Magyarország oldhatja meg Szerbia energiaproblémáit

Szerbia Magyarországon szeretne Oroszországból kapott földgázt tárolni, s erről csütörtökön Bécsben tárgyal a Srbijagas szerb, a Gazprom orosz állami gázvállalat, illetve az E.ON Hungária Zrt., Magyarország egyik vezető energiaszolgáltatója - jelentette be Dusan Bajatovic, a Srbijagas vezérigazgatója. Az E.ON cáfol, de elismerte, hogy korábban voltak az ügyben tárgyalások.

Az E.ON Hungária Zrt. szóvivője, Kutas István az MTI kérdésére elmondta, hogy nem tudnak a bécsi megbeszélésekről, és nem is lesznek ott a társaság képviselői. A szóvivő hozzáfűzte, hogy bár ősztől több 100 millió köbméter új, szabad kapacitása lesz az E.ON csoporthoz tartozó E.ON Földgáz Storage Zrt.-nek a fejlesztések eredményeként, annak értékesítése szigorú szabályok szerint történik. A meglévő partnereknek ugyanis  elsőbbségük van, és csak a fennmaradó kapacitást lehet szabadon - például aukción - eladni. Kutas István azt elismerte, hogy nagy érdeklődés mutatkozik szerb és bosnyák részről magyarországi gáztárolás iránt, és folytak is erről kétoldalú tárgyalások.  

Kell a szerbeknek a magyar segítség

Dusan Bajatovic, a Srbijagas vezérigazgatója szerint az volna az ideális, ha 200-300 millió köbméter gázt tarthatnának készenlétben a magyarországi tárolókban egy újabb gázhiány esetére. Szerbia az év eleji orosz-ukrán gázvita idején úgy tudta csak nagy nehezen átvészelni a hiányt, hogy Magyarországról kapott kölcsönbe gázt, mivel saját tartalékai nem voltak.

Az ország egyetlen, a bánáti Udvarnokon (Banatski Dvor) lévő tározóját most töltik fel, s a Srbijagas illetékesei szerint mintegy 300 millió köbméter gáz kerül bele. Ez 60 napra elegendő tartalék, amennyiben újból megszűnik az Oroszországból érkező földgáz-utánpótlás.

Ahhoz azonban, hogy használni is lehessen, komoly korszerűsítést is végre kell hajtani. Ez év elején, az ukránok elrendelte gázstop idején is volt gáz a tárolóban, de nem lehetett hozzáférni. A fejlesztéssel napi ötmillió köbméter kivétele válik lehetővé. Ha megépül a Szerbián is áthaladó, orosz földgázt a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába szállító gázvezeték, akkor az udvarnoki tároló kapacitását is jelentősen bővítik.

Putyin a törököket csábítja
Vlagyimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön Ankarába utazik, a Vedmosztyi című orosz üzleti lap szerint azért, hogy rábírja Törökországot a (tervek szerint Magyarországon is áthaladó) Déli Áramlat gázvezeték építésében való részvételre. Tárgyalni akar a Nabucco-tervről is, amelynek Törökország részese. A lap idézte Mihail Korcsemkint, az amerikai East European Gas Analysis elemző cég vezetőjét, aki úgy vélte: Oroszország számára elvi jelentőségű a Nabucco megvitatása. A Nabucco vezeték a tervek szerint a Kaszpi-térségből szállítana gázt Európába, Oroszországot elkerülve. Törökország Magyarországgal, Ausztriával, Bulgáriával és Romániával júliusban aláírta a kormányközi megállapodást, de Moszkva a Déli Áramlatban való együttműködést ajánlva megpróbálhatja maga mellé állítani.

 

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo