Mikor kell illetéket fizetni céges ingatlan után?

Ingatlannal rendelkező társaságok adásvételével kapcsolatban az adótörvények számos speciális szabályt tartalmaznak. Hogy értelmezendő a 75 százalékos szabály? Hogyan kezeljük az aktív időbeli elhatárolásokat?

Kép: Pixabay

Az illetéktörvény szerinti belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság definíciója nem egyezik a társasági adó törvény szerinti ingatlannal rendelkező társaság definíciójával, ezért ingatlannal rendelkező társaságok adás-vétele esetén az egyes törvényi definícióknak való megfelelőséget az egyes adónemeknél külön-külön meg kell vizsgálni – figyelmeztet az Adó Online-on megjelent szakértői cikkében a BDO Magyarország adótanácsadói iroda.

(Nem minden esetben érdemes megvásárolni a székhelyünket! itt elolvashatja, mikor jó bérelni!)

Illetékkötelezettség keletkezése

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban történő vagyonszerzés után akkor kell az illetéket megfizetni, ha

a) a vagyonszerző, illetve -magánszemély vagyonszerző esetén- annak házastársa,bejegyzett élettársa, gyermeke, szülője,

b) az a) pontban felsoroltak - önálló vagy együttes - többségi tulajdonában álló gazdálkodó szervezet,

c) az a) és b) pontban felsoroltakkal a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő gazdálkodó szervezet, tulajdonában álló vagyoni betétek aránya önállóan vagy együttesen eléri vagy meghaladja az összes vagyoni betét 75%-át.

Itt arra hívnánk fel a figyelmet, , hogy illetékkötelezettség keletkezik akkor is, ha a 75%-os részesedés nem egy, hanem több egymás utáni vásárlás nyomán valósul meg.. Ebben azesetben az illetékkötelezettség azzal a vásárlással keletkezik, melynek nyomán  75 százalék fölé emelkedik a részesedési arány..

Székhely: hol és milyen legyen?
Piacok, erőforrások, logisztika, HR, arculat – számos szempontot figyelembe kell venni a vállalati székhellyel, üzemmel vagy irodával kapcsolatos döntések során. Ezeket a szempontokat tekintette át a Reconcept blog.
Az illetékkötelezettség alapja a megszerzett ingatlan forgalmi , azaz piaci értékének a megszerzett vagyoni betétek arányában képviselt része.

Az illeték mértéke a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint.

Amennyiben a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betétet szabályozott ingatlanbefektetési társaság szerzi meg, akkor az Itv.-ben előírt egyéb feltételek teljesítése mellett kedvezményes 2% os illetékmérték alkalmazható.

A fentiekben bemutatott illetékkötelezettségek alól az Itv. kivételeket is megfogalmaz. Az Itv. előírásai alapján illetékmentesség alkalmazható, amennyiben a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése kedvezményezett részesedéscsere illetve kedvezményezett eszközátruházás keretében történik, amennyiben a vagyoni betét átruházása kapcsolt vállalkozások között történik, illetve amennyiben a vagyonszerzés egyenes ági rokonok vagy házastársak között történik, illetve amennyiben a vagyonszerzés házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hogyan vegyünk céges ingatlant?
A vállalkozók többsége általában túl van egy vagy több ingatlanvásárláson, tehát nem tapasztalatlanok, azonban mindenkit érhet meglepetés. Szakértőnk felhívja a figyelmet néhány buktatóra.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo