hirdetés

Minden pénzt kiszedtünk Brüsszelből

Az előző uniós költségvetési ciklusban az összes Magyarország rendelkezésére álló forrást sikerült lekötni. Összesen mintegy 10 ezer milliárd forint áramlott a magyar gazdaságba. A következő ciklus első pályázatai várhatóan az ősszel nyílnak meg.
hirdetés

Elképesztő mennyiségű uniós pénz érkezett - Kép: MTI

Már lekötötték az összes a 2007-2013-as időszakban a vállalkozások számára rendelkezésre álló uniós forrást. A következő 2014-2020-as ciklus új pályázatai várhatóan októberben jelenhetnek meg, de a kormány saját felelősségére addig is megnyithat pár forrást – értesült a Napi Gazdaság. (A célokról és változásokról Cséfalvay Zoltán államtitkár beszélt korábban a Piac & Profitnak.)

Bár a cégek számára elérhető forrásokat már mind lekötötték, előfordulhat, hogy az elállásokból, illetve a meg nem valósult pályázatokból visszacsorgó forrásokból új kiírások jelennek meg - közölte a Miniszterelnökség. Ugyanakkor ennek esélyét csökkenti, hogy a túlvállalások és a tartaléklisták miatt minden esetlegesen felszabaduló forrás gyors felhasználása már így biztosítva van - akár újabb kiírások hiányában is.

Az előző uniós ciklusban összesen (a mezőgazdasági támogatásokat is hozzászámolva) mintegy 10 ezer milliárd forintnál is több pénz áramlott a magyar gazdaságba. Ennek jelentős részét, több mint 3500 milliárd forintot csak az elmúlt két évben sikerült lekötni, a kifizetések pedig még az idén is tartanak.

A jelenlegi uniós ciklusban összesen 7 Operatív Programban nyílnak meg pályázatok, a keretösszeg  összesen 7480 milliárd forint lesz, erre még rárakódik a vidékfejlesztési és a területalapú támogatásokból származó pénz. Ennek mintegy 15 százaléka 1200 milliárd forint a kkv-k fejlesztésére fordítódik. Ám általános vállalkozásfejlesztés helyett célzott támogatási politika valósul meg. (Fontos újdonság lehet, hogy egymillió eurós (mintegy 300 millió forintos) értékhatárig csak normatív feltételekhez kötnék a források odaítélését.)

„A korábbi évekkel ellentétben nagyobb szerepet kapnak az olyan pénzügyi eszközök, mint a kedvezményes hitellehetőségek a kkv-k támogatásában, így várhatóan több hazai vállalkozás élhet majd a lehetőséggel. Lesznek természetesen vissza nem térítendő források is, amelyek elsősorban a fiatal vállalkozók, a szabad vállalkozási zónákban tevékenykedők, illetve a beszállítók fejlődését segítik majd. Ebben a ciklusban kiemelten kezeljük az autóipari beszállítókat, a gyógyszeripart illetve az innovatív cégeket” – emelte ki korábban Cséfalvay Zoltán az NGM államtitkára.

Várják a cégek az uniós pénzt, mint gyerek a Mikulást
Az aktuális pályázati ciklust lezáró tavaly év végi pályázatok nyomán a hazai kkv-k optimizmusa még növekedett az EU-s pályázatokkal kapcsolatban. Sok vállalkozás talált olyan pályázati kiírást, amely felkeltette a cég érdeklődését, és növekedett a benyújtott pályázatok aránya is.
hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo