hirdetés

2004-es szintre estek vissza a befektetések

A CB Richard Ellis legfrissebb elemzése szerint az európai befektetési kereskedelmi ingatlanpiac 2008. negyedik negyedévében mindössze 19,5 milliárd eurót tett ki, a második és harmadik negyedév stabilabb, 27-28 milliárdos forgalma után. A teljes befektetési piac volumene így tavaly 116 milliárd euró volt, ami a 2004-es év szintjének felel meg.
hirdetés

2008 negyedik negyedében a kontinens szinte minden piacán visszaesés következett be a harmadik negyedévi aktivitáshoz képest. A két negyedév közti különbséget nagymértékben befolyásolta a Lehman Brothers befektetési bankház összeomlása, ami negatív hatással volt a befektetői bizalomra. Ráadásul a harmadik negyedév végére a hitelválság a teljes gazdaságra kiterjedt, így számos európai ország gazdasági növekedése negatívba fordult, és az előrejelzések szerint 2009-ben a recesszió lesz jellemző a kontinensre.

Habár 2008 negyedik negyedévében az európai befektetési aktivitás 29 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest, az eredményt jelentősen javította néhány jelentős, az év végén lezárt ügylet. Ezek közül kiemelkedik a londoni Canada Square-en álló HSBC-épület visszavásárlása 990 millió euróért, illetve két olasz nagybank, a Banca Intesa és az Unicredit Group portfoliójának 1,65 milliárd euró értékű eladás-visszabérlés jellegű tranzakciója.

Az említett tranzakció okán Olaszországban jelentősen nőtt a befektetői aktivitás 2008 harmadik negyedévéhez viszonyítva. Ám számos más európai országban csökkenés volt tapasztalható, kivéve Németországot és Franciaországot.

Újraárazás után érdekes

2008-ban a tőkeerős és intézményi befektetők voltak a piac legjelentősebb játékosai és ők is maradnak a közlejövőben. Michael Haddock, a CB Richard Ellis tőkepiaci elemzésekért felelős európai igazgatója ezt így kommentálta: "Jelentős, átlagosan 0,3-0,4 százalékpontos emelkedés volt megfigyelhető az első osztályú ingatlanok hozamában Európa-szerte 2008 utolsó negyedévében. Ez a vevők és eladók árelvárása közötti különbség csökkenéséhez vezethet, ami pedig az aktivitás növekedését eredményezheti 2009 során."

Jonathan Hull, a CB Richard Ellis tőkepiacokért felelős európai ügyvezetője hozzátette: "Habár az egész európai piac lassult 2008 negyedik negyedévében, néhány országban a befektetők komoly érdeklődést kezdtek mutatni. Az Egyesült Királyságban, kiváltképp London központjában az újraárazás mértéke a piacot vonzóvá tette a hosszútávra tervező befektetők számára. Az angol font jelenlegi gyengesége pedig további hasznot nyújt számos, külföldi valutában működő alap és külföldi befektető számára."

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo