hirdetés

Orbán kitűzte a célt: hogy áll Magyarország, ha megújuló energiaforrásokról van szó?

Nagyban zajlik a kormányzati klímastratégiai készülődés, hiszen már a 2050-ig tervező Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia is elkészült. De hogy állt Magyarország az elmúlt években, hogyha megújuló energiaforrásokról van szó?

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Ahogy arról korábban is írtunk a magyar társadalmat egyre inkább elkezdte érdekelni annak kérdésköre, hogy az ország haladjon a karbonsemlegesség és a fenntartható energiaforrások felé. Az ITM kérdőívét kitöltők 92 százaléka támogatja azt, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen, míg a probléma megoldásának sürgősségét is sokan hangsúlyozták.

A kormány útjai

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára még január végén, Párizsban, a Nemzetközi Energia Ügynökség villamosenergia-ellátásbiztonsággal foglalkozó konferenciáján beszélt arról, hogy a kormány stratégiája több pontból áll össze. Ennek első része a nukleáris kapacitások megújítása, azaz a Paks II. projekten keresztül az atomenergia használatának folytatása. A második a mátrai lignitalapú áramtermelés kiváltása, elsősorban gázzal és megújulóenergia-termeléssel. A harmadik a nagymennyiségű megújuló energia, ezen belül elsősorban a napenergia tartalékait hasznosító áramtermelési kapacitások jelentős növelése.

A Paks II beruházás már évek óta zajlik, így az első pillér biztosítottnak tűnik, ám a megújuló energiaforrások terén jócskán lesz hová felzárkóznia Magyarországnak.

Hangsúlyt kap a napenergia

Orbán Viktor mai évértékelőjében részletesebben is ismertette a héten elfogadott klímavédelmi akciótervet. Ennek sarkalatos pontjai közt szerepel a következő 10 évben a napkollektorok számának meghatszorozása, valamint az elektromos autók vásárlásának támogatása. Szintén fontos bejelentés, hogy 2022-től már csak az elektromos buszok állhatnak forgalomba a városi közlekedésben. Az az Eurostat adatait megnézve is rögtön látszik, hogy ezen célok eléréséhez még rengeteget kell előrelépnie Magyarországnak, hiszen régiós összehasonlításban is igazán csak a közlekedésben felhasznált megújuló energiaforrások terén sikerült fejlődni.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo