hirdetés

Az idén sem lesz jobb a bankoknak

Közép-Kelet-Európa bankszektorának helyzete stabilizálódott, de a régió bankjai – a románok kivételével – még mindig a belső racionalizálásra helyezik a hangsúlyt, a külső környezettől ugyanis nem sok jót várnak – derült ki a KPMG száz régiós bankvezetőt megkérdező felméréséből. Az egyes országok között a kiindulópont tekintetében jelentős különbségek mutatkoznak, néhány országban még tavaly is megfelelő volt a bankok nyereségessége.
hirdetés

A nemzetközi pénzügyi piacok felfordulását követően 2012-ben megnyugodott a közép-kelet-európai bankpiac is, de a válság utáni gazdasági helyzethez való alkalmazkodás folyamata még egyik országban sem zárult le – szögezi le a KPMG „Banking Executive Survey” című felmérésének összefoglalója.

Új technológiákra ismét költenek egyes bankok

Mi lesz a hitelezéssel?
Arról, hogy mikor indulhat meg Magyarországon is a vállalati hitelezés, igen eltérő vélemények láttak napvilágot az elmúlt időszakban. Abban ugyanakkor úgy tűnik egyezik a pénzintézetek véleménye, hogy egyes ágazatokban az idén már lehet elmozdulás.
A régió bankjai javarészt túl vannak a nehezén, ami a létszámleépítéseket, a menedzsment lecserélését vagy a profilidegen tevékenységek kiszervezését illeti. „A menedzserekkel folytatott beszélgetésekből ugyanakkor az derült ki, hogy hosszabb távon további költségcsökkentéseket terveznek, miközben az eddiginél is inkább az alaptevékenységre koncentrálnának" – mondta el Simonyi Tamás, a KPMG közép-kelet-európai régió pénzügyi tranzakciókért felelős vezetője. Ez olyan beruházásokban nyilvánul meg, amelyek az ügyfelek még tökéletesebb kiszolgálásáról, az új technikák banküzemben történő alkalmazásáról szólnak.

„Arról van szó, hogy az új webes és mobilos technológiák megváltoztatják a bankok és az ügyfelek kapcsolatát, az ügyfelek hozzáférésének lehetséges formáit a banki termékekhez és mindennek következtében az ügyfelek elvárásait is. Ezekbe a technológiákba, a kommunikáció javításába vagy az ügyfél-elégedettség mérésébe több régiós bank ismét hajlandó invesztálni – mondta Simonyi Tamás. Tipikusan ilyen új technológia a kis összegű érintés mentes fizetés, amiben például a magyarok jelentősen le vannak maradva régiós versenytársaikhoz képest.

Az idén sem lesz nyereségnövekedés

A piac stabilizálódása komoly eredmény, de a banki vezetők korántsem festettek pozitív képet a szektor várható bevételéről. A régió bankvezetőinek mindössze 27 százaléka vár a tavalyinál nagyobb nyereséget 2013-ban, és 48 százalékuk a bevétel kisebb-nagyobb visszaesésére számít. „Mindez jól mutatja, hogy milyen nehézségekkel néz szembe a válság után is a pénzügyi közvetítő rendszer” – állapította meg a KPMG igazgatója.

A válságkezelés és a válság után várható gazdasági helyzet megítélésében az egyes országok bankvezetőinek véleménye komoly eltéréseket mutat – állapította meg Simonyi Tamás. A tavalyi évről a cseh és a szlovák bankok vezetői festették a legjobb képet, a magyarországi és romániai bankok vezetői viszont alighanem legszívesebben elfelejtenék 2012-t, hiszen 83, illetve 79 százalékuk rosszabbnak írja le a tavalyi, mint a megelőző évet.

Mi jöhet a 2012-es katasztrofális év után

Az általában kevéssé optimista bankvezetők közül egyedül a román menedzserek lógnak ki, 55 százalékuk várja a bevételek növekedését 2013-ban. Jellemző, hogy a második legoptimistábbnak bizonyuló magyaroknak is csak 33 százaléka várta a bevételek növekedését, holott idehaza a szektor jelentős részét tavaly megtépázta az előtörlesztés miatti veszteség, ami idén már nem ismétlődik meg. „Ha figyelembe vesszük, hogy az előtörlesztés öt-hat bankot érintett igazán, és feltehetőleg ők azok, akik javulást várnak, az derül ki, hogy a magyar bankvezetők átlagosnál optimistább hangulata a katasztrofális 2012-es évnek köszönhető” – mondja Simonyi Tamás.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo