Kalifornia felére vágja emisszióját

Kalifornia példaértékű klímavédelmi törvényének hatályát 2030-ig meghosszabbítják, jelentette be Jerry Brown kormányzó. Kalifornia nincs egyedül a klímavédelmi törekvéseivel: sorra fogadják el más USA-államok is az emissziócsökkentési terveket.

Kép:Pixabay

Miután 2015-ben a kaliforniai képviselőtestületen nem ment keresztül az a javaslat, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkentsék a tagállamban a fosszilis üzemanyag-fogyasztást, a Sacramentóban ülésező kaliforniai törvényhozók idén megszavazták, hogy a 10 éve életbe lépett klímavédelmi törvény viszont érvényben maradjon. Ezzel Kalifornia megőrizte vezető pozícióját az emissziócsökkentésre koncentráló klímapolitikában. A törvény értelmében Kalifornia az 1990-es bázisév kibocsátásához képest 40 százalékkal csökkenti üvegházgáz emisszióját 2030-ra. Habár Brown már aláírt egy kormányzói határozatot erről, a törvény meghosszabbítása megerősíti azt.

A törvény elsősorban a széntüzelésű erőművekből és a gépjárművekből eredő légszennyezést célozza meg, ezeket kívánja csökkenteni. A gazdaság dekarbonizációja azonban egyáltalán nem egyszerű manőver. Kalifornia persze kedvező helyzetben van, mert több itt az évi napsütéses napok száma, mint az ország más tájain, ezért a napenergia nagyobb mértékben tudja kiváltani a fosszilis energiatermelést, mint másutt.. A Los Angeles-i repülőtér melletti erőmű, az El Segundo Energy Center, mely az NRG energiacég tulajdonában van és 450 000 háztartást képes ellátni, például nem is működik a napfényes napokon.

Kalifornia 2006-ban fogadta el a klímatörvényt, mely úgy rendelkezett, hogy 2020-ra tűzte ki az 1990-es évhez mért emissziócsökkentést. Az akkori kormányzó, Arnold Schwarzenegger karolta fel a klímavédelem ügyét és mandátuma egyik fő küldetésének tette meg, hogy a klímatörvény életbe lépjen. A törvényt egyébként a Los Angeles-i demokrata párti képviselő, Fran Pavley szövegezte meg 2006-ban.

 

A klímatörvény mellett a demokrata többségű kaliforniai képviselőház most elfogadott egy másik jogszabályt is, mely nagyobb kontrolt ad a képviselőtestületnek az Air Resources Board felett, mely az a hatóság, ami ügyel az emissziócsökkentés végrehajtására. A törvény egyúttal pénzbeli támogatást is nyújt azoknak a közösségeknek, ahol a legerősebb a városi szmog, mert az előző körben az volt sok település panasza, hogy a Kalifornia emissziós kvótakereskedelmi rendszeréből származó pénzek elosztásánál nem rúghattak labdába a szigorú előírások miatt.

A gazdaság zöldítése a kellő mértékben haladt az elmúlt 10 évben, s elemzők szerint Kalifornia jó úton halad, hogy a kitűzött emissziócsökkentést 4 éven belül el is érje. Az USA egésze azonban elmaradt a dekarbonizáció remélt ütemétől. Egyes tagállamok viszont feljebb vitték a lécet: New York állam nemrég 50 százalékos emissziócsökkentési célt fogadott el az erőművekre vonatkozóan, Colorado állam kormányzója, John Hickenlooper pedig kormányzói határozatot fogalmazott meg, mely 35 százalékban állapítja meg a kibocsátáscsökkentést 2030-ig a 2012-es szinthez képest.

Sokba van nekünk a klímaváltozás
Évről évre nő a viharkárokkal kapcsolatos kárbejelentések száma, ha máshol még nem is, ezek miatt mindenki a saját bőrén érezheti, milyen fontos szót ejteni a Föld jövőjét egyre inkább veszélyeztető tendenciákról. A klímaváltozás nagyban érinti a biztosítási szektort: a természeti katasztrófák az elmúlt közel 10 évben, 2000 és 2012 között világszerte összesen 1,7 billió dollár kárt okoztak, 2,9 milliárd embert érintettek, és 1,2 millió áldozatot követeltek. Azonban nem minden katasztrófának a globális felmelegedés az oka.
 

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo