Bedöntötték a forintot - 300 közelében az árfolyam

Beszakadtak hajnalban a piacok arra a hírre, hogy a Moody's Investors Service huszonhat olasz bankot minősített le egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és az ismét recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva. A közös európai fizetőeszköz a hajnali órákban ismét a 1,266-os szint alá süllyedt a dollárral szemben, az euró/forint kurzus pedig 9 óra előtt hajszállal volt a 300 forintos szint alatt.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Moody's döntése olyan bankokat - az UniCreditet és a CIB anyabankját az Intesa Sanpaolot - is érint, amelyek jelen vannak a magyar piacon. A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a hétfői európai és amerikai tőzsdezárások után Londonban jelentette be, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és négy fokozat közötti mértékben romlanak. A forint az euróval szemben 9 óra táján 299,45 forinton állt, a svájci frank árfolyama 236,44, a dollár 236,44 forintig emelkedett.


Forrás: Yahoo

A Moody's összesítése szerint tíz bank osztályzatai egy fokozattal, nyolc bank besorolásai két fokozattal süllyedtek, hat olasz pénzintézetet három osztályzatnyival, kettőt pedig négy osztattal minősített vissza a cég. Mindegyik érintett olasz bank új besorolásaira további leminősítés lehetőségét valószínűsítő negatív kilátás maradt érvényben.

A tömeges banki leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli, hogy az olasz bankok besorolásai immár a legalacsonyabbak között vannak a fejlett európai gazdaságok közül, ami a cég szerint tükrözi, hogy ezek a bankok mennyire sérülékenyek a kedvezőtlen olaszországi és európai működési környezetek hatásaitól.

A hitelminősítő indoklása szerint a hétfő éjjel bejelentett olasz banki leminősítések fő tényezői között szerepel, hogy az olasz gazdaság ismét recesszióban van és a kormányzati takarékossági intézkedések még tovább csökkentik rövid távon az olasz gazdaságban jelentkező keresletet.


Forrás: Yahoo

A Moody's a leminősítések kiemelt indokai között említi az olasz bankok korlátozott piaci finanszírozási hozzáférését, ami - ha tartós marad - tovább fokozza az olasz bankokra nehezedő vagyonleépítési nyomást, és ez kockázatokkal járhat hálózataikra és eredményükre.

Abban, hogy a Moody's döntésére ilyen hevességgel reagáltak a piacok szerepet játszott az a tény is, hogy a Fitch tegnap este bejelentette, Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának besorolását az eddigi "B mínusz"-ról "CCC"-re, a rövid lejáratú görög állami kötelezettségek osztályzatát "B"-ről "C"-re rontotta. A "CCC" mélyen spekulatív besorolás, amely rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

 

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo