Újabb kötelezettség az energiatörvényben

Ismét változott az energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabály: kötelező az energetikai szakreferens igénybevétele bizonyos, meghatározott energiafogyasztású vállalkozások számára.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unió 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét 2015. nyarán honosították a magyar jogrendszerbe, elindítva ezzel az energiafelhasználás hatékonyságának javítását és a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint a nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végezniük vagy ISO 50001 szabványhoz illeszkedő Energiairányítási rendszert kell bevezetniük és tanúsíttatniuk. 2015-2016 években a nagyvállalatok egy jelentős része megtette a szükséges lépéseket a követelményeknek való megfeleléshez. (megj.: 2017. február elején megtartott Energiakonferencián számos nagyvállalat - például Waberer’s Zrt, Fornetti Kft., Schneider Electric, Extreme Digital Zrt. - prezentálta tapasztalatait az energiahatékonysággal kapcsolatos eredményekről.)

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény, illetve a 122/2015. (V. 26.) Kormányrendelet azonban ismét változott. A leglényegesebb kiegészítésként megemlíthető, hogy az energetikai auditálásra vagy ISO 50001 szabvány alkalmazására meghatározott korábbi határidő meghosszabbodott 2017. június 30-ra. Ez jó hír azoknak a nagyvállalatoknak, akik még nem léptek és kivárnak. (Hogy az audit vagy az ISO minősítés lehet a jobb megoldás, arról itt olvashat.)

A másik lényeges változás, hogy kötelező az energetikai szakreferens igénybevétele 2016. december 21-től bizonyos, meghatározott energiafogyasztású vállalkozások számára. Ez már nem csak a nagyvállalatokat, hanem minden olyan gazdálkodó szervezetet is érint, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, 100 000 m3 földgázt vagy 3 400 GJ hőmennyiséget.

Ez a kötelezettség tehát független attól, hogy milyen méretű a vállalkozás és független attól is, hogy a nagyvállalatok energetikai auditot végeztek vagy ISO 50001 energiairányítási rendszert alakítottak ki.

Kép: Pixabay

Mit csinál az energetikai szakreferens?

A végrehajtási rendelet részletesen és konkrétan megfogalmazza az energetikai szakreferens feladatait, alábbiakban röviden foglaljuk össze ezeket:

  • Szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, valamint az ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszer kialakításában és működésének figyelemmel kísérésében.
  • Javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.
  • Elvégzi a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról.
  • Tevékenységéről, illetve a szervezet energiafogyasztásának mértékéről havi jelentést készít.
  • A havi jelentések alapján a tárgyévet követő év május 15-ig a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről összefoglaló éves jelentést készít, melyet május 31-ig a gazdálkodó szervezet honlapján közzétesz.
  • Ellátja az energiabeszerzéssel, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatokat.
Mire érdemes figyelni energetikai szakreferens kiválasztásakor?

Téves értelmezésekkel ellentétben, fontos megjegyezni, hogy az energetikai szakreferens részt vesz ugyan az ISO 50001 rendszer bevezetésében és működtetésében, hiszen a szabvány szerint fontos feladatai vannak, mint energetikus szakember, de nem, mint folyamatszabályozási szakértő.

A piacon nagy a verseny, hiszen számos energetikai vállalkozás lát lehetőséget a törvénynek köszönhetően, az ár érték arány még igen széles skálás mozog. Célszerű ezért az energetikus kiválasztásakor tájékozódni releváns referenciáiról, arról, hogy megfelelő kapacitással rendelkezik-e a jól teljesítéshez, és hogy gazdaságilag mennyire stabil és megbízható.

Kohl Zsuzsanna Ügyvezető FrameWork Hungary Kft. www.framework.hu

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo