hirdetés

Négy tipp kezdőknek a könyvelés útvesztőihez

Hacsak nem végzett számvitelt, a könyvelés szó hallatán valószínűleg lúdbőrözni kezd a háta. A kezdő vállalkozók számára pedig még inkább ijesztő lehet a könyvelés világa. Adunk néhány tippet az ismerkedéshez a számlákkal és pénzügyi műveletekkel.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Fotó: SXC

Hiába, hogy a könyvelés ijesztő, bonyolult feladat, amit a többség a háta közepére kíván, sajnos kötelező velejárója egy vállalkozásnak. Egyszerűbb megbarátkozni vele, mint messziről elkerülni, mivel minden cégnek szüksége van arra, hogy számlákat adjon ki és fogadjon be, és a könyvelés elhanyagolása rövid távon komolyan visszaüthet egy idő után. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinél csöngethet a NAV, hogy ellenőrizze a szabályos üzletmenetet. Ha nem szeretné, hogy frissen alapított vállalkozása hamar csődbe menjen, tanulja meg kezelni a pénzügyeit az alábbi pontok alapján.

Vegye be a pénzügyeket a napi rutinba! Ahogy a reggeli kávé és az e-mailek elolvasása is szokássá válik, úgy kell egy cégben a pénzügyeket is naponta ellenőrizni. Ha mégsem naponta, akkor is rendszeres időközönként fussa át a számlákat, rendben jönnek-mennek-e a pénzek. Ha máshogy nem megy, állítson be időzítőt a naptárába, amely időről időre figyelmezteti a könyvelés ellenőrzésére akkor is, ha egyébként megbízik a könyvelőben, tehát a napi feladatokat nem maga végzi.

Tanulja meg a szakkifejezéseket! Kettős könyvelés, eredménykimutatás, tárgyi eszközök, céltartalék,  értékcsökkenés, bérjegyzék, immateriális javak? Kiverte a víz, mire végigolvasta? Ha kínainak tűnnek a kifejezések, itt az ideje egy kicsit képeznie magát, hogy legalább az alapokkal tisztában legyen. Még ha könyvelő végzi is el a munka oroszlánrészét, fontos, hogy pontosan tudja, hogy mit miért csinál. Végtére is az Ön zsebére megy a játék.

Találja meg az Önnek megfelelő szoftvert! A mikrocégeknek talán elég egy számlatömb, de a komolyabb vállalkozásoknak már kell egy pénzügyi szoftver, ami segíti átlátni a pénzügyeket. A szoftvernek ráadásul nemcsak a cég méretéhez, de az Ön stílusához is alkalmazkodnia kell. Ha egész nap a gépe előtt ül, elég egy telepíthető alkalmazás is. Ha viszont folyton rohan, keressen olyat, ami felhőben tárolja az adatokat, és mobilról is elérhető.

Vigyázat! Számviteli csapda az új Ptk.-ban!
Megváltozott a tartós bérletre vonatkozó szabályozás, ami sok ezer cég számviteli gyakorlatát érinti. Az új szabályozás bizonyos feltételek teljesülése esetén pénzügyi lízinggé minősít egyébként határozott időre szóló bérleti konstrukciókat – hívja fel a figyelmet a MAZARS.
Értékelje a segítséget! A könyvelés bár bonyolultnak tűnik, némi utánajárással minden problémás esetre megtalálható a megfelelő megoldás. A baj csak az, hogy a számviteli törvény bújása helyett Önnek inkább egy vállalkozást kéne vezetnie. (Kivéve természetesen, ha Ön könyvelő, de akkor nyilván rég rájött már, hogy ez a cikk nem Önnek szól.) A kezdő vállalkozások nemcsak a mi lapunk szívügyei, hanem egyre több támogatást kapnak kormányzati és üzleti oldalról is. Látogasson startup-rendezvényeket, kiállításokat és konferenciákat, jó eséllyel fog hasonló cipőben járó vállalkozókkal találkozni, akik ellátják majd egy-két hasznos tanáccsal, esetleg még egy jó könyvelő elérhetőségét is megadják. Ápolja a jó viszonyt volt főnökeivel és munkatársaival is, biztosan ők is szívesen megosztanak néhány hasznos tapasztalatot.

A könyvelés ijesztőnek tűnik, de valójában nem az. A pénzügyek helyes kezelése csak hozzáállás kérdése, viszont rengeteget veszíthet vele, ha nem veszi komolyan ezt a területet. Ne féljen tőle, tartsa a markában az elszámolást és a bankszámlája meg fogja hálálni!

De hogyan válasszunk könyvelőt?
A könyvelés az a feladat, amit a vállalkozások többsége – még a legkisebbek is – „kiszerveznek”. Vannak hangzatos hirdetések, nem feltétlenül kell beugrani nekik. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük le jövendőbeli könyvelőnket. De hogy mit vizsgáljunk? Szakértőnk itt segít!
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo