hirdetés

Ennyit pusztít a termeléssel az agrárium

Az energiaszektor után a mezőgazdaság a második legnagyobb üvegházgáz-kibocsátást okozó ágazat. De ez csak egy az agráriumból eredő externáliák sorából. Ott van még a vegyszerhasználat, a talajerózió vagy a biológiai sokszínűség sérülése. Élelmiszernövényeket és állati takarmányt termeszteni rendkívül erőforrás-intenzív gazdasági tevékenység.
hirdetés

Az ökológiai externáliák azok a gazdasági szereplők által okozott károk, melyeknek árát a köz fizeti meg, és szenvedi el. E károk javarészt nem szerepelnek az előállított termékek árában, az állam és az adófizetők finanszírozzák a kárelhárítást (már ahol ez lehetséges). Az externáliák beárazásának fontos lépése volt, hogy világszerte bevezették az üvegházgáz-kibocsátásra vonatkozó kvótavásárlási kötelezettséget. Az agrárium által okozott károk azonban nem csak a károsanyag-emisszióból erednek.

PP grafika

2050-re várhatóan 9 milliárdra nő az emberiség lélekszáma, így kulcsfontosságú megtalálni annak módját, hogyan lehet kevesebb erőforrás felhasználásával és kisebb légszennyezéssel több élelmiszert termelni. Vannak nehezítő tényezők, mint például az, hogy a fejlődő országok – elsősorban Kína és India – óriási létszámú középosztálybeli lakossága az életszínvonala javulásával fokozatosan áttér a húsintenzív étrendre, amely nagyobb környezeti terhet jelent az ökoszisztémáknak. A globális felmelegedés miatt gyakoribbá és intenzívebbé váló szélsőséges időjárási jelenségek (árvíz, aszály stb.) pedig nehezítik a termelést, a terménytárolást, a szállítást.

PP grafika

1964 és 2014 között a mezőgazdaság, a haltenyésztés és a földhasználatból eredő ÜHG-kibocsátás 30 százalékkal nőtt. De a fejlett országokban kisebb az agrárium részesedése az éves légszennyezésből – az USA-ban például mindössze 9 százalék –, mert az emisszió nagy része a olajpálma-ültetvények miatti erdőkivágásból ered. A pálmaültetvényeket viszont Ázsiában telepítik. A cukornádat, a gyapotot és a szóját szintén a harmadik világban termelik meg. Ettől függetlenül az európai gyapotfogyasztók felelősek például az Aral-tó apadásának 20 százalékáért.

A Top 100 agrárexternália – idetartozik az üvegházgázok (ÜHG) kibocsátásán túl a természet szolgáltatásainak csökkenése, a természeti erőforrások sérülése, a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek – összesen 4700 milliárd dollár gazdasági kárt okoz évente. Az agráriumhoz kapcsolódó termelő és feldolgozóipar externáliája például 73 ezer milliárd dollárt ért el 2009-ben.

A bolygónak is jót tenne, ha kevesebb húst ennénk
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások.
hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo