hirdetés

Nem csak hallgatni kell tudni, megszólalni is

A tárgyalópartner mondanivalójába belevágni, vagy félbeszakítani a gondolatmenetét bárdolatlanság, de néha hasznos eszköz is lehet. Hogyan, és mikor ildomos használni ezeket a tárgyalástechnikai módszereket? Szakértőnk vázolja a lehetőségeket.
hirdetés

Kép: SXC

A kommunikációban jártasak tudják: az igazán jó társalgó és tárgyaló - hallgatni tud. Bár találóbb lenne, ha úgy fogalmaznánk: tud hallgatni. Vagyis tudatosan képes a másik mondandójára figyelni és bánni a csenddel. Ha úgy tennénk fel a kérdést, illik-e egy beszélgetés során a másik szavába vágni, félbeszakítani őt, a válaszunk valószínűleg „nem” lenne, pedig ennél a probléma egy picit árnyaltabb.

Először is érdemes a közbevágást és a félbeszakítást két különböző jelentéstartalommal felruháznunk, különösen, ha üzleti tárgyalásról van szó.

Közbevágás alatt azt értjük, amikor nem várjuk ki a másik mondandójának a végét, hanem úgy érezvén tudjuk mi lesz az, - jellemzően türelmetlenségünk okán -, a másik szavába vágva, akár egy ideig párhuzamosan beszélve vele, átvesszük tőle a szót.  Az illemtankönyvek óvni szoktak minden társalgót és tárgyalót ettől a lépéstől, hiszen a figyelmes hallgatás, a másik fél iránti tisztelet jele. Olyan országokban pedig, mint Nagy-Britannia vagy Japán, a közbevágás rendkívül súlyos bárdolatlanságnak számít.

Manipuláció és udvariasság az üzleti tárgyaláson
Mivel egy üzleti tárgyalás nem mindig a fair play színtere, érdemes jártasságot szereznünk a manipulatív tárgyalási technikák világában is. Ha nem is akarjuk alkalmazni őket, fontos, hogy felismerjük és adott esetben védekezni tudjunk velük szemben.
Érdemes azonban tudnunk, hogy a kép nem ennyire egyértelmű. Olasz vagy spanyol beszélgetőtársaink megértőbben kezelik ezt a kérdést: előfordulhat, akár egy üzleti tárgyalás során is, hogy a szavunkba vágnak. Ezekben az országokban a közbevágást alapvetően úgy értékelik, hogy a másik figyel és követi az általuk mondottakat. Persze az sem mindegy, hogy kivel folytatunk üzleti tárgyalást: Barbara és Allan Pease arra hívják fel a figyelmet, hogy a nőket kevésbé zavarja, ha a szavukba vágnak, ezzel szemben a férfiak ezt bántóbbnak élik meg.

A közbevágás kevésbé tudatos, lehet oka a személyiség, kulturális szokások vagy csak az idő sürgetése, míg ezzel szemben a félbeszakításra érdemes tudatos gesztusként gondolnunk. Jellemzően akkor élünk vele, ha a másik fél által mondottakkal fenntartásaink vannak. Figyelemmel arra, hogy a félbeszakítás szintén nem tartozik az „illendő” társalgási eszköztárba, az üzleti életben erre a tényre a rutinos tárgyalók ügyesen építenek.

Egy tárgyalás sikerében komoly szerepet játszik az időfaktor, illetve az, hogy melyik fél „az idő ura”. Akinek hosszabb idő áll a rendelkezésére a megállapodás megkötésére, (vagy legalábbis ezt a képzetet tudja kelteni a másikban) előnyösebb helyzetbe kerülhet. Roger Dawson tárgyalási stratéga írja: „az engedmények 80 százalékát a tárgyalási idő utolsó 20 százalékában teszik meg a partnerek”. Ezért, ha az „idő uraként” ügyesen húzza az időt valaki, számára előnyösebb megállapodásra (kevesebb, illetve kisebb mértékű engedmények megtételére) számíthat.

Az eredményes tárgyalás hat titka
Minden ember szinte napi rendszerességgel folytat tárgyalásokat, akkor is, ha a zöldségesnél alkudozik, akkor is, ha sok millió eurós üzletet köt. Rengeteg embernek ennek ellenére fogalma sincs, hogyan is kéne úgy tárgyalnia, hogy kielégítő eredményre jusson. Nekik adunk néhány jótanácsot.
Ilyen időhúzási taktika lehet a már lezárt kérdések újranyitása, „bolha” pontok „elefántosítása”, illetve a „felesleges” információk hosszas ismertetése. Ez utóbbiakat akár oly módon tálalva, hogy egy-egy kérdésre szakértőket hív, akik a másik fél számára is egyértelmű kérdéseket (akár már az általuk korábban adott szakértői véleményeket) mondják el ismét.

Ilyenkor az időhúzó partner arra számít, hogy leszünk annyira udvariasak és nem szakítjuk félbe a szakérőt (hozzászólót), illetve nem kérjük meg arra, hogy a lényegre, illetve a korábban adott szakértői véleménytől eltérő, vagy abból kimaradt ismeretekre szorítkozzon.

Ha feszélyezne bennünket a félbeszakítás, mint „tárgyalási fogás” használata, gondoljunk rá úgy, mint ismeretszerzésünk hatékony lezárására. A félbeszakítás ebben az esetben tehát, a jól felfogott üzleti érdekeinket védi.

Amire figyeljünk, ha úgy döntünk, félbeszakítjuk partnerünket:

  • Ne közbevágjunk, várjunk ki egy természetes szünetet, és akkor jelezzük, hogy léphetünk a következő pontra.
  • A jelzésünk legyen tapintatos, ám roppant határozott. (Érdemes azzal kezdenünk, hogy megköszönjük a tájékoztatását és elismerjük a hozzászóló szakmai hozzáértését.)
  • Ne feszélyezzük magunkat, ha egy tárgyalás során többször is kell élnünk a megszakítás eszközével. (Inkább akkor fogjunk gyanút, ha csak egyszer van rá szükség, mert akkor másik időhúzó stratégia áldozatai lehetünk.)
Érdemes hát megtanulni különbséget tenni a közbevágás és a félbeszakítás között, hiszen az igazán jó társalgó és tárgyaló tud hallgatni, (is) és a megfelelő időben - megszólalni…

dr. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

Testbeszédhibák – tényleg érdemes kihúzni magunkat?
Nem volt haszontalan, hogy gyerekkorunkban megtanultuk, mindig húzzuk ki magunkat, hisz még az üzleti életben is kamatoztathatjuk a jó testtartást. A nonverbális kommunikáció segíthet eladni magunkat, de akár tönkre is tehet egy tárgyalást.
hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo