hirdetés

Kevesebb fizetésért dolgoztatott egy nagyvállalat, most óriási ügy lett belőle

A belga szakszervezetek felhívására mintegy 20 ezer ember vonult utcára hétfőn Brüsszelben munkavállalói és sztrájkjogaik védelme érdekében.

hirdetés

A demonstrálók az úgynevezett szociális dömping ellen tiltakoznak, amelynek során a vállalatok az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények kihasználásával csökkentik a költségeket. Ez konkrétan a Delhaize belga szupermarket-lánc dolgozóit érinti, mivel a cég márciusban bejelentette, hogy üzleteit franchiseüzemeltetésben működteti tovább, ami a dolgozói bérek csökkentéséhez és munkahelyek megszüntetéséhez vezethet, továbbá korlátozza a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeit. A nagyvállalat dolgozói már hetek óta kampányolnak a bérük és munkakörülményeik megváltoztatása ellen.

A tüntetők a városközpontban található Igazságügyi Palotához vonultak, ahol gyászkoszorút helyeztek el.  A koszorúkon a "Néhai sztrájkjogunkért", illetve a "Néhai szociális párbeszédéért" valamint az épületre kifeszített transzparensen, a "Profit mindenhol, igazságosság sehol - Bojkottáljuk a Delhaize-t" feliratok álltak.  

Marc Leemans, Belga Keresztény Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki beszédet mondott az Igazságügyi Palotánál, azt hangsúlyozta, hogy a jobboldali elit vezette Delhaize vállalat úgy döntött, hogy a munkavállalóiknak "tovább, keményebben és olcsóbban kell dolgoznunk".

"A tüntetéssel megmutatjuk, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Vannak emberi jogaink és megbecsülést követelünk minden munkavállalónak: tisztességes bért, tisztességes munkát és a tüntetés jogát" - hangoztatta.  

A Belga Általános Munkaügyi Szövetség elnöke Thierry Bodson, történelmi jelentőségűnek nevezte a demonstrációt.  "A sztrájkjog veszélyben van hazánkban. Nem fogadhatjuk el, hogy a kereskedelemhez való jog és a közterületek elfoglalásának joga szemben áll egymással. A demokráciában a hatalom és az ellenerő egymás kezét fogja. Ha a kormány már nem tiszteli az ellenerőt, akkor nincs többé demokrácia" - jelentette a szocialista szakszervezet vezetője.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo