hirdetés

Van egy jó sztorija? Megéri!

A filmek, a könyvek, a mesék vitathatatlanul hatalmas hatással vannak ránk. Miért ne használnánk ki a történetek erejét a mindennapi életünkben is? A történetek segítenek építeni személyes- és cégmárkánkat, megoldani a vezetési kihívásokat és kapcsolatokat teremteni.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: Fotolia

Magyarországon a történetek, a történetmesélés kizárólag a magánéletünk része, azt gondoljuk, hogy egy kávé mellé való. Nincs helye a komoly, téttel bíró szituációkban, az üzleti életben. Nem használjuk tárgyalásokon, értékesítésben, előadásokon. Pedig ez nagy baj- mondta Győrffy Kinga a Personal Brand Institute kommunikációs tanácsadója a Piac&Profit KKV-Akadémiáján.

A memóriánk kép alapú, tehát az emlékezetes kommunikáció kép, ráadásul mozgókép alapú. Ezzel sokkal inkább érzelmeket tudunk kiváltani és ez az, amivel hatást tudunk elérni. Vagyis eredményes dolog felépíteni saját történeteinket és azt beépíteni személyes – és akár céges – márkánkba.

Egy érv azonnal ellenérvet, kritikus ént hív elő a másik emberből, gyakran vitahelyzetet teremt. Tulajdonképpen hadviselés, ami beindítja az érvelő, tagadó mechanizmusokat. Ezzel szemben a történet kapcsolatot hoz létre két ember között, hidat teremt és a másik embert részesévé teszi a mesélő történetének. A jó történet lefegyverez, kikapcsolja a tagadó mechanizmusokat.

A storytelling segítségével lehetőséget adhatunk a másik félnek, hogy maga értelmezhesse a maga számára azt, amit át szeretnénk adni. Az emlékezetes történetekbe csomagolt mondanivalót mindenki „lefordíthatja” saját maga számára, megtalálhatja a maga számára fontos pontokat.

A történetemesélés képessége fejleszthető és elsajátítható. De mitől lesz spontán, ha megtanulom? Meg kell tanulni a technikát, hogy aztán elfelejthessük. A cél, hogy olyan automatizmus legyen, mint a biciklizés vagy az autóvezetés. (Néhány jó tippet a hatásos előadásmódhoz itt találhat!)

Három leküzdhető félelem

1. Nekem nincsenek történeteim

Dehogynem. Mindenkinek vannak. Sikerek, vagy olyan sztorik, amikor valami kudarcnak indultak, de siker lett belőlük. Találkozások olyan emberekkel, amelyek megváltoztatták a saját, személyes életünket. Helyek, utazások, amelyek fontos hatással voltak ránk – ezek mind történetek alapjai.

Érdemes a személyes márkába a kudarc történeteket is beépíteni, hiszen például hatalmas motiváló erejük lehet. Azonban nem mindegy, hogy hogyan tesszük ezt. A kudarc történet nem lehet siránkozás, panaszkodás, nem kicsinyítheti és nem hozhatja méltatlan helyzetbe a személyt. Végül nem lehet önterápiás módszer – tehát olyannak kell lennie, amit feldolgoztunk, rálátunk és reflektálni tudunk rá. Meg kell tudnunk mutatni, hogy milyen lépések vezettek hozzá és mi a tanulsága.

Hol használhatjuk?
Értékesítésnél, marketingben: mi más mondhatna többet, mint az elégedett ügyfelek történetei?
Énmárka és cégmárka építésben: a történet segíti az azonosulást és emlékezetesebbé tesz.
Előadás közben:egy jó történetbe ágyazva a legkomolyabb mondanivaló is megragad az emberek emlékezetében.
Értekezleten:  a történetek motiválhatnak, segítik az azonosulást
De történetek forrása lehet példaképek életének történetei, vagy könyvekből és filmekből vett történetek is, ha azt magunkon átszűrtük és saját tanulsággal fogalmazzuk meg. A személyesség viszont fontos, csak akkor működik a dolog, ha valóban mutatunk valamit magunkról. A megfelelő történet olyan, amiben a másik magára ismerhet, amivel kapcsolatot tudunk teremteni a beszélgetőtársunkkal.

2. Van sztorim, de milyen céllal mesélhetném őket?

Számos céllal mesélhetünk történeteket a bizalom elnyerésétől a motiválásig. De létezik öt alavető típus, amit érdemes megismerni:

  • Ki vagyok én és miért vagyok itt? Arra szolgál, hogy felkeltsük a figyelmet.
  • Tanító történet
  • Értékekről szóló történet (Edison a laboratóriuma leégése után, 67 évesen azt mondta: óriási szerencse, minden tévedésünk odaveszett.)
  • Tudom, hogy Önök mit gondolnak történet – tévképzetek megcáfolására
  • Vízió történet – jövőképet fogalmazunk meg
3. Én nem tudok jól mesélni

A jó történet valóban kevés, azt tudni kell jól elmesélni. De ez tanulható dolog. Nagyon fontos a stílus: a jó történet stílusa egyszerű, élénk és emlékezetes, hiteles. Fontos az előadásmód is, a kezünk tartásától a megfelelő szünetekig. Számos technika elsajátítható az előadásmódunk fejlesztésére, de a legfontosabb, hogy tudatosan figyeljük magunkat, amíg természetessé nem válnak a megtanult elemek.

Egy példa: nem mindegy, hogy valaki megy, vonul, libeg vagy vánszorog. Figyeljünk a szavakra! Azok egyszerre beszélnek a történetünk szereplőjéről és rólunk, mint előadóról. Egy érzelemmel teli kifejezéstől a történet egyszerűbb, élénkebb és emlékezetesebb lesz.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo