hirdetés

Meglepő, mennyire szennyezi a levegőt a házhozszállítás

Egy friss kutatás szerint a világ hat legszennyezőbb futárcégének a kézbesítés utolsó kilométereire jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente. Ez nagyjából 600 ezer háztartás éves kibocsátásának felel meg.
hirdetés

Tavaly az e-kereskedelem a kiskereskedelmi forgalom közel 20 százalékát tette ki világszerte, és ez az arány 2025-re várhatóan legalább 25 százalékra nő. Az e-kereskedelemmel pedig együtt jár, hogy csomagokat kell célba juttatni, többnyire gépjárművel.

Sokat tehetnek a tiszább levegőért a futárok (Fotó: depositphotos.com)

Most először készült felmérés arról, hogy az online rendelt csomagok kikézbesítése, a kiszállítás utolsó kilométereinek megtétele mekkora környezetszennyezéssel jár. Bár az utolsó kilométerek a küldemény teljes útjának sokszor csak töredékét teszik ki, akár a teljes út szén-dioxid-kibocsátásának feléért is felelhetnek. Ezek a rövid utak, amelyeket több millió kézbesítő kisteherautó, személygépkocsi, motorkerékpár vagy robogó tesz meg naponta, aránytalanul nagy mértékben szennyezik a városok levegőjét.

Kilencven futárcég tevékenységét vizsgálta a Stand.earth Research Group a Clean Mobility Collective megbízásából Európában, Indiában és Észak-Amerikában. A felmérés kimutatta, hogy a hat vezető e-kereskedelmi kiszállító (UPS, FedEx, Amazon Logistics, DPD, eKart, DHL eCommerce, Solutions) utolsó kilométerekre jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente, s ez nagyjából 600 ezer háztartás éves kibocsátásának felel meg. A kutatók becslései szerint Európában az e-kereskedelem által évente kibocsátott hárommillió tonna szén-dioxid kétharmadáért felel a hat legnagyobb kiszállító.

Gyorsan nő az e-kereskedelem világszerte. 2021-ben a forgalom elérte a 4,9 billió dollárt, és előrejelzések szerint a következő négy évben 50 százalékkal fog nőni. Ezért fontos a kiscsomagra jutó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a kézbesítésnél. A kézbesítést végzőknek át kell gondolniuk a működésüket és minél kevésbé környezetszennyező eszközökre kell fokozatosan át térniük” – mondta el Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témavezetője.

„Sokat számít a megrendelők környezettudatossága is. Minél többen vállalják, hogy elsétálnak egy kis csomagért a legközelebbi csomagpontba, annál kisebb utat kell megtenni a furgonnal az összes csomag leadásához. A jóval kevesebb megállás révén a parkoló-, illetve rakodóhely keresése közbeni szén-dioxid-kibocsátás is jóval kisebb lesz” – tette hozzá Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

Kormányzati, önkormányzati segítséggel kialakíthatók átrakó központok, ahonnan már villanyhajtású motoron, biciklin vagy gyalog kézbesíthetők a csomagok. Középtávon azonban elkerülhetetlen a teljes járműpark villamosítása, ami éppen a legnagyobb kiszállítóknál már meg is kezdődött.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo