hirdetés

SZÉP kártya - mégsem veszett el a pénz!

Tovább költhetők az év végéig fel nem használt, a SZÉP-kártyákra 2011-ben feltöltött összegek. Az eredeti határidő szerint az év végén lejáró utalványösszegek beváltására május 31-ig, a turisztikai előszezon támogatásáram, biztosít lehetőséget az év végén elfogadott rendelet.
hirdetés

Kép:PP archív

A Magyar Közlönyben, december 28-i dátummal megjelent rendeletében  a kormány módosította a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló kormányrendeletet. Ennek értelmében a kormányzat azoknak a SZÉP-kártya tulajdonosoknak biztosít lehetőséget 2013. turisztikai előszezonjában az elektronikus utalványösszeg beváltására, akik a 2011-ben kibocsátott kártyájukon lévő juttatást az eredeti határidőig, 2012. december végégig nem tudták elkölteni. A változtatást a decemberig fel nem használt mintegy 144,9 millió forintos elektronikus utalvány nagyságrendje indokolta.

Csak szállásra

A Széchenyi Pihenőkártya – amely 2011 júliusa óta működik a béren kívüli juttatások eszközeként - felhasználásának eredeti szabályozása szerint a kibocsátást követő naptári év december 31-ig nyílt lehetőség a kártya alszámláin rendelkezésre álló összeg felhasználására. Mivel az akkor kibocsátott kártyákon még csak a szálláshely zseb volt aktív, így kizárólag szállás szolgáltatásért fizethetnek az érintettek. 2012-ben ugyan a kártya másik két alszámlával, a vendéglátás, valamint a rekreáció és szabadidő zsebbel bővült, ez azonban a 2011-ben utalt juttatások költhetőségét nem befolyásolja a zsebek között ugyanis nincs átjárás. A bent ragadt összegek könnyebb felhasználása érdekében a szállodák már az év vége előtt különleges csomagokat dolgoztak ki, lehetővé téve azt is, hogy az idén kifizetett voucherek 2013-ban is felhasználhatók legyenek.

Az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb
Az idei juttatási csomagok kialakítására vonatkozó tervekre kérdezett rá a Generali Biztosító tavaly év végi, reprezentatív kutatása. Nem meglepő módon elsősorban a gyorsan felhasználható, viszonylag likvid eszközök voltak a legnépszerűbbek. A megkérdezettek körében az Erzsébet utalvány 71%-os népszerűséggel győzött, de 44%-uk tervezi, hogy 2013-ban a SZÉP kártyát is beépíti a cafeteria keretébe. A harmadik helyen az Egészségpénztári befizetések álltak, 30%-os eredménnyel.
Meghosszabbított határidő

Tekintettel azonban az év végén lejáró, és decemberig még fel nem használt elektronikus utalvány, mintegy 145 millió Ft-os nagyságrendjére, a kormány úgy döntött, hogy a SZÉP-kártya kibocsátását követő második naptári év május 31-ig meghosszabbítja a munkavállalók számára az elektronikus utalványok beváltási határidejét. A 2011-ben a munkáltatók által az alkalmazottaik  számára SZÉP-kártyán biztosított összeg így 2012. december 31. helyett 2013. május 31-ig használható fel, a 2012-ben feltöltött összeg pedig 2014. május 31-ig költhető el szálláshely-, vendéglátás-, vagy szabadidő-szolgáltatás igénybevételére.

A Turizmus Panoráma Bulletin NGM-től kapott információi szerint a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás felhasználási határidejének meghosszabbításával a kormány az előszezoni időszak vendégforgalmának növekedését kívánja ösztönözni.

A szabályozás új elemeként a rendeletmódosítás előírja azt is, hogy amennyiben a munkavállaló a meghosszabbított határidőn belül sem költi el a SZÉP-kártyára feltöltött keretet, a kártyakibocsátó a lejáratot követő 30 napon belül visszautalja a maradványösszeget a munkáltatónak, aki dönthet annak további felhasználásáról.

Változó szabályozás

A szabadidő alszámla költhetősége tágult. Fizethetünk már sporthorgászatért, sportegyesületi tevékenységért, sport és szabadidős képzésért, bérelhetünk sportpályát valamint szabadidős és sporteszközt. A sokat hiányolt uszoda belépő is bekerült a felhasználási lehetőségek közé.

Szállás szolgáltatásért azonban csak a helyszínen fizethetünk a vendéglátás, illetve szabadidő alszámláról. Az utazási irodákban kizárólag a szálláshely alszámla terhére foglalhatunk utazást. A cafeteria további változásairól itt olvashat.

Bedőlő szállodák
A vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét: Budapesten a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé, míg vidéken a korábbi 35 százalék feletti átlagérték 25-28 százalék közé zuhant. Mindez komoly racionalizálási lépésekkel még biztosíthatta volna az eredményességet, ám a svájci frank árfolyamának megugrásával járó extra kötelezettségek a komolyabb hitelaránnyal rendelkező hotelek számára már kitermelhetetlennek bizonyultak. 2013-ban várhatóan további hotelek kerülnek majd banki kézbe az elégtelen hitel-visszafizetési mutatók miatt, amelyek jobb megoldás híján profi üzemeltető cégekkel igyekeznek majd a hatékony működést biztosítani. Emellett továbbra is számítani lehet arra, hogy néhány létesítmény bezárja kapuit – olvasható a BDO összegzésében.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo