Elon Musk vészjósló jövendölései a közeljövőről

A neves vállalkozó jóslatokba bocsátkozik a technológiai fejlődésünkről, ugyanakkor ő maga is jövőformáló. Tesz azért, hogy bizonyos technológiai áttörések és projektek átalakítsák a világunkat. Musk szerint a világ.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alagutakban száguldunk

Musk cége, a Boring Company Los Angeles alatt fúr alagutat, hogy oda vigye át a földfelszíni autósközlekedésnek legalább egy részét. Mivel 2016-ban a Föld lakosságának 54,5 százaléka élt városban, s 2030-ra ez az arány 60 százalékra nő, a metropoliszok túlterhelt úthálózatait tehermentesíteni kell majd. Musk olyan elektromos „szánkót” (sled) fejleszt, amely 200 kilométeres sebességgel száguldana a ráhelyezett autókkal.

Mindenfajta közlekedési eszköz elektromos lesz

A rakéták kivételével minden közlekedési eszköz elektromos lesz. „Minden. Repülőgépek, vonatok, autók, az összes hajó. Ehhez nem fér kétség. A kérdés csak az, hogy mikor.”

Egy nap 2036-ban
Húsz éven belül életünket alapvetően átalakítja majd a technológiai fejlődés: hogy milyen alaposan, azt csak akkor értjük meg, ha belepillantunk a húsz évvel későbbi jövőbe. Huber Krisztián, az Okos Jövő Innovációs Klaszter társelnökének segítségével belepillantunk a jósgömbbe.
Az önvezető funkció lesz az új etalon

Musk szerint húsz éven belül sztandard lesz az önvezető opció az autókban. Vagyis húsz éven belül eltűnik a kormánykerék. „Úgy gondolom, az autók hosszú távon teljes mértékben önvezetők lesznek. Szerintem elég szokatlan lesz olyan autót látni, amely nem teljesen önvezető. Minden ilyen jármű kevesebbet fog érni. Olyan lesz ez, mintha egy lovat birtokolna az ember. Csak érzelmi okokból tartanánk.”

Milliók vesztik el állásukat

Musk úgy véli, hogy az automatizálás miatt „kevesebb olyan állás lesz, amit egy robot nem tudna elvégezni jobban”. Vagyis a robotkarnak/algoritmusnak fogják odaadni az elvégzendő feladatot.

Jön az univerzális alapjövedelem

Mivel az automatizáció emberek millióitól – sőt akár százmillióitól – veszi el a munkát, a kormányok kénytelenek lesznek bevezetni az univerzális alapjövedelmet, vagyis hogy alanyi jogon járjon minden állampolgárnak az alapszükségletei kielégítését – lakhatás, élelem, ruhaköltség és talán tömegközlekedési bérlet – finanszírozó alapjövedelem. „Nem vagyok benne biztos, mi mást tehetnénk. Szerintem ez fog történni” – mondta Musk a CNBC adásában, majd az amerikai National Governors Association ülésén is megerősítette e vélekedését: „Jó esélyünk van rá, hogy az automatizáció miatt bevezessék a univerzális alapjövedelmet. Úgy vélem, ez szükségszerű lesz.”

Nyakunkon az új ipari forradalom
Több mint 900 milliárd dollárt hozhat a digitális ipari forradalom a cégek várakozásai szerint, ami a költségek csökkenésének, a hatékonyság és a nyereség növekedésének köszönhető. A szervezetek több mint fele két éven belül megtérülést vár. Az informatikai szakemberek iránti igény és az adatbiztonság viszont továbbra is komoly kihívást jelent.
2025-ben landolás a Marson

Musk az idei Nemzetközi Űrutazási Kongresszuson jelentette be, hogy 2025-re el akarja juttatni az emberi fajt a Mars bolygóra. Az utasokat szállító űrhajó 2024-ben fog elindulni, de csak 2025-re ér oda. Musk célja nem kevesebb, mint gyarmatosítani a Marsot, ott kolóniát kiépíteni, és „olyan hellyé tenni, ahol az embereknek jó élni”.

Az AI veszélyesebb, mint az atomfegyverek

A világ közvéleménye idén elsősorban Észak-Korea nukleáris rakétatesztjei miatt aggódott, de Musk úgy véli, veszélyesebb az AI (artificial intelligence), vagyis a mesterséges intelligencia. Musk attól tart, hogy a mesterséges intelligenciát olyan helyzetbe hozzuk, hogy algoritmusok diszponálhatnak tömegpusztító fegyverek aktiválása felett. De a kiberháborúskodás mesterséges intelligenciával -ami már folyik- szintén felerősödhet. „Szerintem a legnagyobb veszély, ami civilizációnkat veszélyezteti, a mesterséges intelligencia” – mondta.

Gyilkoló robotok

„Vannak robotok, melyek hamarabb megtanulnak járni néhány óra alatt, és jóval gyorsabbak, mint a biológiai lények” – mondta Musk. A mogul attól is tart, hogy Terminátor módjára a gépek fellázadnak az emberek ellen, és szabotálják megalkotóikat.

Kép: Fotolia

AI = harmadik világháború?

„A mesterséges intelligencia terén a felsőbbrendűségért nemzeti szinten folyó harc” fogja valószínűleg elindítani a harmadik világháborút. Musk ezt azután tweetelte, hogy Putyin elpöttyentette: az az ország fog uralkodni a világ felett, amelyik a legjobb a mesterséges intelligenciában.

Musk szerint „a legveszélyesebb dolog az a fajta mélyintelligencia, ami a hálózatban van. Erre rávághatnánk, hogy vajon milyen kárt tud okozhat egy hálózat? Nos, elindíthatna egy háborút álhírek publikálásával, hamis e-mail-címek beüzemeltetésével és egyszerűen az információk manipulálásával. A toll veszélyesebb eszköz, mint a kard”.

Kiborgokká válunk

„Az idő múlásával a biológiai intelligencia és a digitális intelligencia szoros összeolvadását fogjuk látni. Az egész a sávszélességről szól, a lényeg az agy és önmagad digitális változata közötti kapcsolat sebessége. Ez segít majd elérnünk az emberi és gépi intelligencia közötti szimbiózist” – mondta Musk.

(Business Insider)

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo