Kiszállni a mókuskerékből: átadni, vagy eladni?

A legtöbb cégvezető előbb-utóbb szembesül azzal a kérdéssel, hogy mihez kezdjen a cégével, ha már úgy érzi kiöregedett az üzletből, át kell adnia a céget az utódjának, vagy értékesítenie kell egy külső befektetőnek. Az átadás, vagy eladás kérdésében azonban nem szabad könnyelműen dönteni, mert mindkét lehetőség tartogat komoly kockázatokat – hangzott el a Piac & Profit által szervezett KKV-Akadémián.

Átadni a stafétát sohasem könnyű Kép:FreeDigitalPhotos.net/hin255

Az idővel nem lehet harcolni, minden embernél eljön az a kor, amikor úgy dönt, felhagyna az aktív tevékenységgel és inkább pihenne. Egy vállalkozó esetében azonban felmerül a dilemma, hogy mihez kezdjen a cégével: eladja, átadja, vagy maradjon.

„A visszavonulás természetes élethelyzet, az alkalmazottak esetében ez egy automatikus folyamat, egy vállalkozónak azonban a cégéért is felelnie kell, az üzlet megköveteli a döntéshozó jelenlétét” – mondta Nagy Ildikó, a Ratio and Practice ügyvezetője a KKV-Akadémián, Piac & Profit és a BKIK közös rendezvényén.

Ha egy vállalkozó úgy dönt, hogy feladja a cégét, élete egyik legnehezebb döntését hozza meg: egy saját teremtményt feladni mindig nehéz, nem is beszélve az alkalmazottak, partnerek iránt érzett felelősségről. „Itt merül fel a kérdés, hogy mit tegyen, maradjon tulajdonban, vagy szálljon ki? Ha csak a cégvezetést adja át, akkor a tulajdon is megmarad, amiből jövedelme is származik. Ám ha a tulajdont adja át, akkor teljesen el tud szakadni, nagyobb összeghez juthat, és mással is tud foglalkozni. A nagy kérdés azonban az, hogy megkapja-e a megfelelő összeget a cégért.” – hangsúlyozta a szakértő. Átadhatja  cégét valamelyik rokonának, vagy gyermekének, fogadhat külsős ügyvezetőt is, azonban kérdés, hogy mikor melyik megoldást válassza a cégvezető?

Örököltem egy vállalatot, és most?
A cég átadása nem csak a távozó, de a helyébe lépő új vezető számára is hatalmas kihívás. Ideális esetben már néhány éve a korábbi vezető mellett kellene dolgoznia az utódnak, de még így is van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani rögtön az átvételkor ahhoz, hogy az üzlet ne hulljon darabokra.
Cégvezetés átadása utódnak

Ha az utód tényleg elkötelezett, szakmailag és emberileg alkalmas az irányításra, döntésképes. Más vállalkozásokat is megismert, van külső szakmai tapasztalata. Megfelelő tudással rendelkezik a cég ügyeit illetően. Ha a cégvezetőnek van felhalmozott jövedelme és az osztalékjövedelem elegendő számára. „Ez a dönts komoly veszélyeket hordoz magában, a tapasztalataink szerint a legtöbb vállalkozásnak éppen ez a döntés jelenti a katasztrófát. Ha a cégvezető utódja nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, akkor nem szabad neki átadni a céget.

Ha nincs megfelelő utód, akkor külső ügyvezetőt kell keresni. Ez a megoldás akkor működőképes, ha a cégvezető képes teljes mértékben megbízik a kijelölt vezetőben. A cégvezetőnek azonban le kell mondania, nem folyhat be az ügyek irányításába. Fontos a kiválasztás folyamata. „Nem elég egy szép öltöny, a megfelelő tapasztalat és felkészültség nélkül senki sem képes vezetni egy céget” – mondta Nagy Ildikó. Hatalmas problémát jelenthet még, ha a szervezet nem fogadja el az új vezetőt, mert mondjuk sok családtag dolgozik benne.

A sikeres kivonulásnak feltételei vannak: - a cégvezetőnek le kell tudnia mondania a cégéről - rendelkeznie kell megfelelő utóddal, vagy vevővel - átláthatóságot kell biztosítania a cégében
Kiszállás cégeladással

Ez a megoldás csak akkor javasolt,ha a cégvezetőnek nincs megfelelő utódja és nem akar, vagy nem tud külső ügyvezetőben megbízni, illetve ha a cégnek új tőkére és a folyamatok frissítésére van szükség, vagy a cégvezetőnek nagyobb tőkére van szüksége.

Problémát jelenthet, hogy a cégvezetők általában túlértékelik a cég eszközeit illetve maga a vállalat nincs felkészítve az akvizícióra, a folyamatok nem átláthatóak, vagy nincs megfelelő dokumentáció. „A magyar kkv-k többségénél nincs szervezési folyamat, nincs stratégia, nincs jövőkép. Megyünk, mert rendel a vevő. Nincs költséggazdálkodás, nem működik az ármegállapítás. Ebben az esetben is el lehet adni a céget, de szinte ingyen, hiszen egy befektető meg fogja kérdezni, mennyit termel ki a cég három év múlva, és ha erre nincs válasz, nem jutunk megfelelő tőkéhez” – hangsúlyozta a szakértő.

Felkészülni...
A sikeres kiszállás ritkán spontán, az esetek többségében sokkal inkább gondosan előkészített, lépésről lépésre előre eltervezett folyamat eredménye. Ahhoz, hogy jókor és a legjobb kilátások mellett tudjunk dönteni, érdemes ezekre a lehetőségre már jóval előbb felkészülni. A tulajdonosnak tudnia kell, hogy milyen értéket képvisel cége, valamint azt is, hogy ha akár előre tervezetten, akár váratlan esemény hatására cégértékesítésre kerül a sor, milyen lehetőségek állnak előtte.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo