hirdetés

Újabb ítélet: dollár százmilliókat fizethet a Bayer a gyomirtó miatt

Immár a második, feltehetően a glifozát--tartalmú gyomirtó szer hatására rákban megbetegedett személynek ítélt meg óriási kártérítést az amerikai bíróság. A cég tulajdonosa, a német Bayer-konszern, hasonló perek százainak nézhet elébe.
hirdetés

A kaliforniai esküdtszék 80 millió dolláros kártérítést ítélt meg a kereset beadójának. A német vegyi konszern tavaly vásárolta meg 63 Mrd. dollárért az amerikai Monsantot, amely a Roundup nevű, régóta vitatott, világszerte használt gyomirtó szert előállítja.

Kép: Pixabay

Az esküdtszék arra a megállapításra jutott, hogy a szer „jelentős tényezője volt” az illető rákos megbetegedésének. Az ítélet befolyásolhatja a további, hasonló kártérítési kereseteket, amelyekből egyedül San Franciscóban több, mint 760-at adtak már be, országosan több, mint 11.200-at. Az első, tavalyi perben 289 millió dollárt ítéltek meg egy rákbeteg kertésznek, az összeget fellebbezés után 79 millióra mérsékelték.

41 százalékkal növelheti a rák kockázatát a világsikerű gyomirtó
A glifozát a gyomirtók korábbi generációjának fő komponense volt, többek közt a Monsanto világszerte slágerterméknek számító Roundupjának. Éveken át folyt a vita arról, hogy a glifozát rákkeltő-e, tavaly egy amerikai bíróság végre kimondta, hogy az. Felülírva a vegyipari lobbinak behódoló WHO óvatoskodó, 2015-ös állásfoglalását, miszerint „valószínűleg rákkeltő” a vegyi anyag, amerikai tudósok most megerősítették: az immunrendszerben okozhat rákot a glifozát.
A Bayer fellebezett az ítéletek ellen és változatlanul kitart amellett, hogy a Roundupnak ( amint azt hatósági megállapítások világszerte megerősítik) nincs rákkeltő hatása, amennyiben szakszerűen alkalmazzák.

(Forrás: Die Welt)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo