteken maradására is számítani lehet. A MOL szempontjából különösen hátrányos lehet, ha a 2008 során historikusan magas szinten tartózkodó dízel árrésekben komolyabb gyengülés következne be. Erre utaló jelek már vannak, és többek között ennek köszönhetőek a folyamatosan lefelé hozott elemzői célárak.

"Az OTP megítélésével kapcsolatban erőteljes a bizonytalanság, hiszen a jegybank határozott fellépése és az azonnal érkező külföldi segítség ellenére nehéz prognosztizálni hazánk jövőbeni megítélését és ezzel párhuzamosan a forint jövőbeni árfolyamát" - állítja elemzésében a szakember. Természetesen nem az OTP az egyetlen vesztese az egész szektorra kivetülő bizonytalanságnak a régióban. Elegendő csak az Erste Bank vagy a Raiffeisen International részvényeinek árfolyamára tekinteni, melyek menedzsmentje már bizonyított a feltörekvő piaci terjeszkedésben, miközben az OTP Oroszországban vagy Ukrajnában még csak a kezdeti lépéseket tette meg, és a jelenlegi környezetben előre nem várt nehézségekkel néz/nézhet szembe. Ez nem azt jelenti, hogy az OTP esetében a legrosszabb forgatókönyvet kellene árazni, így a befektetőknek a következő egy-másfél évben a lépcsőzetes portfólióépítés javasolt, akár a havi megtakarítások egy fix részének tudatos, e célra történő elkülönítésével.

A kisebb papírokban is van potenciál

"Nem érdemes teljesen figyelmen kívül hagyni a kisebb papírokat sem, hiszen ennyire drasztikus árfolyamhanyatlás során mindig akadnak olyan stratégiai befektetők, akik igyekeznek az eszközeikhez képest is jelentősen alulértékelt vállalatokban növelni befolyásukat. A meghatározó tulajdonos vásárlásait lehetett megfigyelni az Állami Nyomda, a Danubius, a Fotex vagy az FHB esetében, új tulajdonos jelent meg az Émászban, és a magas közkézhányad csökkenésével együtt módosulhat a tulajdonosi szerkezet a Rába esetében." - mutat rá Pallag Róbert

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo