hirdetés

Tippek egy jó hangulatú üzleti ebédhez

Az étkezéses alkalmak az üzleti és a szakmai élet természetes részei. Még a körülményesebb témák megbeszéléséhez is könnyed és kötetlen környezetet teremt egy szépen terített asztal, egy finom étel, egy pohár frissítő. Elronthatja ugyanakkor a derűs hangulatot, ha valami félresiklik az étkezés során.
hirdetés

Könnyed felvezetés

Először élvezzük ki a hely hangulatát, válasszuk ki a kedvünkre való fogást, beszélgessünk egy kicsit az ételekről, ennek kapcsán esetleg úti kalandjainkról (azaz könnyedén csevegjünk), megteremtve éppen azt a kötetlen hangulatot, amiért a terített asztal melletti tárgyalást részesítettük előnyben a tárgyalók rideg professzionalizmusa helyett. Majd, ha már túl vagyunk a rendelésen, és az italainkat is kihozták, térjünk át üzleti témákra – a vendéglátó kezdeményezésére. (A pontosság az egyik legalapvetőbb dolog, amit megtehetünk azért, hogy megbízhatónak mutatkozzunk partnereink előtt. Azért adunk pár tippet, mi a teendő, ha esetleg kivételesen mégis késnénk.)

Könnyű ugyanakkor belecsúszni a könnyed beszélgetés során egy tabutémába, például a most mindenhol oly népszerű, „ki, mire allergiás” kérdésbe. (Az egészségi állapot klasszikus „tabu társalgási téma”, különösen egy üzleti, szakmai beszélgetés alkalmával.) Ha nekünk van is ételérzékenységünk (ma már az étlapokon kötelező jelölni az allergén összetevőket), minden különösebb magyarázat helyett, egyszerűen válasszunk ízlésünknek és egészségünknek megfelelő ételt. Szükség esetén természetesen szólni kell a felszolgálónak a rendelés leadása során, nehogy baleset történjen, ám akkor sem tárgyaljuk ki a témát az asztaltársunkkal.

Így lesz eredményes az üzleti ebéd
Ha egy új ötlet kapcsán puhatolóznánk vagy egyszerűen csak jó lenne az iroda formálisabb légkörét kicsit lazábbra cserélni, esetleg olyan partnerrel vagy témáról tárgyalnánk, amely nem tartozik a munkatársainkra, egy üzleti ebéd megfelelő keret lehet mindezekhez.
Az étel kiválasztása

Az üzleti etikett szabályai szerint, mindig a meghívó fizeti a számlát (nemtől, kortól függetlenül). Ugyanakkor a meghívóra más feladat is hárul. Neki illik javasolnia ételt (többfélét is) az étlapról. Mindezt olyan elegánsan, hogy jelezze, vendége szabadon választhat (ártól függetlenül) a fogások közül, ugyanakkor magának is olyan fogást elegáns választania, amely hasonló árkategóriában van, hogy vendége ne érezze magát feszélyezve a választása miatt.

Étkezés

Az étkezés során sajnos szinte minden mozdulatunkra, apró gesztusunkra jut egy-egy illemszabály. Ilyen klasszikus szabály: soha nem hajolunk az étel (a tányér) fölé, hanem az evőeszközt emeljük a szánkhoz. (Éppen ezért – a balesetek elkerülésére – írják a régi illemtankönyvek is, hogy csak félig merjük a kanalunkat a levessel.)

A levesescsészét – a fülénél fogva – billenthetjük meg, ha az utolsó csepp levesre is vágyunk, ugyanakkor ha tányérban szolgálták fel a levest, a billegtetés sajnos nem jöhet szóba. Így az utolsó cseppek a tányérban maradnak.

A beszélgetés témája könnyen magával ragadhat bennünket. Érdemes figyelni azonban arra, hogy evőeszközzel a kezünkben ne gesztikuláljunk. Különösen furcsa érzést kelt, ha beszélgetőtársunk nyomatékosítandó mondandóját villájával felénk bök. Mint ahogyan az sem elegáns, amikor a mondandó aláhúzására rajzolgatni kezd valaki az abroszra a kése hegyével. Noha mindkettő önkéntelen gesztus, egyik sem szerencsés. Ahogyan az is kínos, ha egy étkezés úgy ér véget, hogy a szalvéta érintetlenül fekszik a teríték bal oldalán. (Egy közelmúltbeli brit kutatásból az derült ki, hogy a kulturáltság – kifinomultság – egyik fokmérője, hogy az étkezések során valaki megfelelő módon használja-e a szalvétáját.)

Vigyázat, ünnepi bakiveszély!
Az év vége és az év eleje az ünnepi ajándékozás és rendezvények ideje. Csalóka biztonságérzetbe ringathatnak bennünket a kellemes hangulatot sugalló lehetőségek, figyelmes ajándékok, ügyfélpartikra való meghívások. Érdemes ezért körültekintőbbnek lennünk, hogy ne vétsünk olyan bakit, amely a későbbi kapcsolattartásban keserű szájízt okoz, sőt, hagyjunk kellemes emléket vendéglátóink szívében.
Egy fehérasztalnál folytatott beszélgetésnél is igaz a klasszikus tárgyalástaktikai szabály: a partnerünk lássa a kezünket, mert mindannyian abban bízunk, akinek a kezét (kézfejét) is látjuk. Azonban figyeljünk arra is, hogy nemcsak könyökölnünk nem szabad, de a könyökünk más módon (fektetve) sem érheti az asztalt.

Zárásként

Mindannyian tudjuk a szabályt, ha valami miatt megszakítottuk, ám még folytatjuk az étkezést, akkor keresztezzük az evőeszközeinket a tányéron, míg ha befejeztük, akkor (a mi kultúránkban) az evőeszközöket szárával 5 órát mutatva, párhuzamosan tesszük a tányérra. Érdemes azonban figyelnünk arra, hogy csakugyan ezt is tegyük.

Érdemes kerülni azt az önkéntelen gesztust is, hogy az adott fogás befejeztével – épp úgy, ahogyan egy kedves óvodás teszi, aki már jól lakott, és nem kér többet – eltoljuk magunktól a tányért. Az evőeszközünk elhelyezése elég információ a személyzetnek, hogy elviheti azt.

A számla rendezése a meghívó feladata. Az etikett szerint minél észrevétlenebbül rendezi valaki a számlát, annál elegánsabban jár el. Egy – a szemkontaktust követő – apró bólintás (vagy követve a francia szokásokat, egy levegőbe író kézmozdulat) elegendő, hogy jelezzük, fizetni szeretnénk. A fizetés során ne csak a borravalóról ne feledkezzünk meg (természetesen, ha elégedettek voltunk, illetve hacsak nincs a szervizdíj a számlában), hanem ha ízlett az étel, azt is mondjuk meg. Mindannyian örülünk annak, ha a jól végzett munkánkat értékelik.

Szerző:

Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu

 

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo