hirdetés

Megmozgatta a cégek fantáziáját az MNB hitele

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitel Programban kapott keretből elsősorban az új hitelekre fókuszál a hitelkiváltással szemben a Budapest Bank (BB), amelynek elsődleges célja, hogy a vállalkozások fejlesztéseit ösztönözze. A pénzintézetnél eddig 13 milliárd forint összértékben hagytak jóvá igényt a program első két pillérében, és több mint 30 hitelt már folyósítottak.
hirdetés

A jóváhagyott összegből  megközelítőleg 6,6 milliárdot tesz ki az első pillér keretében megítélt összeg, a pénzintézet a témában kiadott közleményében hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a számok a következő napokban gyorsan nőnek majd.

MNB Növekedési Hitel Program
1. pillér Finanszírozhatunk beruházást – tárgyi eszközök beszerzését, létesítését, már meglévő eszközök korszerűsítését, kapacitásbővítést –, valamint készletvásárlást és meghatározott vevői követeléseket. Ezen túlmenően a forrás EU-s támogatás önrészére és előfinanszírozásra is igénybe vehető. Ugyanebből a forrásból a hasonló célokra felvett korábbi hiteleinket – folyószámlahitelt is, ha igazoltan készletvásárlásra vagy vevői követelések finanszírozására fordítottuk – vagy pénzügyi lízinget is kiválthatunk. Több részletben is folyósítható a hitel.
2. pillér Kizárólag a kkv-k fennálló devizahiteleinek és pénzügyi lízingjeinek forinthitellé alakítására szolgál. A 2013. március 31. után átstrukturált, vagy 90 napon túl nem teljesítő hitel kiváltására egyik pillér esetében sincs lehetőség. A hitel csak egyösszegben folyósítható.
Több az új hiteligény

A beérkezett kérelmek alapján a vártnál több az új hitelek iránti igény, azaz a kedvező forrás lehetősége sok vállalat fantáziáját megmozgatta, és most az eddig halogatott, vagy csak részben végrehajtott fejlesztések megvalósításába fognak. Ezen belül is a Budapest Banknál a meglévő ügyfeleknek nyújtott új hitelek, valamint az új ügyfelek hiteligénylései voltak túlsúlyban, így az eddig jóváhagyott hitelek közel háromnegyede új hitelállományként jelenik meg. A bank az MNB programból kapott keretből főként a fejlesztéseket szeretné ösztönözni, ennek eredményeként várhatóan a program végén is az új hitelek lesznek túlsúlyban az első pillérben.

Kép: PP-archív

Míg a kkv-knál valamelyest gyakoribb az új beruházásokhoz kért forrás, a mikrovállalkozásoknál egyenlő arányban oszlik meg a beruházási (beleértve például az eddig bérelt telephelyek megvásárlását szolgáló hitel) és forgóeszközhitel igénye. A jóváhagyott hiteleknél eddig fele-fele arányban vannak a vidéki és budapesti ügyfelek. A kkv-k általában a hosszabb (5-10 éves) futamidőt választják mind a hitelkiváltás, mind az új forgóeszköz vagy beruházási hitelek esetében.

Az eszközpark megújítása lesz az elsődleges hitelcél

A bank – saját tapasztalata és anyavállalata, a GE Capital által készített kutatás alapján – arra számít, hogy az új hiteleknél az eszközpark megújítása lesz az elsődleges hitelcél.  Az említett kutatás szerint ugyanis a hazai kkv-szektor 404 milliárd forintnyi bevételtől esett el az elmúlt években az elavult berendezések miatt.  A program most jó lehetőséget biztosít az amortizálódott eszközök lecserélésére, ami a versenyképesség megőrzésének elengedhetetlen feltétele.

Ki kaphat az MNB olcsó hiteléből?
Az MNB Növekedési Hitelprogramját kizárólag kkv besorolású társaságok vehetik igénybe. Az ehhez szükséges önminősítés látszólag egyszerű számítással elvégezhető, ám a BDO Magyarország tapasztalatai szerint az érvényes jogi szabályozás főként a kapcsolódó vagy partnervállalkozási viszonyban álló társaságok számára számos buktatót rejt. Nem biztos, hogy minden cég kkv, ami annak látszik!
A kutatás a GE Capital, a Budapest Bank anyavállalata rendszeresen végzett „SME Capital Expenditure (Capex) Barometer” felmérése keretében készült hét ország (Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Franciaország, Lengyelország, Csehország, Magyarország) összesen 2286 darab 2-249 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozása körében.

A kutatás elsősorban azt vizsgálta, hogy a fenti országokban működő kkv-k az elmúlt évben és idén milyen és mekkora beruházásokat valósítottak meg illetve terveznek a gépek és berendezések; munkatársak személygépjárművei; haszongépjárművek; IT hardver; IT szoftver; irodai eszközök területén. (Az építési, ingatlanvásárlási, egyéb célú beruházásokat nem vizsgálták).

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo