hirdetés

Nem könnyű visszatérni a kismamáknak a munkába

A munkájukba visszatérni kívánó hölgyeknek nem csupán azt fontos pontosan tudni, hogyan szerencsés megfogalmazni magát a szándékot, hanem célszerű lenne előzetesen tájékozódniuk a munkaerőpiac és a munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról. Eddigi tapasztalataink alapján a kölcsönzött alkalmazottak a fenti kérdésekkel előbb és könnyebben kopogtatnak a kölcsönző cég ajtaján, hiszen egy ilyen helyzetben a kölcsönző cégek semleges, mégis eredményesen közreműködő, mindkét fél érdekeit képviselő szereplők.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Human Centrum Kft. 2012. harmadik negyedéves statisztikája szerint a kismamák kevesebb mint fele (40 százaléka) tud a szülés előtti munkakörében újra elhelyezkedni, sok esetben a magas százalék sikere a kölcsönbevevő partnerek rugalmassága, teljes munkaidő helyett részmunkaidő vagy a megszakítás nélküli munkarend helyett egyműszakos munkarend alkalmazása. Dénes Rajmund Roland, a cégcsoport egyik tulajdonosának, ügyvezetőjének, az MMOSZ kommunikációs alelnökének tapasztalatai szerint az esetleges sikertelenség okai a következők:

- megszűnt a cég vagy már megszűnt a szerződés a Partnerrel,

 - leépítés, átszervezés miatt nem veszik vissza,

- közös megegyezés - más cégnél / munkakörben helyezkedett el a Munkavállaló,

- terhesség a második babával,

 - gyermek betegsége miatt kért GYES meghosszabbítás,

- a GYES végéig tervezett otthon maradás, bölcsődei beszoktatás bizonytalansága.

Nyíri Ilona szerint a probléma túlmutat a „visszamenni - nem menni vissza” kérdésén. Véleménye szerint a kismamáknak már előzetesen érdemes lenne tájékozódni a munkaerőpiac és a munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról, így egy általános felkészültség mellett reális képet is kapni a munkaerő-piaci kereslet-kínálat éppen aktuális helyzetéről. „Szakmai szemmel nézve a munkájukba visszatérni kívánó hölgyeknek nem csupán azt fontos pontosan tudni, hogyan szerencsés megfogalmazni magát a szándékot, hanem a többi között lényeges lenne olyan forgatókönyveket is kidolgozniuk, hogy miként lehet reagálni, ha másik állást ajánlanak számukra, mi van abban az esetben, ha elfogadják, illetve ha visszautasítják az új pozíciót, mi a helyzet a bérekkel, mi a szabadsággal?” – tette hozzá a LINDON Munkaerő-kölcsönző és Személyzeti Tanácsadó HR igazgatója.

Nem könnyű visszatérni a munkába - Kép: SXC

„Eddigi tapasztalataink alapján a kölcsönzött alkalmazottak a fenti kérdésekkel előbb és könnyebben kopogtatnak a kölcsönző cég ajtaján, hisz a tényleges „fellépés” előtt számukra ez egy „főpróba”. Munkaerő-kölcsönző cégünk és azt gondolom valamennyi ilyen profillal rendelkező vállalkozás számára rendkívül fontos, hogy ilyen és hasonló esetekben is olyan semleges, de ugyanakkor eredményesen közreműködő szereplőként, már-már mediátorként tudjon megjelenni, amelynek keretében nem csak a munkavállaló igényeit, de a kölcsönbevevő partner cég érdekeit és elvárásait is szem előtt tartva, mindkét fél irányába korrekten jár el” – emelte ki Nyíri Ilona.

Régiós viszonylatban jó helyzetben a magyar mamák
Hazánkban három év az engedélyezett szülési szabadság felső határa, a támogatás pedig három részre bomlik. 168 napig jogosult az anyuka a terhességi-gyermekágyi segélyre (TGYÁS), amely során a korábbi munkabére 70%-át kapja az államtól. Ennek letelte után az anya a gyermek két éves koráig szintén a bér 70%-át kapja gyermekgondozási díj jogcímén (GYED), ám ekkor már életbe lép 460 eurós (130.200 Ft/hó) összeghatár. A gyermek két éves kora után egy évig fix 100 euró marad a támogatás összege. A gyermek egy éves koráig anyasági támogatás mellett munkát vállalni nem szabad, ugyanakkor a szülés után egy évvel a dolgozó választhat a GYED, a GYES és az a melletti munkavégzés között.
Gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a munkaerő-kölcsönző HR munkatársától azon túl, hogy általános tájékoztatást kapnak az alkalmazottak, a kollégák segítenek felvenni a kapcsolatot a partnercéggel, előkészítik, megkönnyítik és egyben hatékonyabbá is teszik felek számára a személyes kommunikációt, s abban az esetben, ha már nem nyílna mód a közös tevékenység folytatására, munkaerő-kölcsönző cég segít másik munkát, új lehetőséget találni. Nyiri Ilona szerint ahány konkrét helyzet, annyi a megoldó-kulcs. Nincs egységes sablon vagy recept. Nem létezik általános modell. Az atipikus foglalkoztatás előnye ezen a területen is a rugalmasságban és a több megoldó-kulcsos gondolkodásban rejlik.

„Mindent megteszünk, hogy a hozzánk visszatérő kismamák ott és abban a pozícióban folytathassák a munka világát, ahol a gyermekvállalás előtt abbahagyták. Többnyire nem egyszerű a kérdés, hisz a Megbízóinkkal minden egyes visszatérő anyukáról külön-külön egyeztetnünk kell ahhoz, hogy az álláspontok és érdekek összehangolódjanak. Elsődleges célunk ezzel a kommunikációval, hogy megteremtsük a továbbfoglalkoztatás megvalósulásának alapfeltételeit. Munkaerő-kölcsönző cég vezetőjeként és az MMOSZ elnökeként egyaránt bízom abban, hogy a jövőben várható változások több lehetőséget és megoldó-kulcsot kínálnak majd a munkaerő-piacra visszatérők és a munkaerő-piacra munkavállalókat visszaváró cégek számára egyaránt.”  - mondta Ottó Csaba, az MMOSZ elnöke.

Lehet másképpen is

A folyamatos változások közepette nem könnyű megtervezni, hogy hosszabb távra hány alkalmazottra lehet szüksége a vállalkozásnak, vagy aktuálisan hány ember fizetését bírja el a cég büdzséje. Érdemes számba venni azokat a konstrukciókat, amelyek révén talán megtalálható az optimális megoldás. A júliustól hatályos munka törvénykönyvében pedig új foglalkoztatási formák is megjelennek.

Könnyebb alkalmazhatóságot és könnyebb elbocsáthatóságot is lehetővé tesz a munkaadó számára a júliusban hatályba lépő új munka törvénykönyve (Mt.), aminek köszönhetően szakértők szerint mozgékonyabb lehet a munkaerőpiac, és rövid távú igény esetén is mer alkalmazottat felvenni a kkv. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy erre mindig szükség van. Kisebb munkák esetében a tapasztalatok szerint a kkv-k előszeretettel veszik igénybe a családtagok segítségét. Az új Mt. azonban megszüntette a segítő családtag jogi intézményét, ami miatt a pultba beálló nagymamát éppúgy be kell jelenteni a hatóságnál, mint bármilyen más alkalmazottat, így még inkább előtérbe kerülhetnek a rugalmas megoldások.
Új lehetőségek a Munka Törvénykönyvében
A hazai jogban eddig nem ismert új foglalkoztatási formák is megjelennek az Mt.-ben. Az úgynevezett „munkavégzés behívás alapján" a részmunkaidős foglalkoztatás egyik formája, amely napi legfeljebb hat óra tartamú munkavégzést tesz lehetővé. Lényege, hogy a munkavállaló a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti feladatait. A munkavégzést legalább három nappal korábban közölni kell a munkavállalóval. A „munkakör megosztása" szintén a részmunkaidős foglalkoztatás egy formája, amelyben egy munkakörre több munkavállalót alkalmaz a munkáltató. A munkavállalók kötetlen munkarendben dolgozva azt vállalják, hogy saját beosztásuk szerint valamelyikük teljesít a munkáltatónak, illetve egyikük akadályoztatása esetén egy másik végzi el a munkaköri feladatokat. A munkabérből való részesedésüket is egymás között kell meghatározniuk, ennek hiányában egyenlő arányban illeti meg őket a munkabér. Szintén újdonság a „több munkáltató által létesített munkaviszony", amely szerint egy munkakörben több munkáltató foglalkoztatja ugyanazt a személyt.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo