Izrael tanult a vízhiányból

Izrael 2009-ben volt hét éven át tartó vízválsága mélypontján, de a vízsótlanító üzemekkel megoldotta a problémát. Egy gyakorlatilag végtelen erőforrást, a tengervizet hozta be a vízhálózatba.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hat évvel ezelőtt Izraelben a kerttulajdonosok éppúgy műgyeppel váltották fel a füvet és szárazságtűrőbb, ágas-bogas növényekkel a leveles(ebb) fajokat, mint a 4 éve tartó aszállyal küzdő amerikaiak most Kaliforniában. (Ott mostanra vannak részek, ahol a lakók hetente csak egyszer zuhanyoz(hat)nak és az e célra használt vizet sem engedik le a lefolyón, hanem öntözésre használják.)

Az izraeli hatóságok akkor azt kérték a polgároktól, hogy 2 perccel rövidítsék meg zuhanyozásukat. A slaggal történő kocsimosást pedig egyenesen betiltották. A túl sok vizet fogyasztók a köbméter alapján olyan tarifasávba estek, ahol drágább a víz ára - ez tulajdonképpen adóként funkcionált. És a pazarlástól elrettentő eszközként.

Tel Aviv alatt néhány kilométerre található a Sorek vízsótlanító telep, egyike Izrael 5 hasonló üzemének.

Az sem segített, hogy Izrael lakosságának nagy része a sivatagos déli régióban él - a vízhálózat javarészt a Galileai-tóból vonta el a vizet északon. Uri Schor, a kormány Vízhivatalának szóvivője a The New York Times-nak azt nyilatkozta, hat éve Izrael közel járt ahhoz a kritikus ponthoz, amikor előfordulhat, hogy olyannyira nincs elegendő víz a víztárolókban, hogy egyes épületekben egyszerűen nem folyik víz a csapból. A hétéves vízhiány 2005-ben kezdődött és 2008-2009 fordulóján tetőzött. (A vízhiány egyike annak az 5 globális problémának, amivel 2050-re szembe kell majd néznünk.)

Szennyvíz-újrahasznosítás
Izrael 86 %
Spanyolország 17 %
USA 1 %
Ez adta meg a lökést, hogy nagy beruházások kezdődjenek vízsótlanító üzemek létesítésére. Négyet fel is építettek (az ötödik idén, 2015-ben kerül átadásra), melyekből ma Izrael már szomszédait (pl. Jordánia) is ellátja - persze kereskedelmi alapon. Így történhetett meg az az fordulat, hogy vízhiánnyal küzdő országból vízexportőr lett Izrael.

A négy üzem évi 492 milliárd liter ivóvizet termel. A Sorek üzem Tel Aviv közelében állítólag a legnagyobb kapacitású vízsótlanító telep a világon, évente 151,4 milliárd liter víz jön ki belőle, ami Izrael nyolcmilliós lakosságának közel 16-17%-át képes ellátni.

Izrael teljes -tehát lakossági, mezőgazdasági és ipari- vízfogyasztásának mintegy 50%-át sótlanított tengervízből elégítik ki. (Az ország évente 1987 milliárd liter vizet fogyaszt, ebből 1237 milliárd litert ivóvízként.) Az aszályok idején pedig zavartalanul működik a vízhálózat. A kerti növényeket is nyugodtan lehet locsolni.

A vízsótlanítás (fordított ozmózis révén) persze energiaigényes és drága eljárás -következésképp a víz fogyasztói ár is felment. Az állam jelenleg köbméterenként 58 dollárcentért (162 forintért) vásárolja a Sorekből kijövő vizet. 

A fogyasztók átnevelése is fontos része volt a programnak. A Vízhivatal képviselői kvázi házaló ügynökökként járták a lakásokat és ingyen helyeztek üzembe új, víztakarékos csapfejeket és zuhanyrózsákat (melyek levegőt juttatnak a kifolyó zuhatagba). Az erőfeszítéseknek meg lett az eredménye: átlagosan 18%-kal csökkent a háztartások vízfogyasztása.

A The New York Times szerint a másik terület, ahol Izrael példásan reformálta meg pazarló szokásait, a mezőgazdaság. Az ország élen jár a szennyvíz tisztításában és újrafelhasználásában: a keletkező szennyvíz 86%-át kezelik ily módon, az így kapott mennyiséget a mezőgazdaságba áramoltatják. Ez lefedi az agrárium teljes vízigényének 55%-át.

A kaliforniai San Diego közelében lévő Carlsbadban is az Israeli Desalination Enterprises (IDE) építi a vízsótlanító üzemet. De a cég dolgozott már Chilében, Indiában, Olaszországban és Ausztráliában is.

Nem mindenkinek tetszik
A The New York Times elemző cikke szerint vannak kritikusai is a "vízforradalomnak":
  • Egyesek úgy vélik, a sótlanított víz mennyiségének növekedése a vízfogyasztásban felér a vízrendszer privatizációjával (a telepek 25 év múlva szállnak vissza állami tulajdonba). 
  • Vannak, akik szerint a szennyvíztisztítás mindössze arra jó az államnak, hogy kétszer adja el ugyanazt a vizet. 
  • Az arabok azért panaszkodnak, hogy túl drágán kapják a vizet. 
  • Eközben Izrael azt hangsúlyozza, hogy többet szolgáltat nekik, mint amennyit a hatályos békemegállapodások megkövetelnek. 
  • A zöldek azt nehezményezik, hogy a sótlanításba fektetett pénzek elvonták az állami támogatást a vízkészletek tisztításától és megőrzésétől (azok tisztaságát ugyanis jócskán rontotta az ipari szennyezés). 
  • Ökológusok attól félnek, hogy a tengervíz beszippantása kedvezőtlen hatással lehet a tengeri élővilágra, amennyiben a turbinák beszippantják a tengeri élőlények petéit, lárváit. Arra azonban éveket kell várni, mire vizsgálatokból kiderül, ez így történt-e.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo