hirdetés

Több ember halhat meg a klímaváltozás miatt, mint gondoltuk

Az ENSZ Egészségügyi Szervezete, a WHO 2014-ben hozta nyilvánosságra becslését arról, hány ember halhat meg évente a klímaváltozástól. Egy angliai elemzés szerint az évi 250 000 haláleset nagyon óvatos jóslat. Egymást erősítő visszacsatolások növelhetik az áldozatok számát, s ez eltörölhetik mindazt a fejlődést, amit a népegészségügy fejlődése terén a betegségek visszaszorításában ért el a nemzetközi közösség a huszadik században.
hirdetés

Súlyos szavak ezek, és nem is akárkitől jönnek. A New England Journal of Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmányt az a Sir Andrew Haines jegyzi társszerzőként, aki elismert epidemológusként azt az iskolát vezette Londonban, ahol a trópusi betegségeket kezelő orvosokat képzik.

2014-ben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO azt állította, hogy a klímaváltozás évente 250 000 ember idő előtti elhalálozását okozhatja, s ezzel az éghajlatváltozás több áldozatot fog követelni, mint a malária, a vérhas, a hőguta és az alultápláltság együttvéve. Az éves szám 2030–2050 között pedig várhatóan tovább fog emelkedni.

Kép: Pixabay

Haines szerint azért „konzervatív” ez a negyedmilliós becslés, mert egyrészt a WHO szakemberei nem vették számításba azt, hogy a növekvő hőség csökkenteni fogja a mezőgazdák termelékenységét a trópusi régiókban, vagyis ott valószínűleg nőni fog az éhezés. Másrészt nehéz kivetíteni, hogy hány ember halálához járul hozzá majd a terméshozam csökkenése, az élelmiszer-ellátás romlása, az elvándorlás. Haines és kollégái szerint ezek mind növelni fogják az áldozatok számát.

Csak az élelmiszerhiány önmagában 529 000-rel növelheti a halottak számát 2050-re, míg klímaváltozás miatt már 2030-ra 100 millió ember csúszhat le a mélyszegénységbe. A szegény emberek pedig sokkal inkább ki vannak téve az egészségügyi problémák veszélyének, mivel nem tudják megengedni maguknak az egészséges táplálkozást, és gyakran egészségtelen körülmények között élnek. Tulajdonképpen egy sor „gyilkos” tényező van, amik mind növelhetik az elhalálozások számát, ilyen az édesvíz-készletek csökkenése, az óceánok savasodása, a halállomány túlhalászása, az erdőirtás, az invazív fajok agresszív térnyerése.

Gyakorlatilag azzal a távlattal kell szembenéznünk, hogy ezek az egymást erősítő visszacsatolások eltörölhetik mindazt a fejlődést, amit a népegészségügy fejlődése terén elért a nemzetközi közösség a huszadik században, visszaszorítva a gyerek- és felnőtthalandóság korábbi rátáit.

Klímaváltozás: pollenszezon januárban, malária az Alföldön
A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik – derült ki a Magyar Tudomány szeptemberi számában megjelent írásból. A hőhullámok öt év alatt közvetlenül több mint 3800 ember halálához járultak hozzá Magyarországon.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo