Musk autója is a fejünkre potyoghat az űrszemetesből

Kiszolgált műholdak serege mellett sok ezer darab törmelék – és egy komplett autó kering felettünk az űrben. A szakértők többfajta megoldáson dolgoznak, hogy elhárítsák az űrből fenyegető, súlyosbodó veszélyt.

Egyfajta hulladéktároló kiborított tartalma kereng felettünk, óránként 30 000 km-ig terjedő sebességgel – de ott repül egy Tesla elektromos autó is, amelyet gyártója, az űrrakétákat is készítő Elon Musk lövetett fel. Az űrkísérletetek után kereken mintegy 20 000 darab, különböző méretű, anyagú törmelék marad fenn, és mindez egyre nagyobb veszélyt jelent mind a műholdakra, mind az űrhajósokra. Összeütközések a legrosszabb esetben olyan láncreakcióhoz is vezethetnek, amelyek lehetetlenné teszik az űrutazásokat.

Kép: Pixabay

A probléma megoldásán több helyütt és különböző elgondolásokkal dolgoznak. Az SSL amerikai rakétaépítő cég azt tervezi, hogy 2021-ben olyan, személyzet nélküli robotűrhajót küld fel, amely kapcsolódni tud meghibásodott műholdakhoz, képes azok vizsgálatára, hibák megjavítására, alkatrészek cseréjére, az energiaellátás feltöltésére. A cég nagy anyagi lehetőséget lát a dologban.

Hasonló elgondolása van az Intelsat távközlési óriáscégnek, amely 50 mesterséges holdat működtet. Ők olyan robotkészüléket

Ez a kaland már űrrepülésnek számít
Richard Branson SpaceShipTwo nevű űrrepülőgépe a napokban 83 km magasságba emelkedett, ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk a magán-űrrepülések bevezetéséhez.
küldenének fel, amely kapcsolódna a pályájukról letért műholdakhoz, és visszairányítaná azokat a megfelelő pályára. A japán Astroscale mágneses rendszert fejleszt, amely képes befogni használhatatlanná vált műholdakat, és össze is gyűjti az űrből a fémhulladékot.

A gond az, hogy az űrben kerengő kisméretű törmelék számára egyik rendszer sem jelentene megoldást – pedig azok teszik ki a hulladék nagy részét. Egyedül egy kínai műhold 2007-es lelövése és két műhold 2009-es összeütközése törmelékek ezreit hagyta maga után. A műholdipar szervezetének adatai szerint az elmúlt 5 évben 50 százalékkal nőtt a műholdak száma, és az irányzat továbbra is növekvő.

Erősödnek a törekvések, hogy tegyenek megelőző intézkedéseket, és szabályozzák jobban az űr felhasználását. Franciaország már 2008 óta kötelezi a műholdak fellövőit, hogy biztosítsák azok „halálát”: a beépített szoftver 25 év után leviszi a készüléket a Föld légkörébe, ahol az megsemmisül.

(Forrás: Der Spiegel)

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo