Állampapír az okmányirodából is?

Ismét felröppent a hír, hogy bővülne azon a helyek köre, ahol állampapír lehet vásárolni: a kormányablakokat és az okmányirodákat is be kívánják vonni a forgalmazásba. Amennyiben a terv megvalósulna várhatóan még erőteljesebb részt hasíthatna ki az állam a megtakarításokból.

Miként arról korábban a beszámoltunk az állampapír nem csupán a lakosság, hanem a vállalkozók időszakosan szabad forrásainak elhelyezésére is kedvező megoldás lehet, hiszen néhány kivételtől (a Prémium Magyar Államkötvény sorozatok, illetve a Féléves Kincstárjegy) eltekintve nem csupán a lakosság vásárolhatja azokat. A kínált (módozatonként eltérő, de féléves, illetve ennél az időszaknál hosszabb futamidőre 8 százalék feletti) kamatok pedig kifejezetten csábító a pénzintézetek azonos lejáratra vonatkozó ajánlataihoz képest. Ráadásul a Magyar Államkincstárnál az értékpapír-számlákat (legalábbis egyelőre) ingyenesen vezetik, ám jelenleg - az internetes és telefonos elérhetőség mellett - jelenleg mindössze 3 fővárosi és 19 megyei fiókra korlátozódik a forgalmazói kör.

A forgalmazás feltételeinek javításáról már márciusban, a lakossági állampapír-vásárlási kampány elindításakor döntött a kormány, ám eddig konkrét lépésre nem került sor. Mindennek ellenére az állampapírok értékesítése szinte hónapról-hónapra rekordokat dönt. Júniusban a lakosságnak szán értékpapírokból 42,3 milliárd forint értékben adtak el. A legkelendőbb ismét a Kamatozó Kincstárjegy volt, de a Prémium Magyar Államkötvényből több mint duplája fogyott, mint az előző hónapban.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint az esztendő hatodik hónapjában a Kamatozó Kincstárjegyek állományának  28,3 milliárd forintos növekedése volt  a legnagyobb a lakossági állampapírok közül. Az inflációkövető Prémium államkötvények lakossági kézben lévő mennyisége 8,2 milliárd forinttal nőtt, mely az előző havi négy milliárdhoz képest, több mint kétszeres növekedést jelent. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekből 4,8 milliárd, míg a Féléves Kincstárjegyből közel 1 milliárdnyi kelt el az év hatodik hónapjában.

Az első  féléves adatok  szerint a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya 646,5 milliárd forintra emelkedett. Ez időszak alatt a 172,7 milliárdnyi lakossági állampapír-állomány növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyek állományára 117,5 milliárd, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényre 27,7 milliárd, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állományára 23,3 milliárd forint jut. Az új Féléves Kincstárjegyből összesen 4,1 milliárdnyi került értékesítésre, a termék piaci bevezetése óta eltelt két hónapban.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo