hirdetés

Pontosabban fizető cégek, kisebb fizetési határidő - ilyen volt 2019

A tavalyi hasonló időszakhoz képest a fizetési késedelem és az átlagos fizetési határidő is csökkent a magyarországi cégeket tekintve. Jó hír, hogy a vállalkozások kevesebbet késtek a számlák kifizetésével mint 2018-ban, vagyis javulni lászik a fizetési morál - derül ki a Bisnode cégcsoport 2019 év végi adataiból.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

2019-ben az átlagos fizetési késedelem 14,2 nap volt, ami majdnem másfél napos javulás az előző évi 15,6 naphoz képest, miközben az átlagos fizetési határidő bő fél nappal csökkent: 24,3-ról 23,7-re. A hosszabb késések is csökkentek: a két hónapon túl megfizetett számlák értékaránya 46, a három hónapon túl megfizetetteké pedig 50 százalékkal volt alacsonyabb a 2018-ban tapasztaltnál. Pozitív fejlemény, hogy a lejáratig kifizetett számlák értékaránya 69-ről 75 százalékra emelkedett, a Bisnode adatai szerint.

A legrendesebben fizető ágazatok

Ide sorolhatók azok, ahol a számlák értékének legalább háromnedegyét időben kifizették, ezek a nagykereskedelem (84%), a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) (86%), a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás (80%), illetve a humán-egészségügyi, szociális ellátás (75%). A legjobban teljesítő kiskereskedelmi ágazatban a számlák számát tekintve 78 százalékos ez az érték.

 

 

 

A fizetési fegyelem szempontjából a legrosszabbul az építőipar (53%), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (51%), a papíripar (50%) teljesített, vagyis ezeknél alig több mint minden második számlát rendezték csak időben.

A legjobban teljesítők mind javítottak a 2018-as eredményeiken: a kiskereskedelem 2, a nagykereskedelemben 10, a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás 4, a humán-egészségügyi, szociális ellátás pedig 1 százalékpontot. A sereghajtók közül pedig mind rontott 2019-re: az építőipar 3, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1, a papíripar pedig 6 százalékpontot, derül ki a Bisnode adataiból.

A számlák kiegyenlítésére a legszűkebb átlagos határidőt az oktatás területén szabták: 11 napot, a leghosszabbat - 39 napot - pedig a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban hagytak a fizetésre. Az átlagos késedelem mértéke a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazatban volt a legalacsonyabb, 10 nap, míg a művészet, szórakoztatás, szabad idő területén volt a legmagasabb, majdnem 23 nap.

Ahol sokat kellett várni a számlára 

Egy-két ágazatban még számottevő mértékben előfordulnak extrém sokára rendezett számlák, ilyen az építőipar és az ingatlanügyletek, ahol a számlák értékének 5-5 százalékát két hónap után, illetve 3-3 százalékát csak három hónap után rendezték, de ide sorolható a fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása is, ahol két hónapos késést szenvedett a számlák értékének 4, három hónapost pedig 5 százalékának rendezése - olvasható ki a Bisnode 2019-es adataiból.

Pénzükhöz a leghamarabb az oktatás területén juthattak a szállítók, itt átlagosan alig 29 napra volt erre szükség, míg a leghosszabb ideig a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén számlát kiállító vállalkozások voltak kénytelenek várni: átlagosan 54 napot. Ez két nappal több mint előző évben volt.

A pénzhez jutási időben területi alapon Bács-Kiskun megye vezet, ahol ez 34,2 nap volt, de ezzel sem nagyon ugrik ki a mezőnyből. A leghosszabb ideig, átlagosan 46 napig, Komárom-Esztergom megyében voltak kénytelenek várni a pénzükre a szállítók 2019 során.

A legrendesebben fizető hazai megyékben a számlák értékének több mint 80 százalékát rendezték időben, ezek Tolna (84%) Komárom-Esztergom (83%) és Csongrád (87%). A legkevésbé pontosan a Zala megyei számlákat rendezték, itt csupán 53 százalékukat fizették ki időben. Érdekes, hogy eközben Komárom-Esztergom megyében volt a legmagasabb az átlagos késés, majdnem 17 nap, míg a legalacsonyabb Győr-Moson-Sopron megyében: 2019 során 12 napos értéket regisztrált a Bisnode. Az áltagos fizetési határidőt 20 nappal Bács-Kiskun megyében szabták a legszűkebbre, 30 nappal pedig Somogyban a legbővebbre.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo