hirdetés

Ennyit pusztít a termeléssel az agrárium

Az energiaszektor után a mezőgazdaság a második legnagyobb üvegházgáz-kibocsátást okozó ágazat. De ez csak egy az agráriumból eredő externáliák sorából. Ott van még a vegyszerhasználat, a talajerózió vagy a biológiai sokszínűség sérülése. Élelmiszernövényeket és állati takarmányt termeszteni rendkívül erőforrás-intenzív gazdasági tevékenység.
hirdetés

Az ökológiai externáliák azok a gazdasági szereplők által okozott károk, melyeknek árát a köz fizeti meg, és szenvedi el. E károk javarészt nem szerepelnek az előállított termékek árában, az állam és az adófizetők finanszírozzák a kárelhárítást (már ahol ez lehetséges). Az externáliák beárazásának fontos lépése volt, hogy világszerte bevezették az üvegházgáz-kibocsátásra vonatkozó kvótavásárlási kötelezettséget. Az agrárium által okozott károk azonban nem csak a károsanyag-emisszióból erednek.

PP grafika

2050-re várhatóan 9 milliárdra nő az emberiség lélekszáma, így kulcsfontosságú megtalálni annak módját, hogyan lehet kevesebb erőforrás felhasználásával és kisebb légszennyezéssel több élelmiszert termelni. Vannak nehezítő tényezők, mint például az, hogy a fejlődő országok – elsősorban Kína és India – óriási létszámú középosztálybeli lakossága az életszínvonala javulásával fokozatosan áttér a húsintenzív étrendre, amely nagyobb környezeti terhet jelent az ökoszisztémáknak. A globális felmelegedés miatt gyakoribbá és intenzívebbé váló szélsőséges időjárási jelenségek (árvíz, aszály stb.) pedig nehezítik a termelést, a terménytárolást, a szállítást.

PP grafika

1964 és 2014 között a mezőgazdaság, a haltenyésztés és a földhasználatból eredő ÜHG-kibocsátás 30 százalékkal nőtt. De a fejlett országokban kisebb az agrárium részesedése az éves légszennyezésből – az USA-ban például mindössze 9 százalék –, mert az emisszió nagy része a olajpálma-ültetvények miatti erdőkivágásból ered. A pálmaültetvényeket viszont Ázsiában telepítik. A cukornádat, a gyapotot és a szóját szintén a harmadik világban termelik meg. Ettől függetlenül az európai gyapotfogyasztók felelősek például az Aral-tó apadásának 20 százalékáért.

A Top 100 agrárexternália – idetartozik az üvegházgázok (ÜHG) kibocsátásán túl a természet szolgáltatásainak csökkenése, a természeti erőforrások sérülése, a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek – összesen 4700 milliárd dollár gazdasági kárt okoz évente. Az agráriumhoz kapcsolódó termelő és feldolgozóipar externáliája például 73 ezer milliárd dollárt ért el 2009-ben.

A bolygónak is jót tenne, ha kevesebb húst ennénk
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások.
hirdetés

Véleményvezér

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

Csehországnak sikerült, ami Magyarországnak állítólag lehetetlen.
A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo