hirdetés

Versenyképes forrás agrárvállalkozásoknak

Duplájára emelt kamattámogatás és megnövelt garanciatámogatás kapcsolódik július közepétől az Agrár Széchenyi Kártyához. A rugalmas feltételekkel igénybe vehető hitel kamata ezzel 4 százalék körül alakul, ami a program működésében szerepet vállaló intézmények képviselői szerint, már vonzó lehet a gazdálkodók számára. Így hozzájárulhat a szektor versenyképességének javításához.
hirdetés

A kamattámogatás mértéke a korábbi 2 százalékról, 4 százalékra, az állam garancia hozzájárulása duplájára, 0,75 százalékra nőtt július 18-ától - erősítették meg a korábban már kiadott tájékoztatást a programban érintett szervezetek képviselői sajtótájékoztatón. Jelenleg tehát a kamat 4 százalék körül alakul.

Agrár Széchenyi Kártya
Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel (ASZK) a mezőgazdasági vállalkozások, halgazdálkodással, mezőgazdasági feldolgozással és forgalmazással, erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással foglalkozó vállalkozások és természetes személyek (többek között a családi gazdálkodók, őstermelők, kistermelők) számára érhető el. A hitel összege minimum 500 ezer maximum 25 millió forint, a futamidő 1, 2, illetve 3 év lehet. Ingatlanfedezetet a folyósító pénzintézetek 15 millió forintig nem kérnek.
A hiteligénylés előre megszabott feltételekhez kötött; az igénylőnek – egyebek mellett - 15 millió forint hitelösszegig egy, azon felül pedig két lezárt, teljes éves gazdálkodói múlttal és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiadott regisztrációs számmal kell rendelkeznie, nem lehet lejárt köztartozása vagy késedelmes hiteltartozása.
A Széchenyi Kártya Program többi eleméhez hasonlóan, az Agrár Széchenyi Kártya kérelmezői a hiteligényükkel a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségéhez (VOSZ), a Területi Kereskedelmi és Iparkamarákhoz, illetve a KAVOSZ Zrt. irodáihoz fordulhatnak országszerte, közel 300 helyen. Az Agrár Széchenyi Kártyát jelenleg az OTP Bank, a Takarékbank és az általa képviselt takarékszövetkezetek, a Volksbank, és DRB Bank forgalmazzák.
Hatékony eszköz a kamattámogatás

A mezőgazdaság finanszírozási igénye 950-1050 milliárd forintra tehető, amelynek mintegy 40 százalékát a bankszektor adja - mondta el Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Az agrárszektor finanszírozásának megkönnyítéséhez a Magyar Fejlesztési Bank révén, illetve 2011-től az Agrár Széchenyi Kártya keretében járul hozzá az állam.

A kamattámogatást az államtitkár olcsó és hatékony eszköznek minősítette. Az idén 120 milliót fordítanak az Agrár Széchenyi Kártya támogatására, jövőre ennek dupláját tervezik, ám ha szükséges (mert annyi igény lesz) emelni fogják a keretet.Ez utóbbi a helyettes államtitkár értékelése szerint stabilabbá teszi a mezőgazdaság finanszírozását.

Kép: PP-archív

Krisán László, a Széchenyi Kártya Program pénzügyi szolgáltatásait közvetítő KAVOSZ vezérigazgatója csatlakozva Feldman Zsolt megállapításához jelezte, hogy a KAVOSZ adatai szerint a 2011. év végi indulás óta 2000 Agrár Széchenyi Kártya igénylést fogadtak be, mintegy 900 kártyát bocsátottak ki, a kihelyezett folyószámlahitel meghaladja az 5 milliárd forintot. Az igénylők 80 százaléka egyéni vállalkozó, az átlagos kihelyezett hitel nagysága 6 millió forint, amely összeg némiképp elmarad a Széchenyi Kártyával átlagosan folyósított összegtől. Ezt azonban a vezérigazgató szerint az magyarázza, hogy itt jóval nagyobb számban vannak kisvállalkozások, őstermelők.

A KAVOSZ a következő ciklusban részt venne a kis összegű uniós támogatások kiosztásában

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság számára a 2008-as pénzügyi válság óta gondot jelent a forráshiány, ennek pótlására alkalmas a KAVOSZ által működtetett Széchenyi Kártya Program, amely több hitelterméket is biztosít. Az MKIK elnöke jelezte azt is, hogy a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban a KAVOSZ részt szeretne venni a 100 millió forint alatti európai uniós források kihelyezésében, hiszen jelentős tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi lehetőségek vállalkozásokhoz történő eljuttatásában.

Napokon belül indul az útdíj-hitel
A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. az elektronikus útdíjhoz kapcsolódó hitelprogramban napokon belül megkezdi a hiteligénylések befogadását a kamarai és a VOSZ irodákban - közölte kérdésre válaszolva Krisán László. Eleinte folyószámla jelleggel folyósítják a hitelt, de pár hónapon belül plasztikkártyával is igénybe lehet majd venni az útdíjhitelt.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára azt hangsúlyozta, hogy nincs versenyképes gazdaság agrárium nélkül, a mezőgazdaságnak meghatározó szerepe van az exportban és a foglalkoztatásban. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke kiemelte, hogy a gyors és egyszerű elbírálás mellett működő  Széchenyi Kártya Program számottevően segítheti a vállalkozások finanszírozását.

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo