hirdetés

Így éri meg eladni a saját terményt

Őstermelőként vagy vállalkozóként éri meg jobban mezőgazdasági terményeket értékesíteni? A válasz nem teljesen egyértelmű, bár tény, hogy az előbbi kategória képviselőit kevesebb szigorú előírás érinti. Az őstermelőkre ezenkívül kedvezőbb adózási szabályok is vonatkoznak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Világfórum

Az egyik fővárosi piacon hosszú sorok kígyóznak a méhész standja előtt. A mézárus szerencsésnek mondhatja magát, mert termékeit nemcsak télen veszik, mint a cukrot, hanem a legforróbb hónapokban is. Géza lapunknak elárulta: a mézbiznisz igazán jól jövedelmez. Őstermelő, és eszébe sem jutna más üzleti megoldást választani.

– Nem szívesen adom el a termékeimet viszonteladóknak. Egyrészt nem is termelek annyit, hogy más kereskedőknek is jusson, másrészt nekem fontos a személyes kapcsolat a vásárlókkal. Nyáron még egy általam szerkesztett receptfüzetet is adok a vevőmnek, és arra biztatom őket, hogy cukor helyett inkább mézzel édesítsék a télire eltett szörpöket, lekvárokat. A méz kiválóan ízesíthető egyébként különböző gyógynövényekkel, levendulával, mandulával is. Én akác-, hárs- és vegyes virágmézet árulok. Egy nagy üveggel 2000 forintért kínálom a virágmézet, a másik kettőt 1700-ért. Hetente háromszor járok ide, alkalmanként 2000 forintot fizetek az asztalért – árulta el a kereskedő.

Ki minősül mezőgazdasági őstermelőnek?
A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja törvény) rendelkezése szerint mezőgazdasági őstermelő: az a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a saját gazdaságában az Szja törvény 6. számú mellékletben felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, ideértve az erre a célra létesített nyilvántartásban családi gazdálkodóként bejegyzett magánszemélyt és e magánszemélynek a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagját is. Mezőgazdasági kistermelőnek az az őstermelő tekinthető, akinek az adóévben – jogszabály alapján kapott támogatás összegével csökkentett – őstermelői tevékenységéből származó éves bevétele nem több 8 millió forintnál.

Az őstermelői tevékenység – amennyiben általános forgalmi adó alanyiságot eredményez – adószám birtokában gyakorolható azzal, hogy az adószám bármelyik megyei (fővárosi) adóigazgatóságtól igényelhető.

Kell a vállalkozói a fiatal gazdának

Andrea egy Budapesthez közeli településen él családjával. Maga is őstermelőként kezdett a méhekkel foglalkozni, de az élet, illetve a pályázati szabályok rákényszerítették, hogy kiváltsa a vállalkozói engedélyét, de közben őstermelői igazolványát is megtartotta.

– Őstermelőként akár a saját konyhámban is kezelhetem a mézet, ha csak vállalkozó lennék, köteles lennék egy három külön helyiségből álló üzemet is fenntartani. Mivel a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázaton való részvétel feltétele volt, hogy legalább öt évig vállalkozóként tevékenykedjek, a cél érdekében megtettem a szükséges lépéseket. Az őstermelőkre kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak – mondta a fiatal hölgy, aki másokat is arra biztat, ha tehetik, legyenek őstermelők.

Az őstermelőkre vonatkozó 2015-ös adózási szabályokról itt olvashat részletesen!

A fiatal gazdák induló támogatása volt az egyik legnépszerűbb jogcím az elmúlt években. Az új támogatási ciklusban is lesz ilyen pályázat: a Vidékfejlesztési Programban (VP) külön alprogramként szerepel a fiatal gazdák támogatása. Azonban az uniós egyeztetések lezárását követően a VP a fiatal gazdálkodók támogatását már kifejezetten csak egy minimális termelési potenciál megléte esetén biztosítja. A VP esetében a minimális termelési potenciálnak 6–25 ezer euró standard termelési érték (STÉ) közé kell esnie. Az egyik legjelentősebb változás a 2014–2020 közötti időszakban, hogy amíg korábban az agrár-vidékfejlesztési támogatást igénylők ki voltak zárva a támogatásra jogosultak köréből, addig ez az új feltételekkel pályázókra nem fog vonatkozni. Az új feltételekkel induló fiatal gazdák a korábbihoz hasonlóan 40 ezer eurónak – mintegy 12 millió forintnak – megfelelő forintösszegben kaphatnak támogatást.

Mellékesként is megérheti

Az őstermelők gyakran valóban házi körülmények között készítenek lekvárokat, befőtteket, hogy azokat piacokon vagy kézművesvásárokon értékesítsék. Sándor csak alkalmanként pakolja ki nagyobb vásárokon portékáját.

– Év közben tanárként dolgozom, nyáron jobban ráérek. A családom nem fogyaszt el annyi gyümölcsöt, amennyit a kertben lévő fák teremnek. Innen jött az ötlet, hogy dolgozzuk föl! Máshogy megrohadna, mielőtt eladhatnánk, de így, hogy lekvárt, befőttet készítünk belőle, egész évben bármelyik hétvégén kimehetek piacozni. Ez a tevékenység keresetkiegészítésnek jó. Összekötöm a kellemeset a hasznossal. Szívesen kísérletezek is új ízkombinációkkal. Fontos, hogy a vevőkkel kóstoltassak is, főleg, ha egy első látásra meglepő terméket – például chilis meggylekvárt vagy levendulás barackot – próbálok eladni.

Eladni is tudni kell
A személyes kapcsolat elengedhetetlenül fontos a sikeres értékesítésben. Az elkötelezett, lelkes eladó biztos, hogy sikeresebb lesz annál, aki csak áll a portékája mellett. Értékesítési tréner szakértőnk példameséje a legjobb bizonyíték!
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo