Nem magunknak fejlesztünk

A fiatal fejlesztőkből álló Bitrise szintén fejlesztőknek nyújt szolgáltatást. A magyar startup komoly sikereket ért el nemzetközi szinten, aminek egyik bizonyítéka, hogy olyan partnerekkel büszkélkedhetnek, mint az Amazon vagy a HipChat.

Birmacher Barnabás ügyvezető alapítót kérdeztük arról, milyen fejlesztőként fejlesztőknek értékesíteni, és hogyan lehet egy pályakezdő fiatalból sikeres cégvezető.

Kép: Pixabay

Nagyon fiatalon lettetek sikeresek. Mennyi a cégben az átlagéletkor?

A fiatalság úgy érzem elég relatív, én már 22 éves korom óta vállalkozom, és előtte is szabadúszóként dolgoztam, illetve úgy gondolom, 28 éves koromra is elég sok van még előttünk, mire azt mondhatom, ténylegesen sikeresek vagyunk. De az irány jónak tűnik. Cégen belül az átlagéletkor 28 év, viszont most aktívan felvételiztetünk több pozícióba is, ezért ez a szám még bőven módosulhat.

Minek köszönhető a gyors siker?

Általában, ha sikeresebb startupokkal, cégekkel találkozunk, akkor azt látjuk, hogy kitaláltak egy jó ötletet és egy este alatt sikerre is vitték az egészet.

Ez azért van így, mert sokkal nagyobb hírértéke van egy sikeres mérföldkőnek, mint a sok éves programozásnak egy garázsban.
Mi sem egy éjszaka lettünk sikeresek, épp ezért gyors sikerről nem is tudnék beszélni. A Bitrise előtt nekünk is több ötletünk volt, nekem személy szerint volt egy másik cégem is, és ezeknek köszönhetően sokat tanultunk. Ez a tapasztalatszerzés volt szükséges ahhoz, hogy rájöjjünk, mi a jó irány.
El kell mozdulni az értelmezés irányába
Ma már nem kell senkinek bemutatni a LogMeIn-t. Az 1998-ban alapított cég Budapestről indult, de azóta már nemzetközi vizeken evez, idén pedig beléptek a mesterséges intelligencia és a chatbotok piacára. Ennek okairól és a jövő ügyfélszolgálatáról beszélgettünk Bisztrai Dáviddal, a LogMeIn fejlesztési igazgatójával.
Fejlesztéseitek megkönnyítik más fejlesztők munkáját. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Olyan cégeknek és magánszemélyeknek nyújtunk szolgáltatást, akik mobil alkalmazásokat készítenek, és számukra gyorsítjuk fel a fejlesztést, illetve biztosítjuk a jó kódminőséget. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mikor egy fejlesztő leül kódolni, akkor a kód felhasználása mellett teszteket is futtat, hogy biztosan tudja, a kód azt csinálja, amire megírta. Az elkészült alkalmazást összecsomagolja egy alkalmazásba, majd ezt kiküldi a tesztelő csapatnak. Tőlük visszakapja a hibalistát, ezeket javítja, majd ha mindennel készen van, akkor újra csomagolja az alkalmazást, majd kirakja az App Store-ba, vagy a Google Playbe, ahonnan a felhasználók letölthetik. Mi ezt a teljes folyamatot automatizáljuk, sok időt megtakarítva a felhasználóinknak.

Terméketekben olyan partnerek is meglátták a lehetőséget, mint az Amazon. Egy hazai startup hogyan képes ilyen kapcsolatra szert tenni?

Elsősorban egy nagyon jó termékre van szükség, ha az nincs meg, akkor már mehetsz is vissza a tervezőasztalhoz. Hogy erre a szintre eljuss, nagyon fontos, hogy folyamatosan beszélj a felhasználóiddal, potenciális előfizetőiddel, így hónapok alatt összerakhatsz a fejedben egy képet, hogy ténylegesen mire van szükségük, milyen szolgáltatásokért hajlandóak fizetni, és ez idő alatt sok-sok céget meg is ismersz.

Ha a termékedet szeretik, akkor a saját felhasználóid fognak bevinni a cégükbe, illetve tovább ajánlani más cégek számára. A legtöbb nagy felhasználónk hozzánk is így érkezett.

A teljes interjú a Piac & Profit szeptemberi számában olvasható! 

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo