hirdetés

Ötezer vállalkozás már élt az olcsó hitellel

Az NHP második szakaszában a bankok május 30-ig 175 milliárd forintnyi szerződésről nyújtottak be adatokat. A kihelyezések túlnyomó többsége új hitel, a mikrovállalkozások túlnyomórészt beruházásra költik a pénzt.
hirdetés

Eddig 175 milliárd "ment ki" a második pillérben - Kép: Pixabay

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja (NHP) második szakaszában részt vevő bankok és takarékok 2014. május 30-ig 175 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatokat az MNB felé, ami 5902 darab ügylethez és 4646 vállalkozáshoz kapcsolódik. Ebből a hitelintézetek idáig 141,4 milliárd forintot folyósítottak a programban részt vevő kis- és középvállalkozásoknak. Az MNB honlapján publikált közlemény szerint a leszerződött 175 milliárd forint több mint 98 százaléka új hitel (a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százalék lehet).

Májustól még egyszerűbb hozzájutni az olcsó hitelhez!

A nagybankok kihelyezéseinek közel felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban. Vállalatméret szerint megállapítható, hogy a mikro-vállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése. Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem, javítás ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul - derül ki a jegybanki összegzésből.

 

NHP nélkül nem is vennének fel hitelt a cégek
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjában (nhp) új hitelt felvevő cégek mintegy fele egy felmérés során úgy nyilatkozott, hogy az NHP hiányában nem vett volna fel kölcsönt.
A Piac & Profit szakértője segít felkészülnünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a hitelkérelem!

Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 61 százalék, az új forgóeszközhiteleké 23 százalék, míg az uniós támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké (továbbiakban EU-s hitel) 16 százalék. A II. pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 84 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 16 százalék; a II. pillérben folyósított hitelek közel 65 százaléka a forinthitelek kiváltását, míg 35 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta.

Tavaly november és idén január között a vállalati szektor tisztán a tranzakciókat tekintve forintban és devizában is nettó hiteltörlesztő volt, decemberben a teljes összeg a 206 milliárd forintot is meghaladta. A vállalati forinthitel-felvétel tavaly szeptemberben ért el kiugró, 400 milliárd forintot megközelítő összeget, a devizahitel-állomány leépítése pedig egy éve megszakítás nélkül folyik. (Bár lehet, hogy csak kivárnak a cégek.)

Az I. pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos hitelmérete 24 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 55 millió forint, míg az EU-s hiteleké 39 millió forint. Az I. pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 7,1 év, az új forgóeszközhiteleké 11 hónap, az EU-s hitelek esetében pedig 1,6 év, míg a II. pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 7,5 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 11 hónap.

Még több pénz exportra
Tovább bővíti exportélénkítési hitelprogramját (ehp) a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank), ezért új, rövid lejáratú hitelterméket vezet be. A fix kamatozású hitelhez 12 pénzintézeten keresztül juthatnak hozzá a cégek.
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo