Jó üzletelni Magyarországon? Persze, hogy nem.

Csökkenő belső kereslet mellett hogyan is lehetne jó? Azonban e legfőbb szempont mellett van még számos tényező, ami adott piaci konstellációban is megkönnyíti, vagy megnehezíti a vállalkozók dolgát. Ezeket foglalja össze, teszi időben és térben összehasonlíthatóvá a Világbank „Doing Business” mutatószám rendszere.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szakértői értékelésekből és tényadatokból képzett mutatók az idei őszön nem mutatnak jó képet Magyarországról! Öt helyet csúsztunk vissza, a vizsgált 183 ország közül Magyarország az 51. helyen áll az üzleti környezet megítélésében. (A szeptember elején megjelent World Economic Forum versenyképességi index szerint a 48. helyről a 60. helyre estünk vissza, főleg azért mert jelentősen romló minősítést kaptunk az intézményi környezetre és a pénzpiacok fejlettségére.)

A Világbank rangsorában a legrosszabb helyezést a befektető védelemnél értünk el, itt a 122. helyen vagyunk. A vállalati átláthatóságra a kapható 10 pontból 2-t adtak a szakértők, 4 pontra értékelték a cégvezetés felelősségre vonásának lehetőségét. Még a részvényesek jogvédelme a legjobb, erre 7 pontot kaptunk.

Nem megfelelő az üzleti környezet Magyarországon - Kép: Bartos Gyula

A következő problémás terület az adófizetés, itt a 113. helyről a 117. helyre csúsztunk. Ezt nem szakértői vélemények, hanem adatok alapján értékelik. Egy átlagos belföldi vállalatnak évi 13 alkalommal kell adót fizetnie, a világ legjobb helyezését elérő Norvégiában csak négyszer. És az alkalmak száma hagyján, de 277 órát igényel a bevallás elkészítése és a kötelezettség teljesítése, ami igencsak tetemes teher a világelső Luxemburg 59 órájához képest. Ez egyébként már számottevő javulás a 2006-os 340 óra adóadminisztrációhoz képest. Végül a harmadik mutató a profithoz viszonyított összesített közteher, ez 52,4% (a nyereségadón túl szociális adóval, járulékokkal, iparűzési adóval és a többivel együtt). Ez 2009-ben és 2010-ben volt a csúcson, akkor 57,5%-ot ért el. A világban e téren is Luxemburg jár az élen, 20,8%-os adóterheléssel.

Nagyon rosszul – a 103. helyen - állunk azon a téren is, hogyan juthat egy új cég ipari áramhoz. Ezt 252 nap alatt lehet elintézni, a bürokráciát nem megvető németeknél 17 kell hozzá. A vizsgált magyar cégnél a bekötés ideje nagyon hosszú, 224 nap. Ráadásul a költsége is elég magas, az egy főre jutó jövedelem 120%-a, az OECD vezető országaiban mért 93%-hoz képest.

Mindegyik területen lecsúsztunk egy kicsit a rangsorban, a legnagyobb visszaesés a hitelhez jutás körülményeiben történt, a 37. helyről a 48-adikra kerültünk. A jogi folyamatra egészen jó, 7 pontos értékelést kaptunk (ismét a maximális 10-ből), de a hitelinformációk mélységére már csak 4-et. A részindexet lehúzza a nyilvános hitelregiszter hiánya és a magánnyilvántartás alacsony lefedettsége (16% az OECD élenjáró országainak 64%-ához képest).

Így menekülhetünk meg a tranzakciós adótól!
A kormány csodaszerként tekint a tranzakciós adóra, részben a banki utalások megadóztatásából szeretné helyrebillenteni a költségvetést. Mintegy 400 milliárdos bevételt vár az új adóból, ennek oroszlánrészét a vállalkozásoknak kellene befizetniük, miután a banki különadó meghosszabbítása után biztosra vehető, hogy az új közterhet tovább hárítják a pénzintézetek.
Vannak persze olyan területek is, ahol jónak számítunk. Először is ilyen a szerződések kikényszerítése, itt a 19. helyet szereztük meg. Egy szerződést bíróság előtt érvényesíttetni ugyan több, mint egy évbe (395 napba) kerül és ez nőtt is 2006 óta (akkor 335 nap volt), de 35 eljárásból megvan a dolog. Az OECD vezető országaiban 518 napra és 31 eljárásra van szükség. És meglehetősen olcsón megúszható, a követelés 15%-ával, ez a fenti referencia csoportban 20%.

Figyelemre méltó még az új cég indításában elfoglalt 39. helyünk. Négy nap alatt, négy eljárással megvan a bejegyzés, az átlagjövedelem 8%-át el nem érő költséggel, 10%-ának megfelelő befizetendő alaptőkével. Időben Új-Zéland vezet 1 napos, egy eljárásos adminisztrációval, költségekben pedig Dánia, ott ingyenes.

Külföldre menekülhetnek a magyar cégek
Egy módosító javaslat szerint a vállalatok ezen túl az iparűzési adónak csak a 80 százalékát igényelhetik, ami súlyosan fogja érinteni a nagyobb cégeket. A nagykereskedelmi társaságok most már megtehetik, hogy külföldön adózzanak, így valószínű élni is fognak a lehetőséggel.
Ez persze egy viszonylag távoli kép a magyarországi vállalkozások indításának és üzletmenetének körülményeiről. Ha a cégindítás mellett a cégmegszüntetést is néznék, máris rosszabb volna a kép. A szerződések betartatását sem tartják annyira jónak a gyakorló üzletemberek, mint a pontrendszer. A hitelhez jutás, az adózás, a befektető-védelem rossz minősítése egybeesik a vállalkozói panaszokkal, ha nem is feltétlen azokban a paraméterekben, amit az index mér. Sajátos az áramszolgáltatók magatartása, egyelőre nem tűnik úgy, hogy az árampiaci liberalizáció komoly versenyt indított volna az új ügyfelek megszerzéséért.

Végül is a világbanki elelemzés is azt a programot hozta ki egy vállalkozóbarát gazdaságpolitika számára, amit már régóta követelnek a vállalkozói képviseletek: a befektetők védelme, az adórendszer egyszerűsítése, az adóterhek mérséklése, a hitelpiac élénkítése és a közmű-szolgáltatói verseny megteremtése.

Pénzhiányra panaszkodnak a magyar cégvezetők
A magyar vállalatok számára a legjelentősebb problémát a finanszírozási lehetőségek szűkülése jelenti – közölte az idei év első felében, a magyarországi vállalatvezetők körében végzett felmérésének eredményeit a Roland Berger stratégiai tanácsadó csütörtökön. Schannen Frigyes, a Roland Berger Stratégiai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyarországi vállalatvezetők számára az idén a vállalati stratégia kiigazítása, illetve a likviditáskezelés a legfontosabb feladat.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo