Önmérsékletre törekszik a minisztérium, de nem mindig jön össze

Az elmúlt években számos jelentős változás történt a hazai szabályozási környezetben, ami növelheti az ország versenyképességét. Ugyanakkor a hektikus szabályozási környezetben egyre több vállalkozás részéről fogalmazódik meg a jogbiztonság igénye.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

„Ahhoz, hogy a magyar cégek igazán versenyképesek lehessenek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon, versenyképes jogi környezetre van szükség” - mondta Tálos Péter, a JVSZ elnöke, a PCE Paragon Solutions Kft. (Foxconn) ügyvezetője a JVSZ, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya és a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara közös szervezésében megvalósult üzleti reggelin.

Dr. Trócsányi László, igazságügyi miniszter szerint Magyarországon túlburjánzó jogalkotás tapasztalható, aminek okai a következők: a szakértők szerepének növekedése, az egyre hosszabb és részletesebb jogszabályok, a túlszabályozás és a felülszabályozás. Mint mondta, ez egy világjelenség, de hozzátette, hogy a minisztérium törekszik az önmérsékletre ezen a területen.

Az adószabályok is állandóan változnak, ami komoly terheket ró a vállalkozásokra!

Elmondása szerint a minisztérium munkájának a tervezés szempontjából két fajtáját lehet megkülönböztetni: a „nem tervezhető, ad hoc” és a „terv szerinti, programszerű” jogalkotás. Mind a két típusú jogalkotásra számos példa hozható az elmúlt évekből. A nem tervezhető jogalkotási feladatok között elsőként említette a devizahiteles ügyek szabályozását, aminek során négy törvény került elfogadásra. és amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkent a tényleges és lehetséges bírósági ügyek száma.  Szintén ilyen nem terv szerinti jogalkotás körébe tartozóan került sor a magáncsőd intézményének bevezetésére és a családi otthonteremtési támogatás 2015. év végi újraszabályozására.

Sok a szabály és túl kevés a szakember
A cégvezetők szerint a fő fenyegetettségek közé a kormányzati intézkedések az államháztartási hiány kezelésére, a túlszabályozottság, illetve a megfelelő szakemberek hiánya tartoznak.
Az igazságügyi miniszter a programszerű munkák közül egyik legjelentősebbnek az új polgári törvénykönyv módosításának elfogadását emelte ki. A módosítás szükségességének vizsgálata során  számos új igényt is figyelembe kellett venni, amellett, hogy az új kódex esetében különösen jelentős szempont volt a jogbiztonság, ami önmérsékletre intette a jogalkotót.  Legjelentősebb változás a zálogjog területén történt: a gyakorlatban nem bevált különvált zálogjog intézménye helyett ismételten bevezetésre került az önálló zálogjog intézménye, amit a jelzáloglevél hitel piac növekedésének gazdaságpolitikai célja indokolt, valamint az értelmezési bizonytalanság kiküszöbölésre került a vezető tisztségviselők felelősségének szabályozásában. További munkák között kiemelte még az új polgári perrend kidolgozását, az új szakértői törvényt, valamint a civil nyilvántartás szabályozásának módosítását is.
Létezik jó adórendszer, de a miénk nem az
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint adórendszerünk a rendszerváltás óta sajnos egyre bonyolultabbá, ezért kevésbé hatékonnyá vált. A rendkívül gyorsan, helyenként és időnként átgondolatlanul változó jogszabályi környezet sem segíti az adózókat.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo