Megfigyelik dolgozóikat az amerikai cégek a járvány lecsengése után

Amerikában a nagyobb cégek már a gazdaság újbóli beindulására készülnek. A PwC saját irodáiban például olyan megfigyelő rendszert építene ki, ami alkalmas lehet arra, hogy nyomon kövesse a járvány terjedését, jelezze a fertőzött munkatársakat, és azt is, hogy azok kikkel kerültek kapcsolatba.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

Több kisebb amerikai start-up vállalkozás, mint amilyen a Locix és a Microshare dolgozik ilyen típusú fejlesztéseken; az általuk kínált eszközök pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy az azokat majdan használó cégek bizalmat ébresszenek a munkavállalókban, azt üzenve nekik: nálunk biztonságban vagy.

Miközben az államok (legutóbb például Ausztrália) illetve a tech-cégek olyan alkalmazásokon dolgoznak, amelyek ugyan hasonló célt szolgálnak, de használatuk csak önkéntes alapon képzelhető el, addig a magáncégek ezeket az applikációkat, és azok letöltését kötelezővé, vagyis a munkahelyi alkalmazás feltételévé tennék munkavállalóik számára, mind a cég, mind pedig saját maguk biztonsága érdekében – írja a Financial Times.

“Ehhez ugyanakkor szükség van az emberek többségének együttműködésére” – mondtj Rob Mesirow, a PwC képviselője. – “Az amerikai vállalkozásoknak közölniük kell a munkavállalókkal: ha vissza akarsz térni a munkahelyedre, akkor ezt az alkalmazást jó, ha letöltöd a telefonodra.”
Ha egy alkalmazott esetében pozitív teszteredmény született, akkor az applikáció révén lehetőség lesz arra, hogy a cég, amelynél az illető dolgozik, vissza tudja követni a mozgását, pontosan megnézheti, kivel találkozott, de még azt is, milyen tárgyakhoz ért hozzá, így a későbbi fertőtlenítés lehetősége is adott.

Nem kell ugyanakkor valami nagyon szofisztikált eszközökre gondolni, a Microshare például olcsó, Bluetooth jelzőkkel ellátott jelvényeket, kulcstartókat vagy karkötőket kínálna a cégek munkavállalóinak.

Michael Moran, a Philadelphiai székhelyű vállalat egyik vezetője elmondta, hogy ez egy egyszerűbb verziója annak, mint amit a Google és az Apple kidolgozott egy okostelefon Bluetooth-jelének felhasználására. (Erről az Életforma.hu egy korábbi cikkében már be is számolt.)

Fontos ugyanakkor, hogy olyan rendszereket építsenek ki a cégek, melyek nem követik nyomon a munkavállaló életét, ha az már „kilépett a gyárkapun”.

A cikk eredetileg laptársunknál, az Életformán jelent meg.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo