Kartellező napelemes cégekre csapott le a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) öt napelem-telepítő céggel szemben több mint 80 millió forint bírságot szabott ki, mert jogsértő módon felosztottak egymás között 26, napelemes rendszerek kivitelezésére vonatkozó, vissza nem térítendő uniós támogatású pályázatot.

A GVH évről évre indít olyan eljárásokat, amikor vállalkozások közbeszerzési és más versenyeztetési eljárások során összejátszanak egymással az eredmény befolyásolása érdekében, amely az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül.

Kép:Fotolia

A GVH most nyilvánosságra hozott határozata olyan eljárásokat érint, amelyekben önkormányzatok és vállalkozások vissza nem térítendő uniós támogatást igényelhettek energetikai fejlesztésekre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében.

A GVH megállapította, hogy az eljárás alá vont társaságok jogsértő módon egyeztették a pályázóknak adott, napelemes rendszerek kivitelezésére vonatkozó ajánlataikat úgy, hogy előre meghatározták, ki legyen a nyertes kivitelező. Ennek érdekében az egyik vállalkozás – amely az eljárások egy részében ajánlattevő volt, máskor pedig maga is pályázó, és így ajánlatkérő – elkészítette a versenytársak ajánlatait, illetve abban az esetben, amikor ő saját maga nyújtott be pályázatot és kért ennek keretében ajánlatot, elkészítette az árajánlatadók árajánlatait.

A GVH az ügyben a lehető legmagasabb, a jogsértő vállalkozások előző évi

Már megint az autók körül derült ki óriási disznóság
Az Európai Bizottság március 5-én összesen közel 370 millió euró bírságot szabott ki amiatt, hogy autóbiztonsági alkatrészeket beszállító vállalkozások éveken keresztül kartelleztek egymással. Ez az eljárás csak a jéghegy csúcsa: a Bizottság az elmúlt öt évben több mint két milliárd euró bírsággal sújtott gépjárműalkatrész-beszállító cégeket a fogyasztók megkárosítása miatt.
nettó árbevétele 10 százalékának megfelelő bírságot szabott ki. Ezt az egyik társasággal szemben 30 százalékkal csökkentette, mert a vállalkozás elismerte a jogsértést és lemondott bírósági jogorvoslati jogáról.

A mostani ügy ismételt figyelmeztetés arra, hogy a versenyeztetési eljárásokon való összejátszásnak súlyos következményei lehetnek. A GVH által kiszabott bírságon kívül a jogsértő felek közbeszerzési eljárásban több évig nem lehetnek ajánlattevők, részvételre jelentkezők, illetve alvállalkozók, valamint nem vehetnek részt alkalmasság igazolásában sem” – hangsúlyozta dr. Miks Anna, a Deloitte Legal versenyjogi csoportjának ügyvédje.

Ezenkívül a kárt szenvedett felek kártérítési pert indíthatnak a kartellezőkkel szemben. Ha az egyeztetés közbeszerzési eljárást vagy koncesszióköteles tevékenységre vonatkozóan kiírt nyílt vagy zártkörű pályázatot érint, akkor az előbbieken kívül az elkövetőket akár öt évig terjedő szabadságvesztés is sújthatja.

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo