hirdetés

Ötödik hullám után: ezért nem mennek vissza az irodába a dolgozók

Szinte biztosra vehető volt, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után az irodai munkavégzés is megváltozik. A képet árnyalja az a felmérés, amely szerint csak minden ötödik iroda rendelkezik hibrid munkavégzési szabályzattal.
hirdetés

Egy most publikált, friss kutatásban 3000 irodai dolgozót kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban. A felmérés szerint a munkavállalók továbbra is óvatosak a teljes munkaidőben történő visszatéréssel kapcsolatban, ami rávilágít a szervezetek számára a rugalmas, hibrid munka fontosságára.

Üresek maradtak az irodák (Fotó: Pixabay)

Eszerint csak minden ötödik (19 százalék) válaszadó mondja azt, hogy munkahelyén létezik hibrid munkavégzéssel kapcsolatos szabályzat. A nem megfelelő technológia és az együttműködést nem eléggé támogató munkakörnyezetek hátráltatják az alkalmazkodóbb és agilisabb munkavégzési módok megvalósítását. A válaszadók kevesebb mint a fele (45 százalék) tapasztalta, hogy a hibrid munkavégzést segítő tárgyalótermi kommunikációs technológia bővült, míg majdnem minden negyedik (23 százalék) azt állítja, hogy csökkent az irodájában rendelkezésre álló együttműködési tér nagysága.

Inkább rugalmas munka után néznek a legjobbak 

Emellett kevesebb mint egyharmaduk (32 százalék) szerint nőtt az eszközökhöz való biztonságos hozzáférés lehetősége. Nincsen például az informatikai eszközök átvételére szolgáló megoldás, amely személyes találkozás nélküli lehetőséget jelentene. Ez jelentős súrlódásokat okozhat az irodába visszatérni kívánó alkalmazottak számára, ami elriasztja őket a rendszeres jelenléttől. Ha a vállalkozások nem szentelnek erre kellő figyelmet, a munkahelyi termelékenység csökkenhet, miközben a legjobb tehetségek rugalmasabb foglalkoztatási lehetőségeket keresnek a munkaerőpiacon.

Egy olyan időszakban, amikor a tehetségek iránti kereslet minden eddiginél nagyobb, a munkavállalók több mint egyharmada (36 százalék) úgy érzi, hogy a munkáltatója nyomást gyakorol rá, hogy visszatérjen az irodába - ez 29 százalékos növekedést jelent a 2020-ban végzett hasonló tanulmányhoz képest. Közel kétharmaduk (64 százalék) úgy véli, hogy 2022-ben az egyén döntése kell, hogy legyen, hogy visszatér-e az irodába, ami megerősíti azt a követelményt, hogy a felsővezetők a hibrid munkavégzési szabályzatok kialakításakor egyensúlyt teremtsenek a munkavállalók preferenciái és az üzleti igények között.

David Mills, a Ricoh Europe CEO-ja szerint:

"A megfelelő együttműködési eszközök biztosítása, amelyek mindenkinek egyszerű munkavégzést tesznek lehetővé kiemelten fontosak. Az eszközöknek pozitív felhasználói élményt kell nyújtaniuk, függetlenül attól, hogy hol vannak a munkavállalók. Ennek elmulasztása azzal a kockázattal jár, hogy a tapasztalatok terén szakadék keletkezik az irodában és a távolról dolgozók között. "
Maradt a motiváció 

Fontos eredmény, hogy a világjárvány során javult a bizalom a vállalkozások és a munkavállalók között. A munkavállalók csaknem kétharmada (64 százalék) úgy gondolja, hogy a munkaadói jobban bíznak abban, hogy távmunkában motiváltak és produktívak maradnak - ez 23 százalékos növekedés a 2021-es hasonló tanulmányhoz képest.

Mills hozzáfűzte:

"A munka világa továbbra is fejlődik, két évnyi folyamatosan váltakozó korlátozások után is. A munkavállalók joggal várják munkáltatójuktól, hogy vezesse ezt a munkahelyi változást. A kutatás azt mutatja, hogy a munkáltatók hosszú utat tettek meg a munkavállalókkal szembeni bizalom kiépítésében. A hibrid munkavégzést valóban befogadó munkahely kialakítása a következő fontos lépés ezen az úton. Bár számos előnye van annak, ha az emberek egy helyiségben dolgoznak együtt, a hibrid munka a belátható jövőben is itt lesz. A hibrid munkavégzésbe való mostani befektetés a jövőbe való befektetés - javítja a termelékenységet és segít a tehetségek megtartásában."
 
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo