Szerkezeti változásra van szükség a munkaerőpiacon

A munkanélküliségi ráta 2017-ben átlagosan 4,2 százalékos volt, amire tízéves távlatban nem volt példa. A mutató számottevő csökkenésére nincs kilátás, inkább szerkezeti változásokra lenne szükség, például úgy, hogy a részmunkaidő nagyobb szerepet kaphasson a piacon.

A munkanélküliségi ráta a múlt év utolsó negyedében 3,8 százalékos volt, így 2017-ben átlagosan 4,2 százalékot tett ki, az éves ráta pedig rekordalacsony szintet jelent tízéves távlatban. 2010 és 2012 között például 11-11,2 százalékos volt az éves átlagos érték, azóta fokozatosan csökkent, 2016-ban már 5,1 százaléknál járt, 2017-ben pedig 4,2 százalékra süllyedt a mutató.

Kép: SXC

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a munkaerő-piaci trendekről szólva elmondta, hogy a mostani rekordalacsony értékek nem jelentenek meglepetést. Már tavaly látszott, hogy az adatok kedvezőek, ma már lényegében teljes foglalkoztatottságról beszélhetünk. Németh Dávid közölte: az idén 3,6-3,8 százalékos éves átlagos munkanélküliségi rátával számol.

Egymástól vadásszák le a munkaerőt az építőiparban
A munkaerőhiány már a burkolatkereskedők számára is súlyos gondokat okoz. Az építőipar száguldása miatt bővülni kellene, csakhogy szakképzett munkaerő alig akad. A probléma megoldása égető – mutatott rá Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.
Szükség lenne néhány lépésre

A munkaerőpiacon ugyanakkor továbbra is látszik, hogy szerkezeti változás kellene, mert a mostani helyzet nem segíti a gazdasági növekedést. A megoldást többek között az oktatás jelentheti, mégpedig úgy, hogy a közfoglalkoztatottak olyan szakképzést kapjanak, amelyre az elsődleges munkaerőpiacon van igény. Továbbra is problémát jelent a túl nagyra nőtt állami szféra és az ahhoz kapcsolódó bürokrácia, ennek leépítését is mielőbb meg kellene kezdeni úgy, hogy az állami dolgozók is elhelyezkedhessenek a magánszférában. Igaz, azért némileg csökkent az utóbbi időszakban az állami alkalmazottak száma, mivel nem feltétlenül pótolták a nyugdíjba vonuló vagy a magánszférába távozó munkaerőt. A szakember szerint amúgy is átalakulóban van a munkaerő-piac, ezért is fontos, hogy az oktatás a valós igényeket szolgálja.

Szintén kedvező lenne, ha a részmunkaidős foglalkoztatás nagyobb szerepet kapna a piacon, mert ez az inaktívak - tehát a munkaképes korú lakosságon belül azok, akik nem jelennek meg a munkaerőpiacon - számára lehetőséget biztosítana arra, hogy belépjenek a munkaerőpiacra. A részmunkaidős foglalkoztatásban rejlő potenciált jelzi, hogy a régiós országokban, köztük Magyarországon, kevesebb mint 10 százalékos a teljes piachoz képest az aránya, míg az uniós átlag 20 százalék körüli.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo