Ennyit pusztít a termeléssel az agrárium

Az energiaszektor után a mezőgazdaság a második legnagyobb üvegházgáz-kibocsátást okozó ágazat. De ez csak egy az agráriumból eredő externáliák sorából. Ott van még a vegyszerhasználat, a talajerózió vagy a biológiai sokszínűség sérülése. Élelmiszernövényeket és állati takarmányt termeszteni rendkívül erőforrás-intenzív gazdasági tevékenység.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ökológiai externáliák azok a gazdasági szereplők által okozott károk, melyeknek árát a köz fizeti meg, és szenvedi el. E károk javarészt nem szerepelnek az előállított termékek árában, az állam és az adófizetők finanszírozzák a kárelhárítást (már ahol ez lehetséges). Az externáliák beárazásának fontos lépése volt, hogy világszerte bevezették az üvegházgáz-kibocsátásra vonatkozó kvótavásárlási kötelezettséget. Az agrárium által okozott károk azonban nem csak a károsanyag-emisszióból erednek.

PP grafika

2050-re várhatóan 9 milliárdra nő az emberiség lélekszáma, így kulcsfontosságú megtalálni annak módját, hogyan lehet kevesebb erőforrás felhasználásával és kisebb légszennyezéssel több élelmiszert termelni. Vannak nehezítő tényezők, mint például az, hogy a fejlődő országok – elsősorban Kína és India – óriási létszámú középosztálybeli lakossága az életszínvonala javulásával fokozatosan áttér a húsintenzív étrendre, amely nagyobb környezeti terhet jelent az ökoszisztémáknak. A globális felmelegedés miatt gyakoribbá és intenzívebbé váló szélsőséges időjárási jelenségek (árvíz, aszály stb.) pedig nehezítik a termelést, a terménytárolást, a szállítást.

PP grafika

1964 és 2014 között a mezőgazdaság, a haltenyésztés és a földhasználatból eredő ÜHG-kibocsátás 30 százalékkal nőtt. De a fejlett országokban kisebb az agrárium részesedése az éves légszennyezésből – az USA-ban például mindössze 9 százalék –, mert az emisszió nagy része a olajpálma-ültetvények miatti erdőkivágásból ered. A pálmaültetvényeket viszont Ázsiában telepítik. A cukornádat, a gyapotot és a szóját szintén a harmadik világban termelik meg. Ettől függetlenül az európai gyapotfogyasztók felelősek például az Aral-tó apadásának 20 százalékáért.

A Top 100 agrárexternália – idetartozik az üvegházgázok (ÜHG) kibocsátásán túl a természet szolgáltatásainak csökkenése, a természeti erőforrások sérülése, a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek – összesen 4700 milliárd dollár gazdasági kárt okoz évente. Az agráriumhoz kapcsolódó termelő és feldolgozóipar externáliája például 73 ezer milliárd dollárt ért el 2009-ben.

A bolygónak is jót tenne, ha kevesebb húst ennénk
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo