hirdetés

Ma kinyitnak a ciprusi bankok

Ma végre kinyitnak a ciprusi bankok. Persze kellő tőkemozgási megszorításokkal lehet majd csak bankolni, hogy elkerüljék a pénzkiáramlást. Mindenesetre hatalmas mennyiségű pénzt vittek tegnap a bankokba, hogy a bankjegyhiányt elkerüljék - emelték ki reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői.
hirdetés

Kínában újra a fékre lépett a kormányzat, a vagyonkezelésnek bizonyos körülmények között többlet tartalékképzési kötelezettséget írt elő. A kormányzat amúgy is aggódik a túlzott hitelezés miatt, így be is adták a bankokat, és a kínai, meg persze az európai események rányomták bélyegüket az ázsiai kereskedésre. A DAX tegnap a negatív olasz kormányalakítási hírekre beesett a 30 napos mozgóátlag alá, és tesztelte a rést, amelynek az alja 7.709 pontnál van. Így ma kis emelkedés jöhet a támasz szintről, de a 30 ás 20 napos mozgóátlagok is ellenállásként viselkednek most már. Ezek 7.828 és 7.911 pontnál vannak. A BUX perces bontásban harmadszorra érkezett a 7.900 pontnál levő támaszra. Innen újra próbálkozhat az emelkedéssel, de ha negyedszerre is teszteli a szintet, akkor valószínűleg már megnézi a 7.500 pontnál levő támaszt.

USA

- Oldalazást láthattunk tegnap a vezető tengerentúli piacokon (Dow -0,23%, Nasdaq 0,14%, S&P500, - 0,05%).

- A függőben lévő lakásértékesítések a vártnál kicsivel rosszabb lett februárban, az elemzői konszenzus -0,3% volt, a tényadat pedig -0,4% lett.

- A Cliffs Natural Resources bányavállalat volt tegnap a legnagyobb vesztes az S&P500 index tagjai közül. 14%-os eséssel zárt a részvény, miután a Morgan Stanley eladásra minősítette le a részvényeket.

- Ma délután Chicago-i beszerzési menedzser index márciusi értékét publikálják, illetve a szokásos heti munkanélküliségi kérelmek is ma jelennek meg, de lesz végleges negyedik negyedéves GDP adat is.

Európa

- Eséssel zártak tegnap a vezető nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,18%, DAX -1,15%, CAC40 -0,98%).

- A Moody’s éjszaka bejelentette, hogy „Caa2” szintre, mélyen a spekulatív kategóriába vágta vissza Ciprus adósbesorolását. A hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy növekszik annak kockázata, hogy az ország távozni készül az euró övezetből.

- A ciprusi bankok ma délben nyitnak, és hat óráig tartanak nyitva, a bankszámlákról legfeljebb napi 300 eurót lehet majd felvenni.

- A Standard and Poor’s hitelminősítő a korábbi „BB” minősítés után „BB+”-ra javította Törökország hosszúlejáratú államadósság besorolását.

- A vártnak megfelelően közel 7 milliárd euró összegben értékesített 5 és 10 éves kötvényt Olaszország. A hosszabb kötvényeknél hozamcsökkenés, a rövidebbeknél pedig emelkedés volt.

Olaj, arany

- Az amerikai könnyű kőolaj, a WTI ára 96,8 dollárra nőtt ma reggel hordónként köszönhetően a növekvő finomítói aktivitásnak, míg az arany 1,604 dollár volt ma reggel, ami kismértékű emelkedés. Az aranyra továbbra is a ciprusi helyzet hat leginkább.

Devizák

- Tegnap több negatív európai hír is napvilágot látott. Ismét nőtt az aggodalom az olasz kormányalakítással kapcsolatban, míg a ciprusi bankok esetében a korábban jelzettnél is nagyobb mértékű, akár 80%-os betétleírásra is sor kerülhet a 100ezer euró fölötti betétek esetében. A BOE szerint pedig az angol bankrendszerben akár 38 milliárd eurós tőkehiány is lehet. Ezek együttes hatására az euró tovább gyengült a dollárral szemben, az EUR/USD árfolyam 1,2861-ről 1,2786-ra csökkent.

- A tegnapi negatív hangulat ellenére folytatta kedden megkezdett erősödését a forint, és az EUR/HUF árfolyama 304,40-ről 303,53-ra mérséklődött.

Távol-Kelet

- Shanghai index 2,84%-ot veszített értékéből. Az esést a pénzügyi papírok vezették, a szektor 4,5%-ot csökkent az új szabályok hatására. A Hang Seng index 0,93%-ot, míg a Nikkei 1,26%-ot csökkent.

- Több ázsiai tőzsdén is a mai volt a negyedév utolsó kereskedési napja, ugyanis Európához és Amerikához hasonlóan Ausztrália, Hong Kong, India és Szingapúr is zárva tart holnap.

- A China Daily értesülései szerint a kínai bankfelügyelet felhívta a bankok figyelmét arra, hogy a kiemelt hitelkockázatokat jelentő iparágak (mint amilyen az ingatlanpiac, a vas- és acélipar illetve a napenergia gyártás) számára csak különös figyelemmel nyújtsanak hitelt, és kilátásba helyezte, hogy ennek érdekében akár hitelkorlátozást is bevezet. Minderre azért van szükség, mert az említett iparágak súlyosan eladósodottak, ami veszélyt jelenthet a bankrendszer számára is.

- A kínai bankfelügyelet tegnap zárás után új szabály bevezetését jelentette be, ami szigorúbb szabályozást írna elő a vagyonkezelési termékekkel szemben. Azoknál a termékeknél, melyek nem felelnek meg az előírásoknak, a bankoknak céltartalékot kell képeznie, ami rontja a bankok eredményét. Az előírás elsősorban azokat a kisebb bankokat érinti, amelyeknél arányaiban viszonylag magas a vagyonkezelésből származó bevétel.

- A februári japán kiskereskedelmi forgalom év/év alapon a várt 1,8% helyett 2,3%-kal csökkent.

Határidős piacok

- A határidős piacok többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Vállalati hírek

- A MOL 3 éves hitelkeret megállapodást kötött 480 millió dollár értékben. A cég nem közölte a hitel felárát. A hitelt egy banki konzorcium adta az Erste Bank vezetésével. A hír nem fog a részvényárra hatni.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alak ulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo